Bugetul Doljului pe 2025, aprobat

Nedelea Raluca
6 Min Read

Bugetul județului Dolj pe anul 2025 a fost aprobat de consilierii județeni, în cadrul ședinței de miercuri. Așa cum „Jurnalul Olteniei” deja a relatat, anul acesta bugetul este mai mic față de anul trecut. Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj a explicat scăderea.

„Bugetul de anul acesta este de 797.567.000 lei, echivalentul a 160 milioane de euro. Anul acesta, legea bugetului are o nouă specificitate, pentru că veniturile de la bugetul de stat au o altă influență asupra bugetului nostru, e o situație valabilă peste tot în țară, în sensul că au fost diminuate sumele defalcate din TVA pentru echilibrare, concomitent cu o creștere a cotelor și sumelor din impozitul pe venit, care vor fi corelate cu veniturile încasate la nivelul fiecărui fiecare județ până la finalul anului. Astfel, dacă ar fi să avem o mică comparație față de anul precedent, este o ușoară diminuare 9,7% a bugetului Consiliului Județean față de 2024. De astfel, de fapt, reducerea este în primul rând din zona de cote defalcate din TVA.

Ca aspect pe care l-am subliniat și mai devreme, că și în condițiile acestea, condiții totuși destul de restrictive, atât la nivelul județului, atât și la nivel național, am reușit să prioritizăm investițiile și propunem un program de investiții de 485 milioane de lei, aproximativ 97,5 milioane de euro.

În privința programului de investiții, cea mai mare parte care alimentează suma aceasta, și-anume mai mult de două treimi, provin din fondurile nerambursabile, fie din Programul Operațional Regional, din Programul Național de Redresare și Reziliență, dar și fondurile de la bugetul de stat, și-anume Programul Național Angel Saligny. Aveți un grafic al procentului, cât înseamnă fiecare capitol din totalul investițiilor”, a explicat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Cei mai mulți bani merg la Transporturi. Suma este de 248.805 mii lei. La capitolul Educație mai multe școli sunt reabilitate prin PNRR, iar alte câteva unități de învățământ urmează să fie dotate cu echipamente IT și microbuze școlare electrice.

„Avem din cei 485 de milioane, avem 236 de milioane de lei merit către domeniul transporturi, 48,7%, către învățământ, 117,710,024%, către proiecte pe sănătate și asigurări și asistență socială, 49 de milioane, 10,1%, cultură de criteriile religie, 73.950.000, 15% și alte domenii 8.441.000 de lei. Pe hartă respectivă, unde sunt acele puncte albastre, galbene și așa mai departe, sunt localități din județ, sunt zone din județ care vor fi, în ghilimele, afectate de cel puțin un proiect al Consiliului Județean. Începem cu Beethoven, tot finanțat prin PNRR. Lucrările sunt în curs. În clădirea Liceului Beethoven funcționează și centrul județean de resurse educaționale. Sperăm să meargă bine. Este semnat contractul de lucrări în octombrie anul trecut.

De asemenea, banii sunt prin PNJ și sperăm ca până anul viitor să fie gata. Avem același lucru și la Școala Sfântul Vasile. Este finanțată cu 33 de milioane de lei din PNRR. Licitația este un curs de finalizare să înceapă lucrările de eficiență energetică și reabilitarea acestui obiectiv. Pe ce înseamnă Campusul pentru Învățământul Dual,

Proiectul de 21 milioane de euro, finanțat de asemenea, studiu de fezabilitate este gata, urmează să fie și proiectul tehnic și luna mai să-l lansăm la licitația de execuție. E un proiect de 21 milioane de euro care înseamnă clădire de internat, cantină, laboratoare, ateliere, sală de sport și terenul de sport. Este la ieșirea între Craiova și Ișalnița, la ieșirea din Craiova spre Ișalnița sau la ieșirea din Ișalnița spre Craiova. E localizat.

Avem cele trei licitații pentru că am reușit pe două programe cu economii, a fost o a treia licitație, ca undeva la 62 de localități să primească microbuze școlare, microbuze electrice. Primele 24 trebuie să fie livrate în iunie. Pentru celelalte 34 acum suntem în procedură de licitație. Până în luna mai sperăm să fie semnat și contractul și lansată comanda. Mai sunt încă 9 care au fost din economii care urmează să fie de asemenea scoase la licitație. Noi acum 2 ani am mai reușit și adăugăm la acestea 60, ca în program al Ministerului Dezvoltării să mai luăm încă 4. Cele 4 le-am primit de atunci sunt 4 microbuze mai puțin poluante, dar diesel, celelalte, fiind pe fond de mediu și pe PNR-le, toate sunt microbuze electrice. Primele sunt gata de livrare, undeva spre luna iunie vor veni.

Și sperăm noi ca până în toamnă să fie toate cele peste 60 la cele 60 de localități. Am fost lider de parteneriat cu 30 de unități, cu 30 de școli. Proiectul este spre final și în felul acesta 27 de laboratoare de informatică, 25 de comune, cabinete școlare, câteva sute de săli de clasă au primit și mobilier nou și dotării multimedia și tot ce înseamnă echipamente și echipamente pentru desfășurarea cursurilor. Spuneam de un proiect pe care îl vom depune anul acesta pe Program Operațional Regional”, a mai adăugat Cosmin Vasile.

Casa Alexandru Macedonski se va reabilita cu suma de 7.500.000 de lei. Bugetul a fost votat de către consilierii doljeni.

Distribuie acest articol