Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova vrea să intre în “Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”, cunoscut şi ca “Rabla”.
Pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal, din 27 martie, se află un proiect de aprobare a participării insituţiei în programul “Rabla”.
Potrivit referatului întocmit de reprezentanţii Căminului de bătrâni, pentru asigurarea urgenţelor, instituţia are în dotare o autosanitară Dacia, achiziţionată în 1999, cu motor pe benzină, “dar care are un grad mare de uzură, necesitând reparaţii curente pentru a face faţă solicitărilor aproape zilnice”. Se mai precizează că “numai în perioada 2012-2013 costurile cu reparaţia acesteia s-au ridicat la valori foarte mari, costuri cu care s-ar fi putut achiziţiona o autosanitară.”
De asemenea Caminul mai are în dotare o ambulanţă primită ca donaţie în 2001, cu motor pe motorină, dar care prezintă acelaşi grad de uzură şi are un consum foarte mare de carburant, astfel că insituţia este “în imposibilitatea de a o mai folosi”.
Aşa se face că instituţia vrea achiziţionarea unui vehicul pentru servicii medicale de urgenţă.
Dat fiind faptul că, Serviciul Ambulanţă din Municipiul Craiova nu poate asigura 12 din 24 necesitatea urgenţelor medicale dar şi consultările de specialitate ce se impun a fi acordate beneficiarilor instituţionalizaţi, întrucât nu fac obiectul lor de activitate, considerăm achiziţionarea unui vehicul rutier destinat serviciilor medicale de urgenţă de o maximă importanţă, fiindu-ne necesar în desfăşurarea în bune condiţii a activităţii. De asemenea, trebuie avut în vedere şi riscul major la care sunt expuşi beneficiarii ce sunt transportaţi cu un astfel de vehicul al cărui grad de uzură este cu mult depăşit şi care nu mai respectă nici reglementările în vigoare privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
Se arată în referat
Şi dacă tot s-a ivit ocazia, conducerea Căminului pentru Vârstnici vrea şi o maşină pentru sine şi spune că şi această achiziţie este necesară.
Totodată considerăm necesară şi achiziţionarea unui vehicul utilitar care să deservească instituţia la îndeplinirea activităţiilor cu caracter administrativ, neexistând în dotare, în prezent această activitate fiind desfăşurată cu un autoturism marca DaciaSolenza, preluat de la Rat Craiova prin contract de comodat şi care prezintă acelaşi grad ridicat de uzură.
Potrivit referatului în cauză
Diferenţa dintre valoarea de achiziţie a noului autoturism şi valoarea primelor de casare care se acordă ar urma să fie asigurată din bugetul de venituri şi cheltuieli al Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova.
Rabla 2014 ţine o săptămână
Programul “Rabla” 2014 a debutat ieri. Sesiunea pentru depunere şi validare a dosarelor producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de autovehicule care doresc să se înscrie se va desfăşura până pe 28 martie.
În acest an vor fi alocate 20.000 tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice şi instituţii publice.
Bugetul alocat este de 140 de milioane de lei.
Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2014 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.
Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani, vor putea achiziţiona o maşină nouă pe baza unui tichet valoric de 6.500 lei, care se va aloca electronic.
De asemenea, pentru stimularea achiziţionării de autovehicule eco-friendly vor putea fi acordate, pe lângă prima de casare, eco-bonusuri de 500 de lei.
Acestea vor fi acordate numai pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Distribuţia tichetelor nu se mai face pe judeţe. Acestea vor fi extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto, în funcţie de solicitări.
Tichetele, fiind electronice, nu vor mai putea fi înstrăinate decât dacă cel care casează maşina se înţelege din start cu un cumpărător, cu care merge la dealer. Astfel tichetul va fi eliberat pe numele celui care cumpără autoturismul.
După înscrierea la dealer, solicitantul va avea la dispoziţie 30 de zile pentru casarea şi radierea maşinii vechi şi pentru achiziţionarea celei noi. Dacă nu respectă termenul, pierde tichetul.
Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu anul trecut au fost alocate 23.000 de tichete valorice, din care 20.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru firme. Dintre acestea au fost valorificate aproape 13.400. 690 din total au beneficiat de eco-bonusuri.