Au plecat din Craiova pentru a face artă în lumea modei și pentru a deveni designeri vestimentari. Frații Adrian și Mihai Anghel, doi tineri în vârstă de 23 de ani, au luat cu asalt lumea modei încă din liceu, iar de atunci, nimic nu i-a mai oprit în a crea ținute vestimentare. Acum sunt nominalizați la categoria Best Young Designer a Elle Style Awards.
Povestea gemenilor Anghel începe de pe băncile liceului, încă din clasa a IX-a. Cei doi frați sunt absolvenții Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Acolo, spun ei, au luat contact pentru prima oară cu lumea artei. Totuși, încă de mici copii, bunica lor a fost cea care i-a inspirat pentru că a fost modelul de la care au deprins dexteritatea și lucrul manual.
„Încă din copilărie am avut aceste preocupări artistice, bunica a avut un rol important în acest demers pentru că ne-a învățat lucrul manual și am căpătat o anumită dexteritate care ne-a ajutat ani mai târziu în realizarea ținutelor. La început făceam împreună cu ea tot soiul de activități artistice, de la desenat, colorat, decupat și mai apoi văzând-o cum coase sau tricotează am devenit curioși și am rugat-o să ne arate și nouă aceste tehnici. Îi suntem foarte recunoscători pentru că ne-a insuflat această pasiune pentru frumos și totodată o anumită disciplină și seriozitate, în sensul în care să nu renunțăm și să ducem la capăt tot ce ne-am propus. Bunica a fost întotdeauna mândră de noi, s-a bucurat de toate reușitele noastre, de la note, concursuri și mai ales acum când încep să apară rezultatele după acești ani de studiu și muncă continuă. Nu există un moment anume în care am realizat că avem aceleași interese, totul a venit de la sine. Am absolvit amândoi Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova unde am avut primul contact serios cu ceea ce înseamnă lumea artei și unde ne-am familiarizat cu diferite forme de creație artistică, de la desen academic și pictură până la ceramică și modă”, au mărturisit, pentru Jurnalul Olteniei, gemenii Adrian și Mihai Anghel.
După perioada liceului, aceștia au fost admiși la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Au avut oportunitatea de a lua contact și cu lumea fashion-ului din Italia și au studiat un an la Accademia di Belle Arti Macerata. Acolo au interacționat cu moda internațională. În prezent, sunt masteranzi la aceeași Universitate din Cluj.
Părăsirea orașului natal a fost o ieșire din zona lor de confort, dar familia a fost mereu acolo pentru ei și pentru a le susține alegerile.
„Nu putem spune că a fost o alegere neapărat dificilă, întrucât lucrurile au venit cumva natural și am primit susținere de la cei din jurul nostru. În același timp, plecarea din orașul natal a însemnat o ieșire din zona de confort care vine cu provocările ei, dar a fost o alegere necesară pentru a putea evolua. Întotdeauna am primit susținerea părinților și a familiei, încă din copilărie au observat înclinațiile noastre artistice și au făcut tot posibilul pentru a ne dezvolta aceste abilități. În continuare ne susțin în tot ceea ce facem și le mulțumim pentru asta. Încă din timpul liceului am hotărât că moda este domeniul în care ne-ar plăcea să activăm așa că decizia firească pe care am luat-o în acest sens a fost aceea de a urma studiile universitare în acest domeniu. Astfel, în 2021 am fost admiși la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, o instituție de prestigiu cu o lungă tradiție în lumea artelor, unde am urmat studiile de licență în cadrul departamentului modă-design vestimentar. De asemenea, am avut oportunitatea de a studia un an la Accademia di Belle Arti Macerata Italia, prin programul Erasmus+, unde am avut parte de o experiență minunată și de primul contact cu ceea ce înseamnă moda în contextul internațional. După absolvire am continuat studiile universitare, iar în prezent suntem masteranzi în cadrul aceluiași departament de modă al UAD”, au mai explicat frații Anghel.
„Pasiuni comune care astăzi se concretizează într-o carieră comună”
Provocări au existat pentru amândoi de-a lungul timpului în industria modei, dar cei doi s-au descurcat mereu împreună.
„Trebuie să spunem că acest domeniu nu este deloc unul ușor sau glamorous așa cum se vede din exterior. Pentru a reuși ai nevoie de foarte multe date, de la talent, la foarte multă determinare, implicare și bineînțeles foarte multă muncă. Am dori ca lumea să înțeleagă că în spatele fiecărei colecții există un proces de documentare foarte consistent care durează de regulă mai mult decât realizarea colecției vestimentare în sine, deoarece fără niște baze estetice, culturale și tehnice foarte bine consolidate nu poți ajunge să creezi ceva cu adevărat relevant în domeniu. Pare puțin clișeic, dar mereu am avut aceleași preocupări, încă din copilărie am avut pasiuni comune care ne-au urmărit de-a lungul timpului și care astăzi se concretizează într-o carieră comună. Tot ceea ce facem este o muncă de echipă, într-adevăr, în ceea ce privește design-ul produselor, avem fiecare o identitate vizuală distinctă dar ne ajutăm în tot ceea ce înseamnă procesul tehnologic ce stă la baza realizării produsului, de la tipar până la cele mai mici detalii care fac diferența”, ne-au spus gemenii.
Aceștia au strâns numeroase realizări și colaborări cu stiliști de top din România.
„De-a lungul timpului am avut parte de mai multe realizări pe plan profesional, însă cele mai importante sunt cele cu rezonanță internațională cum ar fi „The Link Fashion Contest”, un concurs de lenjerie și costume de baie desfășurat la Cannes, sau recent am avut ocazia de a ne prezenta colecțiile vestimentare în cadrul Mercedes Benz Bucharest Fashion Week, în calitate de finaliști ai Fashion Talent Award, unde marele premiu a fost obținut chiar de unul din noi, Adrian Gabriel Anghel. De asemenea, toate aparițiile în revistele și publicațiile de specialitate cum ar fi ELLE sau A List Magazine, colaborările cu stiliști de top precum Maurice Munteanu, Ovidiu Buta și cele cu fotografi de fashion, au marcat debutul nostru în industria modei”, au menționat gemenii Anghel.
Prima lor prezentare de modă a avut loc în clasa a X-a la Casa de Cultură a Studenților din Craiova, iar în clasa a IX-a au realizat primele ținute vestimentare brodate manual de cei doi. În viitor, frații Adrian și Mihai Anghel ar vrea să își deschidă un brand comun de haine. Ei spun că sursele de inspirație sunt multiple, când vine vorba de crearea de articole vestimentare.
„Am început să realizăm ținute încă din liceu, clasa a 9-a mai exact, iar în clasa a 10-a am avut prima prezentare la Craiova, ce a avut loc la Casa Studenților și a însemnat o realizare importantă pentru noi la momentul respectiv deoarece am realizat o serie de ținute brodate manual care își păstrează relevanța și în prezent. Ca prioritate pentru noi este crearea unui brand comun cu o identitate vizuală puternică care să reflecte valorile noastre estetice și culturale care îmbină tehnici tradiționale de couture cu volume, construcții și tehnici neconvenționale de actualitate. Nu excludem să mergem în internship-uri internaționale pentru a ne perfecționa în domeniu, dar nu ne este încă clar dacă am părăsi țara pentru a lucra permanent în străinătate. Sursele de inspirație sunt multiple, dar de regulă, acestea își au originea în istoria artei și a costumului, considerăm că este foarte important să cunoști și să respecți acest bagaj cultural pe care trecutul îl constituie pentru a reuși să ai o viziune coerentă asupra viitorului și a modului în care acesta ar trebui să arate.
În ceea ce privește tipologia clientului căruia noi ne adresăm, acesta trebuie să fie o persoană care să aibă o afinitate pentru moda couture, care înțelege valoarea simbolului, care apreciază artizanatul și piesele unicat pentru că ceea ce realizăm noi sunt piese de foarte bună calitate care durează un timp îndelungat și nu pot fi realizate în serie”, au mai afirmat Adrian și Mihai Anghel.
Cei doi frați au fost nominalizați în cadrul concursului Elle Style Awards 2024 la categoria Best Young Designer. Aceștia au câteva modele de designeri internaționali, dar și din România, pe care îi admiră.
„Nominalizarea la Elle Style Awards este pentru noi o distincție onorantă care vine cumva ca o validare din partea specialiștilor că ceea ce facem, facem cum trebuie și nu poate decât să ne bucure acest lucru. Considerăm că este o recunoaștere importantă a parcursului nostru pe plan profesional venită din partea criticii de specialitate. În ceea ce privește moda internațională, un model pentru noi este designerul casei Schiaparelli, Daniel Roseberry, care a reușit să ducă conceptul de haute couture la un alt nivel, iar în ceea ce privește moda din România, un model și un mentor pentru noi este domnul conf. univ. dr. Lucian Broscățean pe care îl admirăm întâi de toate ca designer, căruia îi suntem recunoscători și îi mulțumim pentru toată implicarea din cadrul departamentului de modă de la Cluj și totodată suntem fascinați de ceea ce reușește să facă designerul Andreea Bădală ce deține brandul internațional MUR MUR. În România moda este o industrie destul de nouă în sensul în care nu are o tradiție cum se întâmplă în alte țări din Vestul Europei ca și Franța, de exemplu. Totuși în ultimii ani se observă un interes tot mai mare îndreptat spre ceea ce înseamnă moda românească și chiar cred că în timp lucrurile se vor regla astfel încât acest domeniu să capete recunoașterea pe care o merită”, au adăugat cei doi frați.
„Indiferent de situație nu trebuie să îți pierzi speranța”
În procesul lor de creație couture, timpul este cel mai important. Toate piesele care le ies din mâini sunt create exclusiv de la 0. De la schițe, broderii și tipare. Cei doi frați din Craiova au și un mesaj pentru tinerii care vor să urmeze aceeași meserie ca ei, și anume, să nu își piardă speranța.
„Cred că cel mai important lucru este acela de a realiza ce înseamnă moda pentru tine, cât timp/ resurse ești dispus să investești în pasiunea ta. Dacă îți place moda doar la nivel de hobby și o consideri o modalitate de relaxare este bine să înțelegi că în realitate această meserie devine un full-time job, poți ajunge să lucrezi și 18, 19, 20 de ore pe zi, este o industrie în continuă mișcare cu deadline-uri și cerințe care nu pot fi amânate și uneori devine chiar frustrant și obositor. De aceea cred că indiferent de situație nu trebuie să îți pierzi speranța, trebuie să rămâi constant și consistent în ceea ce faci și să muncești foarte mult, iar la un moment dat, toate aceste eforturi vor fi răsplătite și nu vor rămâne neobservate. Cred că timpul este cea mai mare problemă în această ecuație întrucât procesul de realizate al unei colecții vestimentare implică un timp destul de îndelungat ce presupune o grămadă de lucruri, de la concept, documentare, sute de schițe, referințe culturale din istorie și modă, care în final trebuie să conducă la realizarea schițelor finale pentru colecție. De-abia din acest punct începe „partea care se vede” pe podium și anume transpunerea pieselor vestimentare care înainte de toate necesită cunoștințe foarte consistente în ceea ce privește realizarea tiparelor, a mulajelor, cunoașterea materialelor și a diferitor tehnici de coasere care bineînțeles necesită mult timp și nu se învață peste noapte. Toate piesele noastre necesită un timp de realizare destul de mare pentru că sunt piese cu intervenții couture care au o anumită structură interioară pentru a putea susține diferite volume. Mai vrem să menționăm faptul că în ceea ce privește produsele noastre, acestea sunt realizate de la 0 de către noi, de la schițe de idei, tipare, mulaje, broderii și până la realizarea în cele mai mici detalii ale produsului final”, au declarat Adrian și Mihai Anghel, pentru Jurnalul Olteniei.
Gemenii Adrian și Mihai Anghel pot fi votați la categoria Best Young Designer pe styleawards.elle.ro, iar cine dorește să cumpere una din creațiile lor, o poate face căutând brand-ul anghel.studio pe Instagram.
foto: arhiva personală a fraților Adrian și Mihai Anghel