Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (PNL) a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicție de a exercita profesia de medic.
Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală.
„Cele două măsuri au fost impuse pentru 60 de zile. Vom ataca măsura impusă de procurori, în condiţiile în care au fost sute de oameni la Huşi care susţin că nu au dat niciodată niciun leu doctorului Tătaru. Se continuă în construirea acestui dosar. Nu a existat niciun flagrant şi acum urmează să se mai facă audieri şi să se vadă dacă unii suspecţi recunosc sau nu recunosc, dacă au fost identificaţi sau nu. Pe înregistrări nu apare nicăieri, vă asigur, doctorul Tătaru cu mâna pe măcar un leu. Aţi văzut cu toţii la percheziţii nu s-a găsit măcar un leu în cabinetul doctorului Tătaru”, a declarat avocata sa.
Tătaru a venit, luni dimineață, la DNA Iaşi însoţit de avocaţi, declarând, înaintea intrării în sediul instituţiei, că nu are emoţii şi că merge „cu inima deschisă” în faţa anchetatorilor.
„Nu am emoţii, ştiu că am adevărul de partea mea şi merg cu inima deschisă”, a spus fostul ministru al Sănătăţii şi fost preşedinte al PNL Vaslui.
Fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA că ar fi luat șpagă
Medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii pe vremea pandemiei, este acuzat de procurori că ar fi primit 150 de lei de la un pacient, pe care îl operase, pentru eliberarea documentelor necesare concediului medical, se arată în referatul DNA privind solicitarea ridicării imunităţii parlamentare, ajuns la Parlament şi consultat de G4Media.ro. Fapta s-ar fi petrecut pe 25 aprilie 2024 în cabinetul medicului din Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi, judeţul Vaslui.
Procurorii susțin că a doua zi, pe 26 aprilie, medicul Tătaru ar fi primit 50 de lei de la un pacient pentru un consult medical şi eliberarea unei reţete.
Pe 27 aprilie 2024, medicul Tătaru ar fi primit „ouă şi o pasăre” de la un aparţinător pentru că o operase pe soţia acestuia.
Pe 7 iulie acest an, medicul ar fi primit o sticlă de vodcă şi una de şampanie de la o pacientă pentru un consult ulterior unei intervenţii chirurgicale.
Procurorii notează în referat că, pe data de 26 iunie 2024, la ora 16:18, medicul ar fi primit o mită de la un pacient în timp ce pe fundal se auzeau dezbaterile din cadrul videoconferinţei Camerei Deputaţilor.
Acestea sunt doar câteva exemple din cele 57 de situaţii în care medicul ar fi primit mită şi pe care ofiţerii DGA (Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) le-au fotografiat şi filmat. Procurorii notează că medicul lua mită în funcţie de complexitatea operaţiei sau a cazului medical.