Expoziţie de afişe poloneze, la Universitatea din Craiova

Redactia
8 Min Read

Relaţiile Universităţii din Craiova cu celelalte mari universităţi din Europa se intensifică din ce în ce mai mult. Cunoaşterea unei alte istorii sau mentalităţi, descoperirea unor noi tradiţii şi obiceiuri reprezintă ,,atracţia’’ fiecărei naţionalităţi în parte, motivându-i astfel pe studenţi să fie deschişi la comunicare, la acumularea de noi informaţii.
O asemenea strategie numită şi “schimb de experinţă’’ a fost adoptată şi de Universitatea din Craiova, cu mai mulţi ani în urmă. Dacă la început totul reprezenta un “teritoriu’’ nou, acum aceste acţiuni sunt printre cele mai apreciate de către tinerii studenţi craioveni. Descoperirea unei alte lumi şi a altor obiceiuri poate fi considerată şi experienţă de viaţă, pe lângă faptul că un student devine din ce în ce mai bogat, din punct de vedere spiritual, având posibilitatea de a învăţa cât mai bine o limbă străină.

Centrul Cultural Polonez, la UCV

În acest scop, în cadrul nou creatului Centru Cultural Polonez, din cadrul Universităţii din Craiova, a fost vernisată vineri, 21 martie, o expoziţie de afişe poloneze despre filmele româneşti. Centrul a fost înfiinţat de curând, în cadrul acestuia având loc diferite evenimente culturale, dar şi cursuri de limba polonă. Serile de poezie, de muzică şi de film polonez au rolul de a îmbina utilul cu plăcutul şi de a-i atrage pe studenţi către o altfel de lume.
Expoziţia a fost adusă din Polonia, exemplificând prezenţa culturii româneşti într-unul dintre cele mai importante state din Europa. Artişti plastici de renume au contribuit la crearea afişelor, fiind ajutaţi de studenţi de la Şcoala de Artă din Polonia.

Această idee a venit odată cu înfiinţarea Centrului de Cultură şi Limbă Poloneză. Este un centru înfiinţat de curând în cadrul UCV şi activitatea acestuia cuprinde diferite evenimente culturale, cursuri de limba polonă. Printre evenimentele culturale se numără seri de poezie, de muzică şi de film polonez. Tocmai săptămâna trecută a avut loc seara filmului polonez, iar astăzi ( n.r.-vineri, 21 martie) inagurăm expoziţia intitulată Filme Româneşti în Afişe Poloneze, pentru că printre activităţile centrului se numără şi diverse expoziţii. Această expoziţie a fost adusă din Polonia şi arată prezenţa culturii române în Polonia, în ultimii 50 de ani. Afişele au fost create de cei mai renumiţi artişti plastici din Polonia şi este o colecţie unică. S-a lucrat pe o durată de mai mulţi ani la aceste afişe, pentru că filmele fac parte din perioada 1956-2010. De asemenea, au contribuit şi studenţii de la Şcoala de Artă din Polonia.
Magdalena Filari, lector Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză

Expoziţia a putut fi apreciată de toţi studenţii români din marile oraşe ale ţării

Expoziţia nu este străină studenţilor români din toate colţurile ţării. Aceasta a poposit în toate marile oraşe ale României. Filme româneşti de renume precum ,,Ciuleandra’’ sau ,,Tudor’’ au reprezentat deliciul evenimentului, fiind ,,transpuse’’ în mari afişe de către  artişti plastici polonezi.

Astăzi (n.r.- vineri, 21 martie), în cadrul nou creatului Centru Cultural Polonez, vernisăm o expoziţie de afişe poloneze despre filmele româneşti. Acest mesaj are o dublă importanţă. În primul rând, vorbeşte de faptul că acest centru polonez, care a fost structurat, gândit, înfiinţat la începutul acestui an începe să funcţioneze, pentru că lectoriţa şi-a propus ca în fiecare lună să creeze un astfel de eveniment. Este una dintre cele mai vizionate expoziţii împrumutate de noi, de la Centrul Cultural Polonez de la Bucureşti. Ea a fost practic vernisată în toate marile oraşe ale ţării. În al doilea rând, importanţa acestei expoziţii vorbeşte despre felul în care o cultură este filtrată de o altă cultură. Este evident că noi, necunoscând limba poloneză, înţelegem foarte puţin din titlurile acestor filme, dar traducerea ne dovedeşte că în cultura poloneză ei au mers pe două trasee. Este vorba despre filmele care ecranizează opere de artă: Ciuleandra, Tudor, unul dintre primele filme importante realizate de cinematografia românească. Tot din această perspectivă, este interesant că expoziţia este filtrată de o cinematografie extrem de bună. Cinematografia poloneză a anilor 50 a fost extrem de premiată la Cannes şi se vede că 432 este şi el premiat şi a fost împrumutat, cumpărat şi rulat în cinematografele poloneze.  Totodată, rejectarea aproape în totalitate a filmelor cu tentă comunistă este de bun augur- niciunul dintre filmele care ne-a înnebunit în acea perioadă nu este prezent pe aceste panouri. Cultura românească a fost acceptată la nivelul normalităţii. Această expoziţie este foarte interesantă pentru omul de cultură. Este un eveniment realizat de UCV, Facultatea de Litere, pentru studenţi. Acest centru cultural este, înainte de toate, un centru cultural deschis pentru toţi studenţii. Activităţile se adresează şi tuturor craiovenilor.
A declarat  prof. univ. dr. Nicu  Panea, decanul Facultăţii de Litere din cadrul UCV

Viaţa de student nu se rezumă doar la cursuri monotone

Realizatorii expoziţiei de afişe poloneze şi-au propus să-i scoată pe tineri din mediul cotidian şi să le arate că viaţa de student nu se rezumă doar la cursuri monotone şi zeci de cărţi care trebuie învăţate pentru examene.

Este o expoziţie importantă, pentru că i-a atras pe studenţi. Aceştia sunt atraşi de noutăţi, ceea ce este evident firesc. Este o ocazie foarte bună pentru ei să afle că relaţiile româno-polone sunt vechi, fructuoase şi iată că ele au atins o cotă încurajatoare. Este bine, pentru că în afară de ceea ce învaţă sudenţii în amfiteatre, laboratoare şi ateliere este şi o dimensiune a internaţionalizării. Dincolo de profesie există o mulţime de alte voci pe această lume, dar diferite, cu scopuri culturale asemănătoare. Ceea ce se poate vedea în expoziţie este un îndemn la prietenie, la cooperare, la ideea de a circula pentru a vedea şi pe viu realităţile diferite din Europa. De altfel, noi avem contracte cu Polonia şi parteneriat Erasmus. Studenţii noştri care au beneficiat de stagii de pregătire în Polonia s-au întors cu o părere foarte bună despre climatul academic şi cultural polonez, iar polonezii care au venit la noi şi încă sunt la noi au dat relatări dintre cele mai bune în legătură cu organizarea mediului academic şi cultural românesc.
A explicat conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu

Distribuie acest articol