Zeci de locuitori ai Craiovei au protestat, sâmbătă, în fața Termocentralei Craiova II din Bariera Vâlcii. Oamenii spun că s-au săturat de poluarea și cenușa emanată care le acoperă casele. În urmă cu o săptămână, Garda de Mediu Dolj, a amendat Termocentrala din Bariera Vâlcii, după ce, în spațiul public au apărut imagini cu cenușa ridicată de vânt care a format un nor de praf. Comisarii au amendat CET Craiova II cu suma de 150.000 de lei.
„În urma inspecției din teren, comisarii au stabilit că în data de 13.03.2025, atunci când au avut loc spulberări de pulberi sedimentabile (zgură /cenușă ) de pe suprafața cazanelor aferente blocurilor energetice, ca urmare a fenomenelor meteo extreme, era în funcțiune Blocul Energetic nr. 2. Urmare a inspecției desfășurate în data de 14.03.2025 s-au vizualizat emisii fugitive de pe ambele cazane, fără a depăși însă limita amplasamentului, în condiții normale din punct de vedere meteorologic – fără vânt la rafală. Totodată, și în data de 17.03.2025, când s-a efectuat o nouă inspecție pe amplasament, s-au putut observa spulberări de pulberi de pe ambele cazane, în condiții de calm atmosferic”, transmiteau, în urmă cu o săptămână, comisarii Gărzii de Mediu Dolj pe o rețea de socializare.
Locuitorii cartierului din Bariera Vâlcii spun că nu își doresc desființarea Termocentralei, ci vor modernizarea acesteia. Oamenii spun că așteaptă învestiții pentru ca Termocentrala din Bariera Vâlcii să devină prietenoasă, din punct de vedere al mediului.
„Nu vrem să închidă Termo, ci să investească. Îl salutăm pe domnul Burduja și așteptăm investițiile, vă salutăm de la Craiova”, ne-a spus un locuitor al Craiovei, prezent la protest.
„Tot ce este în curte este plin de cenușă. Într-adevăr, era cenușă și acum 10 ani. Eu sunt mutată aici de 22 de ani, nu era problema asta. De câteva ori pe an, când bătea vântul era un pic de cenușă, dar nu așa. Acum este exagerat”, a explicat Mihaela Cruceru.
Unii oameni, care locuiesc în centrul Craiovei, spun că atunci când bate vântul, cenușa ajunge și la ei.
„Eu nu stau în Barieră, stau în centrul Craiovei, și la noi vine cenușa. Deci când bate vântul aduce cenușa până în centrul Craiovei. Tot orașul este acoperit. Peste tot, pe balcoane, pe acoperiș, peste tot. Nu se mai poate, aerul este irespirabil. Deci domnul Călinoiu ar trebui să vină de la Leamna, unde s-a mutat, să ia măsuri. Dacă nu, mergem noi să-l ajutăm. Asta că a dat amendă de un miliard jumate nu ne încălzește. Ne interesează ca aerul din orașul ăsta să fie ok pentru copiii noștri”, a mai declarat un locuitor al orașului.
„Nu poți să mai ții o floare în curte, nu poți să faci un grătar, nu se poate face. În grădină stratul de cenușă e de cel puțin de un lat de palmă și mai bine, florile nu mai au culori, acum primăvara. Și păsările din curte nu mai sunt albe, sunt negre de cenușă. În primul rând aerul de îl respirăm, este toxic și poluant, este insuportabil. De vreo doi ani de zile este dezastru”, ne-a declarat o locuitoare a Craiovei.
Locuitorii au spus că vor protesta până când se vor lua măsuri. Reporterii Jurnalul Olteniei au încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții CET II Craiova, însă aceștia nu au răspuns.