Primăvara se apropie cu paşi repezi. Mărţişorul, o bijuterie prinsă într-un şnur alb-roşu, este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug. Se spune că mărţişorul serveşte celor care îl poartă ,,ca un fel de amuletă’’, dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit, ,,trebuie să-l poarte cu demnitate’’. Bucuria de a dărui sau a primi un mărţişor este mare şi poate cuprinde toate categoriile de vârstă, de la copilul abia născut, până la cel mai bătrân bunic.
Mărţişoare pentru toate gusturile şi buzunarele
Comercianţii s-au instalat încă de ieri în Piaţa ,,Mihai-Viteazul’’ pentru a-şi expune produsele spre vânzare. Ofertele sunt generoase, pentru fiecare buzunar. Comercianţii intenţionează să-i ademenească pe cumpărători cu mărţişoare de toate tipurile: de la banalele brăţări-şnur, până la cele mai extravagante, lucrate manual. Deşi până la 1 martie mai este o săptămână, craiovenii sunt deja în căutarea mărţişoarelor pentru cei dragi. Mărţişoarele sunt pentru toate gusturile. Cel mai ieftin costă 0,5 bani, iar cel mai scump poate ajunge chiar şi la câteva sute de lei, în cazul în care cumpărătorii doresc să ofere în loc de tradiţionalul mărţişor, un set cu cercei, pandantiv şi inel, lucrat manual.
Lumea încă nu s-a înghesuit să cumpere, abia ne-am instalat. Majoritatea trec şi privesc, probabil îşi fac o idee şi vor reveni în altă zi pentru a cumpăra. Vom sta aici până pe 8 martie. Sperăm să avem vânzări destul de bune, poate mai bune decât anul trecut.
A spus o comerciantă
Spre uimirea mea, am avut câţiva clienţi de când m-am instalat. Ce-i drept, doar doi sau trei, dar important este că am început cu dreptul. Sper ca oamenii să vină în număr cât mai mare să cumpere mărţişoare, pentru a le oferi celor dragi.
A spus un alt comerciant
De-a lungul timpului, mărţişorul a mai pierdut din latura simbolică. Rareori mai găseşti persoane care să caute un mărţişor simbolic: coşar, trifoi sau potcoavă. Locul acestora a fost luat de broşele mari şi sclipitoare sau de mărţişoarele hand-made. În centrul Băniei, un singur comerciant mai face loc pe taraba sa şi pentru ,,bătrânul’’ coşar sau pentru trifoiul şi potcoava despre care se spune că poartă noroc. Preţurile sunt chiar foarte accesibile: 0,5 bani bucata.
În ziua de azi nu prea mai este căutat mărţişorul simbolic. După cum puteţi observa, broşele şi alte lucruri de genul acesta sunt cu mult mai apreciate. Aşa este moda, unele lucruri sunt uitate, alte le iau locul şi tot aşa. Eu îmi doresc totuşi să am clienţi şi la astfel de mărţişoare de tradiţie.
A explicat comerciantul
În plus, ,,faimoasele’’ mărţişoare tip cilindru, cu flori artificiale au dispărut de pe piaţă. Comercianţii spun că sunt învechite şi chiar de prost gust.
Nici anul trecut nu prea se mai vindeau mărţişoarele cu flori artificiale. Am decis să le scoatem de tot de pe piaţă. Sunt cam învechite şi considerat că ar fi de prost gust.
A explicat o comerciantă
Chiria, 7 lei pe metru pătrat
Cea mai mare problemă a comercianţilor este aceea a chiriei. Aceştia trebuie să scoată din buzunare bani frumoşi pentru a-şi amplasa taraba în centrul Craiovei. 7 lei pe metru pătrat este suma impusă de municipalitate pentru comercianţii de mărţişoare.
Acest preţ este ,, valabil’’ doar în cazul în care comerciantul îşi expune marfa pentru o perioadă mai mare de zece zile.
În sens contrar, preţul metrului pătrat este triplu, pentru fiecare zi în parte. Cu toate acestea. Majoritatea comercianţilor spun că sunt mulţumiţi de câştiguri.
Eu voi sta mai mult de zece zile aici. Mărţişoarele mele sunt mai speciale, sunt lucrate manual şi pe tot parcursul anului mă ocup de realizarea acestor bijuterii. Eu plătesc 7 lei pe metru pătrat, pentru că stau mai mult de zece zile. Pentru cei care stau mai puţin, sumele se triplează.
A spus Innette, comerciantă
Majoritatea comercianţilor se vor afla în Piaţa ,,Mihai-Viteazul’’ până pe 8 martie.
––––––––
MĂRŢIŞOARE SPECIALE PENTRU SLĂTINENI CU SUFLET
Ieri, la Slatina, în faţa Centrului Cultural „Eugen Ionescu” s-a desfăşurat acţiunea „Gala mărţişorului special”. În cadrul galei, a avut loc o expoziţie dar şi un târg în care s-au vândut mărţişoare confecţionate de copii cu nevoi speciale din şcoala de copii cu nevoi specială din oraşul Balş. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Slatina, Organizaţia „Trebuie”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi Şcoala Specială din Balş, în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC).
În cadrul evenimentului a fost lansată revista SNAC: „Suflet de voluntar”. În plus, participanţii şi câştigătorii premiului I la Concursul Naţional de dans „Împreună pentru viitor”, etapa regională şi etapa naţională, la Craiova în 2012 şi la Piatra-Neamţ în 2013, au fost premiaţi. La Gala Mărţişorului special vor mai fi expuse şi mărţişoare confecţionate de copiii din unităţile de învăţământ din judeţ.
Dragoş Ostroveanu