sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua romilor, marcată anticipat de către elevi în cadrul programului «Şcoala Altfel»

Discriminarea rasială a romilor este o problemă pe care românii încearcă să o rezolve, astfel că mai mulţi elevi împreună cu profesoarele lor de istorie s-au mobilizat şi s-au adunat ieri, la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman pentru a-i învăţa pe ceilalţi cum să-i privească pe romi cu alţi ochi.
8 aprilie este declarată Ziua Internaţională a Romilor. La secţia Adrian Păunescu, din cadrul Bibliotecii Aman au fost prezenţi elevii de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, şi de la Şcoala Gimnazială Nicolae Romanescu. Profesoara coordonatoare de la liceul Fraţii Buzeşti le-a arătat tinerilor un filmuleţ despre Holocaust. Prin această acţiune, profesoarele încearcă, la nivel general să îi înveţe pe tineri să nu mai discrimineze romii.

Romii sunt conaţionalii noştri, concetăţenii noştri, subiectul poate a fost privit în presă din alte unghiuri, de aceea vrem să arătăm că putem trăi alături de ei şi ei alături de noi, pot să se integreze în societate, vreau să le prezint ceva cu chinurile prin care au trecut romii în cel de-al doilea război mondial, în legătură cu Holocaustul. Să le spun că au suferit la fel de mult ca şi evreii, slavii, polonezii şi alte naţionalităţi de etnie slavă şi acest lucru este trecut în tăcere, se face propagandă pe ce au suferit evreii decât celelalte naţiuni, vreau să prezint partea lor de tragedie. Există o tendinţă generală de discriminare, este un exerciţiu civic, cu cât ştii mai mult cu atât ai o vedere mai mare asupra ansamblului şi poate judecata se schimbă.
Claudia Balaci, profesor de istorie la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti

Cealaltă şcoală participantă la acţiunea dedicată romilor, a făcut o prezentare Power Point prin care a vorbit despre meseriile vechi ale romilor care nu se mai practică şi pentru care mulţi oameni îi apreciau.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Erau căldărari, florari, crescători de animale, lăutari, curelari, erau căutaţi pentru cazane, tuciuri, linguri de lemn, cei care îmblânzeau caii, ei fiind nomazi plecau din loc în loc, lucrau pe moşiile boiereşti, sunt meserii specifice lor, mai puţin cred că o să întâlniţi comunităţi de români care se ocupă cu făcutul tuciurilor, cazanelor, au pierdut legătura cu tradiţia, ei nu mai au unde să îşi vândă obiectele care le făceau, nu mai există potcovari.
A declarat Claudia Chiripuş, profesoară  la  Şcoala Gimnazială Nicolae Romanescu

Egalitate între romi şi români

Persoanele de etnie romă sunt de cele mai multe ori dispreţuite şi privite cu oarecare reţinere din cauza faptului că cei din neamul lor au comis fapte urâte, sunt delicvenţi, însă nu e corect să îi băgăm pe toţi în aceeaşi oală din cauza unora, aici intervin prejudecăţile pentru că românii ajung să catalogheze o persoană doar după aparenţe sau pur şi simplu, faptul că aparţin unei alte etnii îi determină pe oameni să nu îi privească cu ochi buni. Cei mai mulţi dintre aceştia nu se integrează în societate deoarece mediul în care au crescut nu a fost prielnic pentru a şti cum să se comporte.
Şi educaţia joacă un rol primordial în clasificarea lor în societate.

Nu e egalitate între romi şi români, nu li s-a oferit o educaţie acasă, de multe ori îi vezi pe copii romi, cum umblă prin gunoaie, că îţi vorbesc urât, din cauza această sunt discriminaţi.
A spus Alina C.

Nu sunt corecţi, mulţi fură, şi-au creat singuri această „faimă”, mie îmi este teamă de ei, mai ales dacă este seară şi e pustiu, mă gândesc să nu devină violenţi, dar până la urmă sunt şi ei oameni şi atât timp cât te tratează cu respect şi nu au treabă cu tine trebuie trataţi normal, ar trebuie să fie egali cu noi.
A spus Mioara Ilie

Există probleme şi cu relaţia de iubire dintre o româncă şi un băiat de etnie romă, de cele mai multe ori familia nu e de acord să existe o apropiere amoroasă între cele două grupuri de comunităţi.

Când eram mai mică, pe la 16 ani mi-a plăcut de un băiat de etnie romă, dar era foarte educat, cuminte, dar pentru că era negru, să zic aşa, părinţii mei nu îl acceptau,spuneau că nu este de nasul meu, să îmi găsesc unul de acelaşi nivel cu mine, însă nici nu îl cunoşteau şi deja îl judecau.
A spus Cristina Manea

Politica