sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

DGASPC Dolj a inaugurat prima sală specializată în audierea minorilor

Pentru a preveni aceste situaţii dramatice, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( DGASPC) Dolj a inaugurat ieri prima sală specializată în audierea minorilor din cadrul unui DGASPC din România.
Acţiunea face parte din cadrul proiectului “Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor’’, care are ca obiectiv îmbunătăţirea practicilor existente în România în instrumentarea cauzelor cu minori.
Proiectul este coordonat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil ( FONPC) şi este implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi finanţat de Ambasada Franţei în România, Federaţia “La Voix de I’Enfant’’, Fundaţia “Terre des hommes’’, DGASPC Dolj şi DGASPC Cluj. Investiţia totală se ridică la aproximativ 20.000 de euro.

Este un proiect pe care ni l-am dorit pentru a creşte calitatea serviciilor în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copiilor în judeţul nostru. Este un proiect care este benefic, nu doar pentru calitatea serviciilor din asistenţă socială, ci şi în cazul în care vorbim de justiţie. Este un element de noutate această colaborare între asistenţii sociali, procurori, poliţişti, oameni care derulează anchete. Proiectul a vizat, în mod special, dotarea unei săli şi amenajarea ei cu aparatură de specialitate şi cu mobilier necesar desfăşurării unei bune activităţi. S-au investit undeva în jur de 20.000 de euro. Proiectul constă mai ales în formarea specialiştilor care să lucreze cu copiii în această componentă.
Florin Stancu, director DGASPC Dolj

Proiectul îşi propune să dezvolte într-o perspectivă sustenabilă, capacităţi umane şi logistice, precum şi un cadru legal conform cu standardele europene şi internaţionale în domeniul audierii minorilor victime ale unor infracţiuni, minori martori şi minori în conflict cu legea.
Prin schimburi de bune practici regionale şi prin expertiza tehnică a consultanţilor proiectului, se doreşte ameliorarea cunoştinţelor şi practicilor din România în ceea ce priveşte audierea minorilor victime ale unor infracţiuni, minori martori şi minori în conflict cu legea. Evaluarea situaţiei audierii minorilor români reprezintă o prioritate, la fel ca şi organizarea unor sesiuni de formare pluridisciplinară a profesioniştilor din domeniul justiţiei, poliţiei şi asistenţei sociale, psihologi în tehnici de audiere de minori, psihologia copilului, violenţa în familie. Totodată, reducerea impactului psihologic negativ reprezintă o necesitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mă simt onorat să mă aflu la Craiova. Suntem aici pentru lansarea sălii de audiere pentru copii. Acest proiect este fructul muncii noastre. Aş dori să felicit partenerii implicaţi în acest proiect. Interpretarea acestui proiect a fost facilitată de membrii serviciului de cooperare din cadrul Ambasadei Franţei. Încă din anul 2008, Franţa a activat în domeniul protecţiei copilului, împreună cu România, Moldova şi Bulgaria. Împreună cu partenerii noştri români ni s-a părut esenţial să dezvoltăm şi să facem cunoscută iniţiativa care a garantat procedura pentru aceste nevoi ale copiilor. Iniţiativa pe care o celebrăm astăzi( n.r.-ieri) este dovada acestui fapt, deoarece a contribuit la dezvoltarea practicilor de muncă multidisciplinare, într-un cadru favorabil şi protector pentru copii, mai ales atunci când statutul său de victimă îl face mult mai fragil. La ora actuală ne îngrijorează faptul că unul din doi copii din România şi unul din şase copii din Franţa se găseşte într-o situaţie de risc de excludere socială. O justiţie adaptată copiilor, înainte şi după procedura judiciară ar trebui să fie un subiect care să ne preocupe pe toţi. Cu alte cuvinte, a permite audierea minorilor, în condiţiile în care îi este acestuia favorabil un personal competent. Pentru noi, primează interesul copiilor.
A precizat Stanislas Pierret, consilier de cooperare al Ambasadei Franţei în România

În prezent, în Codul Român de procedură penală şi Codul penal nu există o reglementare specifică pentru tratarea victimelor minore care au fost implicate în diverse acte antisociale.
De asemenea, nu este reglementată o modalitate procedurală distinctă de audiere a minorilor victimă. Studiile psihologice situează copilul în categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimală crescută, din cauza particularităţilor psiho-comportamentale şi de vârstă specifice.

Ne întâlnim aici pentru un lucru deosebit. Este o noutate pentru noi să realizăm o astfel de activitate, audierea minorilor într-un cadru nou. Sunt convins că oaspeţii noştri francezi au experienţă în acest domeniu şi suntem dornici să ne împărtăşească din experienţa lor, pentru că a lucra cu minorii nu este un lucru tocmai uşor. Copiii reprezintă cea mai importantă verigă a acestui sistem de protecţie socială. Din păcate există minori care încalcă legea. Să aplici o pedeapsă unui minor este cu totul altceva decât să aplici o pedeapsă unui adolescent sau unui adult. Noi dorim să-l ajutăm pe minor să nu sufere o traumă prea mare, ne propunem să-l ajutăm şi cu toţii avem datoria de a-i proteja pe cei mici să nu încalce legea. Totuşi, trebuie să-i facem să devină responsabili şi să realizeze că au greşit. Este necesară o asemenea atitudine pentru a preveni comportamentul antisocial manifestat de către minori.
Gheorghe Barbărasă, secretarul judeţului Dolj

Audierea va fi coordonată de către o echipă de specialişti, formaţi în tehnici de audiere

În cadrul proiectului “Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor’’ au fost dotate şi amenajate două săli de audiere minori la Craiova şi Cluj, acestea fiind două locaţii pilot stabilite pentru implementarea proiectului. DGASPC Dolj a amenajat  o astfel de sală de audiere care întruneşte deopotrivă nevoile psihologice ale copilului şi cerinţele formale pentru realizarea unui interviu legal.
În această sală, audierea va fi coordonată de către o echipă de specialişti, formaţi în tehnici de audiere, care au o abordare multi şi interdisciplinară, asigurând legătura între toţi profesioniştii care intervin în procedura de audiere.

Franţa este o bună prietenă a României, din punct de vedere a protecţiei copilului. 577 copii au avut de-a face, anul trecut, cu legea. Orice fel de audiere a unui minor este incluzivă şi produce un fel de fragilizare, este o traumă, indiferent dacă copilul este martor sau a încălcat legea. Mi-aş dori o justiţie mai dedicată pentru copil, care să înţeleagă aspectele psihologice ale copilului. Problematica drepturilor copilului a fost a doua cerinţă politică pe agenda Uniunii Europene atunci când au început negocierile de aderare. Astăzi este un moment de bucurie pentru judeţul Dolj. În două camere simple câteva mii de copii vor evita să fie traumatizaţi în sălile de judecată.
A menţionat Bogdan Simion, preşedinte de onoare FONPC

Traficul de minori reprezintă 27% din totalul populaţiei de victime

Traficul de minori reprezintă 27% din totalul populaţiei de victime şi proporţia este în creştere începând din anul 2008. Vârsta critică, pentru intrarea în trafic a minorilor este cea a adolescenţei, 14-17 ani, caracterizată de: dorinţa de independenţă, teribilism, naivitate şi lipsa experienţei de viaţă. În anul 2010, din totalul minorilor identificaţi ca victime, 88% au fost fete şi 78% din total au fost exploataţi sexual.

De mai bine de un an de zile lucrăm la acest proiect şi am ajuns astăzi (n.r.-ieri) să vedem un rezultat concret, respectiv inaugurarea primei săli specializate în audierea minorilor, la Craiova. Este un pas înainte, deoarece toţi copiii din Dolj vor avea posibilitatea să fie audiaţi în condiţii optime, să-şi exprime suferinţa, cât şi infracţiunile pe care le-au comis, totul într-un mediu securizat, să poată fi ascultaţi.
A relatat Martine Brousse, delegat general Organizaţia franceză “La Voix de I’Enfant’’

Milioane de copii din întreaga lume devin victime ale abuzurilor fizice şi psihologice

Milioane de copii din întreaga lume devin victime ale abuzurilor fizice şi psihologice, în majoritatea cazurilor, tocmai din partea celor responsabili pentru îngrijirea lor.

Este o bucurie mare pentru noi că suntem parteneri în acest proiect, care este unul extrem de benefic şi important în domeniul protecţiei copilului. Este un fapt îmbucurător că la Craiova va exista o sală specializată pentru audierea minorilor, fie că sunt victime sau autori ai anumitor infracţiuni. O astfel de sală va fi un mediu prietenos pentru copii, care vor putea beneficia de ajutor specializat. Vom face tot ce ţine de noi pentru ca acest proiect să se desfăşoare în condiţii cât mai prielnice.
A declarat Claudia Dincă, reprezentant Organizaţia “Terre des hommes’’

A fost o oportunitate pentru instituţia noastră să fie parte a unui proiect pilot. S-a semnat un protocol local, care a fost semnat de toate instituţiile statului. Este pentru prima dată când toate aceste instituţii s-au aşezat la aceeaşi masă şi au considerat că este bine să semneze un protocol şi să susţină un proiect care a plecat de la o idee extraordinară, aceea că trebuie să prevenim accentuarea stării de dezechilibru emoţional la copii. CJ Dolj ne-a acordat întotdeauna sprijin şi suport.
A explicat Claudia Măciucă, şef servici DGASPC Dolj

Politica