Naveta profesorilor nu e plătită

Redactia
3 Min Read

Peste 3000 de profesori şi personal auxiliar din învăţământul mehedinţean trebuie să primească de la Ministerul Educaţiei aproximativ 20 de milioane de euro. Sumele provin din drepturile salariale care le-au fost încălcate în ultimii ani, dascălii cerându-le în instanţă.Începând cu anul 2010 de când s-au considerat vitregiţi de guvernanţi pentru că nu s-au aplicat legile în vigoare, dascălii au deschis procese în instanţă şi au câştigat.

Principala speţă pe care s-au obţinut banii este legea 221/2008 care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50% dar care nu s-a aplicat. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, Ion Zoican, a declarat că procesele celor peste 3000 de dascăli şi personal auxiliar din Mehedinţi au fost deschise începând cu anul 2010, atunci când prin diverse mijloace li s-au tăiat anumite drepturi salariale precum şi suma de 100 de euro de care beneficia fiecare profesor pentru achiziţionarea de materiale didactice.

S-au deschis procese pe trei speţe: pe Legea 221  octombrie 2008 care şi-a produs efectul până în 2011, este celebra lege cu majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Legea 330 dată în 2009 dar care îşi producea efectul cu 1 ianuarie 2010 care spune că un profesor trebuie să aibă salariu pe care îl avea la 31 decembrie 2009. Ori câştigând în instanţă pe legea 221 automat intră şi pe această lege în continuare. Pentru cei 100 de euro pentru materiale didactice, procesele s-au cam încheiat, mare parte din bani s-au dat, aici banii s-au dat integral, nu eşalonat.
A declarat preşedintele FSLI Mehedinţi, Ion Zoican

Preşedintele FSLI Mehedinţi a declarat că suma de aproximativ 20 milioane de euro ar urma să fie recuperată de profesori şi personalul auxiliar din Mehedinţi eşalonat, pe o perioadă de şase ani.Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi nu confirmă suma de aproximativ 20 milioane de euro ca şi valoare a deconturilor în urma proceselor câştigate întrucât nu s-au făcut asfel de calcule.

Orice hotărâre judecătorească se pune în aplicare. Eu nu pot să confirm această sumă pentru că nu am făcut calcule. O parte din bani s-au plătit, alte sume urmează să se achite. Oricum, sumele diferă de la o persoană la alta.
A declarat inspectorul general şcolar de la ISJ Mehedinţi, Marian Şuţă

Deconturile ajung la profesorii care au câştigat procesele de la Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Distribuie acest articol