Pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, SCM Craiova este implicat într-o mişcare de sportivi care nu are legătură cu performanţa. După ce Dzambic şi-a reziliat contractul cu SCM, sau mai bine zis a fost forţat să-l reziliere pentru că nu mai suporta ceea ce i se întâmpla, a venit rândul Alexandrei Gogoriţă să facă acest lucru. Vineri dimineaţa, clubul craiovean şi jucătoarea au încetat de comun acord colaborarea, luându-i prin surprindere doar pe cei neiniţiaţi în ale sportului local. Spunem asta pentru că de mult au existat zvonuri că Gogoriţă nu mai este în graţiile antrenoarei sale, din motive mai mult sau mai puţin reale. Şi acestea ar fi bine să le lămurească tocmai Carmen Amariei, cea care se ocupă de conducerea echipei.
Mai mult, se pare că nu numai Gogoriţă se află pe lista neagră, existând alte două fete care nu fac parte din nici una dintre bisericuţele din echipă. Revenind la cazul “Gogoriţă” trebuie spus că jucătoarea a cerut să nu mai joace la Craiova aducând ca argumente stresul la care este supusă de conducerea tehnică. Jucătoarei i s-a imputat că nu a avut atitudine şi nici reuşite în partida cu Corona Braşov, una pe care, Carmen Amariei o considera importantă din mai multe puncte de vedere. Amariei şi-ar fi dorit o victorie sau măcar un meci bun în compania echipei fostului antrenor al SCM Craiova, Bogdan Burcea, dar a primit o înfrângere categorică. După meci, s-au iscat numeroase comentarii care nu au fost laudative la adresa antrenoarei, mai ales că aceasta a ales să arunce toată responsabilitatea în ograda jucătoarelor, spunând că nu are nicio vină pentru rezultat pentru că a pregătit bine meciul dar nu le înţelege pe fete. Au fost acuzate mai mult sau mai puţin voalat Alexandra Gogoriţă, Andreea Ianaşi dar şi Mirela Nechita, deşi cele trei au jucat destul de puţin iar meciul nu a fost pierdut de ele. Statistica partidei demonstrează acest lucru pentru cine vrea să vadă şi este obiectiv.
Una dintre cele mai eficiente jucătoare
În acest caz, decizia luată de Amariei, referitor la Gogoriţă, pare că nu ţine de performanţa sportivă. Antrenoarea i-ar fi reproşat lui Gogoriţă că nu are atitudine şi nu se ridică la nivelul echipei. Poate în primul caz să aibă dreptate pentru că lucrurile se văd altfel din interior, dar în cel de-al doilea este în eroare totală iar afirmaţia pare mai mult umflătură de muşchi. Conform statisticilor actualului sezon, Gogoriţă este cea de a doua marcatoare a echipei cu 45 de goluri date, fiind la egalitate Han cu 45 şi devansată doar de Snopova cu 47. Dacă se adaugă faptul că este singura care nu a marcat decât din acţiune se completează un tablou a cărui imagine nu o ajută pe Amariei. Ce să mai spunem atunci de Haşegan sau alte transferuri care nu confirmă? Nu surprinde pe nimeni că sunt aduse pe bani grei în marea majoritate a cazurilor doar jucătoare de la “U” Cluj? În plus, când antrenori precum Radu Voina sau Gheorghe Tadici au spus în mai multe rânduri că Gogoriţă poate fi viitorul echipei naţionale dacă este crescută cum trebuie, nu sunt de luat în seamă? Şi, mai mult, în vară, atunci când a ajuns la Craiova, Carmen Amariei susţinea că viitorul echipei va fi Gogoriţă, că în jurul ei poate fi creată o formaţie competitivă. Ce s-a întâmplat în doar câteva luni?
De ce şi-a schimbat total părerea despre jucătoare? Ori nu a avut ochi atunci când a apreciat sportiva, ori nu a ştiu să o antreneze acum, de când conduce echipa craioveană. Alte variante nu există! Ar mai fi de spus că ceea ce este pe lângă echipă, şi ne referim aici la soţi, prieteni, părinţi, etc., nu ar trebui să afecteze viaţa acesteia. Sunt liberi să facă aprecieri, aşa este civilizat, chiar dacă nu sunt cunoscători ai fenomenului sau imparţiali. Trăim într-o lume decentă în care trebuiesc apreciate criticile, mai ales atunci când acestea sunt constructive. Nimeni nu deţine adevărul suprem! Aşa că un “like” dat la un material despre ceea ce nu convine nu este un capăt de ţară. Sportivul trebuie apreciat pentru ceea ce demonstrează pe teren şi pentru valoarea sa umană. Carmen Amariei, o jucătoare capricioasă, ar trebui să ştie mai bine decât oricine aceste lucruri. Craiova a primit-o cu braţele deschise şi a adoptat-o repede. Se aştepta un capital de imagine care nu a venit, implicarea fiind la nivel scăzut, motiv pentru care sala este din ce în ce mai goală la meciurile echipei de handbal. Se aşteptau performanţe, se aştepta un aer occidental în managementul echipei, acel handbal cu zâmbetul pe buze, despre care s-a vorbit şi atât.
Unul care se regăseşte mai des pe chipul adversarelor după ce joacă împotriva Craiovei. Practic, ce i se reproşează lui Gogoriţă? Ce a făcut o sportivă de aproape 23 de ani pentru a fi îndepărtată aşa de la echipă? Spunem că lucrurile nu sunt în regulă şi pentru că sportivei i-a fost luat dreptul de a juca handbal în retur. Acum, când a fost, după cum spune Gogoriţă, forţată să ia această decizie, nu se mai poate transfera decât în străinătate. Ştie cineva persoana care în vară o “aburea” pe Gogoriţă că vara lui 2014 o va găsi cu un contract generos în mână, la o echipă din străinătate, fiind îndemnată să nu mai prelungească înţelegerea cu SCM Craiova? La negocierile stinse repede Gogoriţă a cerut o sumă pe care nu o va primi nicăieri în ţară, jucătoarea fiind sfătuită prost. Sigur că ştie! Aşteptăm răspunsul în plic, pe adresa redacţiei, curioşi să vedem dacă este acelaşi cu cel pe care îl deţinem.
Prea multe scandaluri, prea puţine performanţe
Respectând în totalitate jucătoarea Carmen Amariei, trebuie spus că antrenoratul este cu totul altceva, se mănâncă cu altă pâine, dacă este să ne exprimăm plastic. Poate SCM este o pălărie prea mare pentru Amariei, ca şi obiectivul propus pentru care aproape s-a dublat fondul de salarii, şi tehniciana ar trebui să se autoevalueze. În vară s-a vorbit despre play-off, s-au făcut zece transferuri dar performanţele se lasă aşteptate.
Cu toate punctele eventual obţinute în urma contestaţiei ţinute la secret, de parcă se joacă “pituluşul” în faţa blocului, după meciul cu “U” Jolidon, echipa nu este în grafic. Să nu ne amintim că o formaţie cu restanţe financiare mari a măturat cu SCM? Luna ianuarie a fost una de coşmar cu patru înfrângeri legate deşi ar fi fost de aşteptat să fie cu totul altfel. Orice antrenor îşi planifica intrarea sau continuitatea platoului de formă sportivă după programul pe care echipa îl are, în acest caz luna ianuarie fiind hotărâtoare pentru SCM, pentru că în februarie programul este unul mai uşor, cel puţin teoretic. După cum au decurs lucrurile, s-a demonstrat că planificarea şi transpunerea ei în realitate au fost dezastruoase. Echipa joacă ceea ce este antrenată, nu? Când rezultatele sunt negative cine răspunde, universal, să zicem aşa. Când au fost transferate la Craiova s-a spus că jucătoarele au valoare, acum nu mai au? În altă ordine de idei, din vară până acum, SCM a fost implicat în prea multe chestiuni care nu au legătură cu performanţa.
Amintim cazul transferurilor lui Haşegan şi Anca Amariei dar şi mai puţin cunoscutele escapade în lumea de noapte a Craiovei a jucătoarelor, sau problemele din vestiar. Este un episod în care două sportive mai “bătrâne” şi-au rezolvat problemele cu pumnii, punând la colţ mai tinerele colege, spun gurile rele. Amariei, se spune, a părăsit vestiarul spunând că fetele trebuie să-şi rezolve singure problemele. Şi mai punem două întrebări. De ce a plecat de la echipă secundul Gabriel Bârcină? Şi de ce nu este nimeni din lumea handbalistică locală alături de echipă, fiind adus organizator de competiţii de la… Severin? Şi unul PDL-ist, între noi fie vorba. Carmen Amariei a făcut ce a vrut la echipă şi a fost susţinută să facă asta. A avut liniştea necesară şi fonduri suficiente, bugetul echipei crescând considerabil, după cum aminteam. Numai performanţa se lasă aşteptată. Într-un final, pentru Alexandra Gogoriţă. Românii au multe proverbe şi zicători pline de înţelepciune. Supunem atenţiei doar două şi anume: “ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” şi “cine sapă groapa altuia cade în ea”. Ştie jucătoarea la ce facem referire!
––––––––––––––-
Decizie eronată
Domnule Director, aţi greşit!
Lucrurile nu sunt roz de oriunde ai privi. Surprinde şi atitudinea conducerii clubului care a semnat cu mare uşurinţă rezilierea contractului, acesta urmând să înceteze oricum în vară. În loc de continuitate s-a ales praful. Dacă nu se ştie, aducem aminte că Gogoriţă a venit de la Braşov contra a opt mii de euro. Măcar din acest punct de vedere ar fi trebuit să se aibă grijă. Nu o mai vrea antrenorul, ok, dar clubul trebuie să aibă grijă de banii comunităţii iar antrenorul să mai facă şi ce vrea conducerea clubului. Nu mai vrea jucătoarea? Iarăşi ok, dar să i se aducă aminte ce s-a făcut pentru ea în toţi aceşti ani cât a fost la Craiova şi să mai dea şi înapoi din ceea ce a primit. Şi de aici se puteau declanşa negocieri, se putea ajunge la o înţelegere dacă toate părţile stăteau la aceeaşi masă şi exista dorinţa de a rezolva problema în interesul comun şi anume cel al performanţei. Una atât de mult dorită de cei care vin la Sala Polivalentă. Într-o lume civilizată totul se discută, comunicarea este extrem de importantă şi poate rezolva multe probleme. Nu pot fi luate asemenea decizii doar pentru că unu vrea ceva iar altul altceva.
Un jucător sau antrenor pot să fie nemulţumiţi de nu ştim ce chestiuni. Asta înseamnă că toată lumea trebuie să stea drepţi, să facă doar ce-şi doresc aceştia? Păi să nu se uite că sunt sportivi şi antrenori plătiţi cu zeci de mii de lei din banii comunităţii. SCM Craiova nu este un club atât de sărac cum se lasă de multe ori impresia. Nu le convine? Să meargă unde le este mai bine, să ne lase cu durerile şi nevoile noastre. Pentru că, noi, oltenii, nu iubim decât sportul, nu mizeriile din jurul lui. Cine vrea să apere sincer culorile clubului craiovean să o facă şi va fi adulat. Cine nu este decât mercenar să-şi ia tălpăşiţa până nu este prea târziu! Directorul clubului ar trebui să ia atitudine şi să schimbe ceva în manageriat. Clubul a avut o linişte de care nu se pot bucura multe structuri sportive, media craioveană ferindu-se să aducă în faţa publicului cancanuri. A făcut bine, a făcut rău…publicul este cel care decide!
––––––––––––––-
LOT SCM Craiova 2012-2013
1. Ildiko Barbu – portar – 23.11.1975
2. Ionica Munteanu– portar – 07.01.1979
3. Maria Vlăsceanu – portar– 25.05.1974
4. Ana Maria Apipie – centru– 23.02.1992
5. Daniela Băbeanu – centru– 18.11.1988
6. Mihaela Briscan – inter – 20.02.1985
7. Andreea Dincu – extremă– 13.07.1990
8. Cristina Florică – extremă – 11.05.1992
9. Alexandra Gogoriţă – inter – 17.04.1991
10. Ana Maria Hamciuc– pivot– 10.10.1986
11. Andreea Ianaşi – inter – 02.12.1992
12. Carmen Ilie– extremă– 24.09.1991
13. Andreea Marinela Mitran– inter– 16.02.1987
14. Elena Nicu – pivot – 31.01.1988
15. Andreea Pătuleanu– centru– 09.07.1992
Echipa de bază: Barbu – Dincu, Gogoriţă, Băbeanu, Briscan, Nicu, Ilie
15.000 de euro – total salarii lunare
LOT SCM Craiova 2013-2014
1. Mirela Nichita – portar – 26.09.1985
2. Ionica Munteanu – portar – 07.01.1979
3. Mihaela Tivadar – inter – 14 iunie 1982
4. Andreea Ianaşi– extremă– 02.12.1992
5. Nicoleta Dincă – extremă– 02.07.1988
6. Anca Amariei – inter – 01.03.1985
7. Carmen Gabriela Ilie – extremă – 24.09.1991
8. Maria Chelan – pivot – 29.03.1995
9. Andreea Pătuleanu – inter– 09.07.1992
10. Roxana Han – centru – 28.05.1980
11. Ana Maria Apipie – centru – 23.02.1992
12. Alexandra Haşegan – pivot – 02.02.1987
13. Alexandra Gogoriţă – inter – 17.04.1991
14. Cristina Florică– extremă– 11.05.1992
15. Cătălina Cioaric – extremă – 11.02.1982
16. Ionela Goran – pivot – 18.08.1977
17. Iulia Snopova – inter – 30 noiembrie 1985
Echipa de bază: Munteanu – Dincă, A. Amariei, Han, Goran, Snopova, Cioaric
27.000 de euro – total salarii lunare