Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ( DSVSA) Dolj va stabili un program de lucru pentru perioada 10-22 aprilie (Sărbătorile Pascale), în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, să efectueze controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică.
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală. Astfel, târgurile şi pieţele agroalimentare care funcţionează pe raza teritorial administrativă a autorităţilor publice locale să fie amenajate corespunzător şi să deţină autorizare sanitar- veterinară.
La nivelul DSVSA Dolj, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioada 10.04-22.04.2014 (Sărbătorile Pascale ) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor neidentificate în spaţii neaprobate, fără documente veterinare şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Dolj va emite comunicate de presă în acest sens. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
A declarat directorul executiv al DSVSA Dolj, dr. Andrei Butaru
DSVSA Dolj va aplica măsura suspendării activităţii dacă vor fi găsite nereguli
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Dolj va aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi va aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi publicate pe site-ul ANSVSA, unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 privind cerinţele generale de igienă pentru alimente şi Reg. (CE) nr. 853/2004 care stabileşte cerinţele specifice de igiena pentru produsele de origine animală. Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor. Proprietarii de miei sau iezi au voie să-şi sacrifice animalele în curte , pentru consumul propriu. Nu au voie să vândă miei sacrificaţi .
Măsurile care trebuie luate asupra produselor de origine animală
În ceea ce priveşte carnea de miel, este necesară identificarea şi monitorizarea tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorilor din domeniul alimentar înregistraţi/autorizaţi sanitar veterinar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta. De asemenea, trebuie efectuat controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile. Măsurile presupun şi verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 180/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv verificarea formularelor de mişcare, precum şi verificarea condiţiilor privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora.
A precizat directorul executiv al DSVSA Dolj, dr. Andrei Butaru
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj mai precizează că este absolut obligatorie verificarea pe timpul transportului a respectării temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, inclusiv modul de marcare şi etichetare a acesteia, dar şi verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. Specialiştii vor efectua un control şi în ceea ce priveşte modul în care sunt marcate carcasele de miel cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008, privind aprobarea Normei sanitare veterinare, care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman. Totodată, au fost verificate documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
Medicii veterinari oficiali vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare. Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează certificarea şi marcarea produselor de origine animală, având în vedere prevederile Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.
Depozitarea şi transportul cărnii proaspete
Carnea provenită din abatoarele autorizate sanitar veterinar va fi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
Colaborarea cu alte autorităţi şi nominalizarea persoanelor responsabile
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi protecţiei sănătăţii consumatorilor, se va colabora cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare, în acţiuni organizate privind şi transportul animalelor vii, solicitând sprijinul autorităţilor competente.
Vor fi efectuate controale şi de către DSP Dolj
Controale în vederea respectării prevederilor legale pentru comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale vor fi efectuate şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Obiectivele principale urmărite sunt: modul de recepţionare a produselor alimentare pentru evitarea punerii pe piaţă de alimente necorespunzătoare (insalubre, alterate sau cu termene de valabilitate – depăşite); modul de depozitare, transport şi manipulare; lotizarea produselor alimentare cu menţionarea elementelor de identificare în vederea stabilirii transabilităţii acestora, în cazul unei neconformităţi; profilul igienico-sanitar al depozitelor; verificarea monitorizării – înregistrării temperaturii şi umidităţii, în spaţiile de depozitare, precum şi verificarea echipamentului de protecţie, starea de sănătate şi instruirea personalului.
Inspectoratul de Poliţie Dolj va fi la datorie în această perioadă
În vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative şi a asigurării unui climat de siguranţă civică pe teritoriul judeţului, Inspectoratul de Poliţie Dolj va întocmi un plan propriu de măsuri pentru perioada sărbătorilor pascale, care va include concepţia de acţiune, obiectivele şi sarcinile ce vor reveni efectivelor de poliţie de la reşedinţă şi subunităţi. Activitatea se va realiza în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi structurile de Poliţie locală, urmând să se acţioneze în sistem integrat prin includerea lăcaşurilor de cult în traseele de patrulare şi să se asigure punctual, locurile în care se vor desfăşura manifestări cultural-artistice şi sportive.
Peste 400 de poliţişti vor patrula zilnic în perioada premergătoare şi pe timpul sărbătoririi Paştelui
Pentru asigurarea climatului de normalitate, în perioada premergătoare şi pe timpul sărbătoririi Paştelui, peste 400 de poliţişti vor patrula zilnic, fiind pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infractoare şi fluidizarea traficului rutier. Structurile poliţiei de ordine publică din municipii, oraşe şi comune vor acţiona pentru prevenirea furturilor de animale, precum şi pentru prevenirea furturilor şi tâlhăriilor la unităţile financiar-bancare, supermarket-uri, case de schimb valutar, case de amanet, staţii PECO, oficii poştale, agenţii Loto-Prono.
Pentru prevenirea infracţiunilor de furt (din buzunare, şi din poşete/genţi, din autoturisme), poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, cei de proximitate şi cei din mediul rural vor oferi cetăţenilor sfaturi preventive şi recomandări de specialitate, acţionând în locurile cu aglomerări de persoane, respectiv supermarket-uri, pieţe, târguri. În noaptea de 19/20 aprilie, când în biserici şi mânăstiri se desfăşoară slujba de Înviere, numărul patrulelor de ordine şi siguranţă publică, al echipajelor rutiere, precum şi al poliţiştilor din structurile judiciare va fi redimensionat în funcţie de aglomerările de persoane participante de la fiecare lăcaş de cult din zona de responsabilitate.