Orașele Sibiu și Craiova dau startul Târgurilor de Crăciun din țară, pe 15 noiembrie. Rivalitatea este una destul de mare, chiar dacă, la nivel declarativ, nimeni nu spune clar acest lucru. Bănia a câștigat teren în zona turismului de iarnă, în ultimii ani, după ce autoritățile locale au pus mult mai mult accentul pe decorațiunile și evenimentele din oraș, în apropierea sărbătorilor de iarnă.
Organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu nu vrea să intre într-o competiție cu cel de la Craiova, ci țintește să îl îmbunătățească pe cel din Piața Mare, de la an la an. Andrei Drăgan a afirmat faptul că nu are nimic de împărțit cu primarul Craiovei, însă cele două târguri nu pot fi comparate. Totodată, acesta nu înțelege cum Lia Olguța Vasilescu reușește să fie la fel de inspirată, în unele decizii, iar „spiridușii” încep să fie bănuiți de diferite lucruri.
„Eu trebuie să recunosc că o cam supăr pe doamna Olguța când mai vorbesc, chiar dacă nu o cunosc personal, nu am nimic cu cu ea, însă nu cred că este în regulă o astfel de comparație. (…) Eu zic că este un lucru bun ca orice primar să își dezvolte un târg de Crăciun. E o rețetă de succes care a funcționat pentru Sibiu, însă cred că scopul nu este ca un târg de Crăciun să crească în detrimentul altuia. Anul acesta am mers, cum o fac în fiecare an, la un târg din Amsterdam, un târg pentru industria divertismentului.
Știam că este acolo și doamna Olguța, însă nu ne-am întâlnit. (…) Noi am cumpărat un lift foarte interesant, un lift magic sau fermecat în care intri și se întâmplă o experiență imersivă, cu display-uri pe toate părțile, cu efecte speciale și ai impresia că te duce către casa lui Moș Crăciun. L-am achiziționat de la acel târg, procedurile sunt finalizate de mult, iar de curând, săptămâna trecută, am văzut un anunț din partea doamnei Olguța Vasilescu că au în premieră la Târgul de Crăciun din Craiova un lift. Uneori mă întreb dacă avem vreun spiriduș rău la noi în echipă, care mai dă din daruri”, a spus Andrei Drăgan, conform oradesibiu.ro.
Târgurile de Crăciun din alte mari orașe ale României se vor deschide mai târziu. De exemplu, în Timișoara, București, Brașov și Iași, deschiderea va fi pe data de 30 noiembrie, fix înainte de a intra în luna sărbătorilor. Totodată, Cluj-Napoca începe pe data de 22 noiembrie si Oradea pe 29 noiembrie.
În cadrul evenimentului, care va avea loc în perioada 15 noiembrie 2024 – 05 ianuarie 2025, la Craiova, sunt propuse patru lumi diferite:
- – Tărâmul fermecat al Frumoasei și Bestiei, unde magia poveștilor prinde viață
- – Satul lui Moș Crăciun, plin de veselie
- – Crăciunul românesc tradițional
- – Crăciunul Galactic, un univers futurist cu decorurile inspirate din Star Wars
De asemenea, pe craioveni, și nu numai, îi așteaptă sania zburătoare a lui Moș Crăciun, cea mai înaltă din Europa de Est, patinoar, roata panoramică gigant, căsuțe unicat, cadouri etc. Tot din acest an, Craiova va deveni Capitala Gastronomiei din Europa de Est, cu delicii culinare din Armenia, Azerbaidjan, Ungaria și multe alte țări care vor încânta simțurile turiștilor, în timp ce oferta românească va fi de neratat.
European Best Destinations propune, din nou, Primăriei Craiova promovarea oraşului şi a obiectivelor sale cultural-turistice în programul propriu de promovare şi posibilitatea de a participa la competiția din 2024 dedicată celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Pe site-ul respectiv, îşi exprimă votul turişti din toată lumea, beneficiind, astfel, de creşterea vizibilității municipiului la nivel internațional. Taxa de participare solicitată craiovenilor pentru participarea la competiție este de 29.690 euro, care va fi achitată în lei, la cursul valutar al băncii din data efectuării plății.