După ce un copil de numai patru ani a fost ucis de maidanezi pe un câmp din Hanul Roșu, Craiova, reprezentanții Salubrității Craiova, care se ocupă de gestionarea câinilor fără stăpân din oraș, au transmis un punct de vedere în care afirmă că aproape 30 de patrupezi au fost capturați în zonă în ultimele șase luni. „Primăria Municipiului Craiova și Salubritate Craiova SRL regretă profund tragedia în care un copil de 4 ani și-a pierdut viața, iar în ceea ce privește cele întâmplate, facem următoarele precizări: În ultimele 6 luni, lucrătorii de la Salubritate au capturat, din zonele învecinate străzii Hanul Roșu, 29 de câini fără stăpân (dintre care trei în ultimele zile), toate aceste intervenții fiind realizate în urma activității curente efectuată de Salubritate Craiova. A fost o singură sesizare referitoare la un câine agresiv, care a provenit dintr-o zonă învecinată – de pe Drumul Jiului, însă, în urma verificărilor, s-a constatat că acesta avea proprietar.
Încă de la primele ore ale dimineții, lucrătorii Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân au făcut demersuri în ceea ce privește capturarea câinilor fără stăpân aflați în zona producerii tragediei. Menționăm că, în urma acțiunii, au fost capturați trei câini, dintre care unul în imediata apropiere a locului în care a fost găsit trupul neînsuflețit al băiatului de 4 ani”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Salubritate Craiova SRL.
Reprezentanții societății mai spun că „echipele de ecarisaj acționează zilnic pentru a captura câinii fără stăpân, care sunt duși la Adăpostul canin Craiova, construit acum peste 10 ani și cu o capacitate de 500 de locuri. În medie, se capturează 8 câini pe zi, iar intervențiile vizează întreg orașul, inclusiv zona Hanul Roșu, și sunt efectuate de lucrătorii Salubrității, indiferent că există sau nu sesizări. Ori de câte ori s-au primit sesizări din această zonă sau din alte părți ale orașului, echipele de la Salubritate s-au deplasat prompt și au capturat câinii de pe străzi.În prezent, problema câinilor fără stăpân se întâlnește doar în zonele de periferie, unde animalele sunt abandonate sau migrează din alte localități. Tocmai pentru a gestiona mai eficient această situație, Consiliul Local a extins luna trecută activitatea de ecarisaj și în comunele din jurul Craiovei”.
Aceștia atrag atenția că se confruntă „cu mari dificultăți din cauza unor ONG-uri, dar și a persoanelor fizice care adoptă câini, dar apoi îi abandonează din nou pe străzi” și afirmă că legislația trebuie să prevadă sancțiuni mai dure pentru astfel de cazuri.
„Menționăm, de asemenea, că activitatea de ecarisaj a fost și suspendată temporar ca urmare a acțiunii în judecată a unui ONG, fapt pentru care a trebuit să ne judecăm ca să putem relua intervențiile. În zonele de periferie și, în special pe strada Hanul Roșu, de multe ori proprietarii își lasă câinii liberi pe stradă, iar multe dintre case nu au gard. Facem un apel către cetățeni să nu abandoneze câinii pe străzi și să sprijine eforturile noastre pentru siguranța comunității. Atragem, de asemenea, atenția asupra apariției vulpilor în unele zone de periferie, dar legislația actuală nu permite autorităților locale capturarea lor. Transmitem condoleanțe familiei și asigurăm cetățenii că depunem toate eforturile pentru a preveni astfel de situații”, au mai adăugat reprezentanții Salubrității. Reamintim că Yannis, un băiețel de numai patru ani, din Craiova, a murit duminică sfâșiat de animale.
Se jucase în fața porții casei în care locuia, în zona Hanul Roșu, împreună cu mai mulți copii. La un moment dat s-a îndepărtat de ei și s-a făcut nevăzut. La ora 15, când a observat că băiatul nu mai este, bunica sa a cerut ajutorul vecinilor să-l caute. Cum nu l-au găsit, femeia a sunat la 112. Oamenii din zonă și forțele de ordine s-au mobilizat pentru căutarea copilului. A fost găsit, fără suflare, pe un câmp cu vegetație deasă, în spatele Parcului „Tineretului”, la aproape 800 metri de casă.
Trupul neînsuflețit al copilului a fost dus la morgă. În urma necropsiei s-a stabilit că băiatul a murit în urma șocului traumatic și hemoragic, „urmarea unor plăgi mușcate, leziunile s-au putut produce prin agresiune animală”.
Polițiștii au deschis o anchetă.
foto arhiva