Echipa Greenpeace România a măsurat nivelul particulelor în suspensie din aer, acesta fiind un indicator relevant pentru calitatea aerului.
Voluntarii Greenpeace au fost prezenţi ieri, în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova şi au oferit materiale informative referitoare la pericolele poluării provocate de arderea cărbunelui.
Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, România este a doua ţară din Uniunea Europeană , după Polonia, în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui îl depăşeşte pe cel al victimelor din accidente rutiere. În anul 2010, în România, arderea cărbunelui a cauzat 2.979 de decese, iar accidente auto, cu 183 mai puţin. Aceeaşi Agenţie Europeană de Mediu arată într-un studiu că în 2009, emisiile provenite din instalaţiile industriale ale României au generat costuri de sănătate şi de mediu, aşa-numitele externalităţi, de peste 4,7 miliarde de euro. 80% dintre aceste costuri au fost cauzate de sectorul energetic, numai instalaţiile actualului Complex Energetic Oltenia contribuind cu peste 1,7 miliarde de euro.
Suntem aici pentru a determina nivelul de pulberi în suspensie din aer, acesta fiind unul dintre indicatorii relevanţi pentru calitatea aerului. Conform Agenţiei Europene de Mediu, România este a doua ţară din Europa, împreună cu Polonia, în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui în termocentrale îl depăşeşte pe cel al victimelor din accidentele auto. Un studiu al aceleiaşi Agenţii Europene de Mediu arată că la nivelul anului 2009, în România, instalaţiile industriale au cauzat pagube de sănătate şi de mediu în valoare de peste 4,7 miliarde de euro. 80% dintre aceste pagube au fost atribuite sectorului energetic. Arderea de cărbune în termocentrale eliberează în atmosferă compuşi toxici periculoşi atât pentru sănătatea omului, cât şi pentru mediul natural. Totodată, sunt eliberate acele pulberi în suspensie, care sunt particule foarte fine, cu diametrul de doar câţiva microni, care sunt inhalate de noi şi pătrund în plămâni, respectiv în fluxul sângelui.
A declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanie Greenpeace
Pulberile în suspensie cauzează o serie largă de afecţiuni
Pulberile în suspensie cauzează o serie largă de afecţiuni la nivelul mai multor aparate şi organe. De pildă, la nivelul creierului afectează sistemul nervos, duc la scăderea coeficientului de inteligenţă şi măresc riscul de atac cerebral.
De asemenea, la nivelul inimii şi al sistemului circulator, pulberile în suspensie cresc riscul de atac cardiac, de boli vasculare, conduc la mărirea gradului de coagulare a sângelui, la creşterea presiunii arteriale.
La nivelul plămânilor şi aparatului respirator, măresc numărul de cazuri de cancer pulmonar, de afecţiuni pulmonare precum astm, infecţii sau tuse.
În Craiova, în anul 2009 au fost înregistrate 49 de zile în care limita de poluare a fost depăşită
Pentru determinarea pulberilor în suspensie este necesară măsurarea pe durata întregului an şi analizarea mediilor zilnice. În Craiova, în anul 2009, la staţia Dolj 3, au fost înregistrate 49 de zile în care limita de poluare a fost depăşită. Este o valoare cu 40% mai mare decât cea admisă în lege. Facem apel cu această ocazie, către autorităţile locale, să acorde o importanţă maximă problemei calităţii aerului şi poluării aerului de către termocentrale.
Legea spune că mediile zilnice trebuie să se menţină sub limita de 50 de micrograme pe metru cub de aer, iar numărul de zile dintr-un an în care această limită este depăşită, nu trebuie să fie mai mare de 35. Costurile de sănătate nu vor fi suportate de către Complexul Energetic Oltenia şi nici nu vor fi incluse în factura de la energie. Din păcate, aceste costuri revin omului de rând sub forma cheltuielilor medicale şi se răsfrâng, de asemenea, asupra agenţilor economici, în urma absenţei de la muncă, pe motive medicale, a angajaţilor. De asemenea, facem apel la autorităţile locale să urmărească cu atenţie ca toate instalaţiile Complexului Energetic Oltenia să respecte cu stricteţe calendarul pentru echipare tehnică, în scopul reducerii emisiilor poluante în aer. Insistăm că este important ca autorităţile să nu mai sprijine construirea de noi capacităţi energetice pe cărbune, pentru că această tehnologie aparţine trecutului.
A explicat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanie Greenpeace
«Am ales să facem testarea într-un parc şi nu într-o intersecţie aglomerată»
Pulberile în suspensie cauzează un spectru larg de afecţiuni, la nivelul mai multor aparate, sisteme şi organe. La nivelul creierului, pulberile măresc riscul de atac cerebral, scăderea indicelui de inteligenţă şi afectează activitatea sistemului nervos central.
Vrem să atragem atenţia că este o problemă foarte importantă aceasta, a calităţii aerului. Este sănătos ca oamenii să ştie care sunt factorii ce le influenţează viaţa. Am ales în mod special să facem testarea într-un parc şi nu într-o intersecţie aglomerată, tocmai să nu fim învinuiţi că urmărim cu orice preţ obţinerea unor valori mari.
A precizat Ionuţ Cepraga
Proiectul «Energie curată», un adevărat succes
Greenpeace a desfăşurat mai multe proiecte de-a lungul timpului, însă unul dintre cele mai importante s-a intitulat ,,Energie curată’’, care a reprezentat un adevărat succes.
Noi avem o campanie intitulată <
A mai spus Ionuţ Cepraga
Echipa de voluntari Greenpeace s-a mutat în Gorj
Astăzi, echipa de voluntari Greenpeace s-a mutat în Gorj, la Rovinari, unde realizează o testare similară pentru particule în suspensie, în Parcul Central.