Preşedintele Traian Băsescu a transmis săptămâna trecută o scrisoare deputaţilor prin care le cere să renunţe la acciza de 7 eurocenţi la carburant, acciză care a intrat în vigoare la 1 aprilie.
Şeful statului menţionează în scrisoare că “introducerea creşterii de acciză cu 7 eurocenţi are efecte negative majore atât la nivelul populaţiei, cât şi la cel al mediului de afaceri. Efectele se vor reflecta în întreg lanţul economic, prin scăderea consumului, scăderea profitabilităţii companiilor şi, implicit, scăderea încasărilor la bugetul de stat. Consider că această taxă este introdusă doar pentru că asigură fonduri la dispoziţia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali în scopuri electorale.”
Traian Băsescu le-a propus deputaţilor şi alternative la acciză.
Soluţiile pe care vă rog să le aveţi în vedere menţin România în parametrii de final de an agreaţi de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială în cel de-al treilea program economic preventiv semnat. Soluţiile sunt după cum urmează:
1. Eliminarea sumei de 1,2 miliarde de RON, care a fost alocată suplimentar faţă de bugetul anului anterior, având în vedere că bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are alocat, în plus faţă de anul 2013, o sumă în valoare de 1,214 miliarde RON, reprezentând o creştere de 33,86%, aferentă subprogramelor „Modernizarea satului românesc”, „Regenerare urbană” şi „Infrastructură judeţeană”, care sunt eligibile în cadrul programelor europene de finanţare alocate României (2007 – 2013, precum şi 2014 – 2020).
2. Ajustarea bugetului Minis terului Finanţelor Publice cu 600 de milioane de lei; în bugetul Ministerul Finanţelor Publice, la capitolul „Dobânzi”, a fost alocată o sumă de 10,11 miliarde RON, în creştere cu 5,38% faţă de suma stabilită pentru 2013. Contextul economic global şi disponibilităţile de lichidităţi pe piaţă permit Ministerului Finanţelor Publice să se împrumute la costuri mai scăzute faţă de anul 2013 şi pe maturităţi mai lungi, dar şi că suma care trebuie finanţată pentru anul 2014 este mai mică decât cea pentru anul 2013.
3. Realizarea unei evaluări corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea „impozitului pe construcţii”, măsură care duce la extinderea bazei de impozitare asupra construcţiilor şi urmăreşte să sporească veniturile bugetare; suma estimată a fi colectată prin aplicarea acestui impozit, respectiv de 488 de milioane RON, este semnificativ subevaluată; calculele de specialitate estimează o sumă de minimum 2 miliarde RON aferentă anului 2014.
4. Evaluarea corectă a veni turilor aferente taxei instituite prin Ordonanţa de Guvern nr. 7/2013; ordonanţa a introdus taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor. Guvernul îşi propune, pentru anul 2014, să colecteze suma de 290,9 milioane RON; în realitate, luând în calcul producţia de gaze estimată pentru anul 2014 şi graficul de dereglementare a preţurilor la gaze naturale, reiese un venit estimat de 1 miliard RON.
Arată textul scrisorii
Deputatul de Dolj, Claudiu Manda, a răspuns public acestei scrisori, într-o intervenţie telefonică, la un post de televiziune. Preşedintele PSD Dolj spune că banii din acciză vor fi folosiţi la construcţia de drumuri şi autostrăzi.
Pentru mine este interesant cum Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor mai multe mandate, abia acum vine să ne spună că nu avem resurse şi avem o problemă legată de autostrăzi. Lucrurile sunt foarte clare: acciza va fi încasată la bugetul de stat, iar banii vor fi folosiţi pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi. Previziunea de venituri la bugetul statului este de 2,4 miliarde de lei iar cheltuielile vor fi mai mari, aproximativ 4 miliarde. Deci, încasările la buget din acciză plus alte sume vor fi investite în construcţia de autostrăzi. Scrisoarea lui Traian Băsescu, preşedinte în funcţie care face opoziţie, sună cel puţin ciudat. Dar nu mă surprinde pentru că la demagogie se pricepe cel mai bine.
A declarat preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda
Claudiu Manda a mai adăugat că:
Guvernul Ponta poate vorbi despre 230 km de autostradă inauguraţi în 2012-2013, de 90 de km de autostradă vor fi finalizaţi în 2014. Se lucrează. Ne dorim să construim autostrăzi. Există un plan naţional de priorităţi al Guvernului Ponta. Şi noi suntem interesaţi să înceapă lucrările la autostrada Piteşti – Craiova şi la drumul expres Craiova – Calafat. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea economie şi industriei din municipiul nostru. În ceea ce priveşte scrisoarea lui Traian Băsescu mă întreb ce îl deranjează de fapt: acciza pe combustibil sau că se construiesc autostrăzi, despre care spunea că nu ne trebuie?
Între timp, Craiova a fost împânzită cu mesaje anti-acciză. PMP a prins la ştergătoarele maşinilor din urbe flyere cu mesajul: “Ponta te arde cu pompa”.
–-
Florinel Stancu a renunţat la mandatul de consilier judeţean
Ex-penelistul Florinel Stancu, trecut la PSD Dolj în urmă cu trei săptămâni, a renunţat oficial, luni dimineaţă, la mandatul de consilier judeţean.
Mi-am depus demisia la secretariatul Consiliului Judeţean Dolj şi consider că astfel mi-am respectat promisiunea pe care am făcut-o în urmă cu trei săptămâni, când am decis să trec la PSD.
A spus fostul consilier judeţean
Meţionăm că Stancu are deja adeziune la PSD, ca, de altfel, şi deputatul de Dolj Cosmin Enea, iar mulţi primari PNL au anunţat că vor susţine PSD Dolj. CJ Dolj urmează să valideze supleantul de pe lista de candidaţi USL de la alegerile locale din 2012, din câte se pare, un membru al PSD Dolj.
Sursa: Nouapresa.ro