marți, octombrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Siguranța polițiștilor din Penitenciarul Craiova, pusă în pericol. Greva continuă!

Polițiștii de penitenciare din Craiova au refuzat să mai intre în serviciu marți, 15.10.2024, începând cu ora 07:00 și au blocat timp de câteva ore activitatea. În primele două ore, greva a s-a ținut în exteriorul unității, apoi, până la ora 12:00, protestul continuă în interior, cu desfășurarea activităților strict necesare.

Florin Deloreanu, președintele Sindicatului Polițiștilor de Penitenciare Craiova, a semnalat problemele de personal pe care Penitenciarul Craiova le are. Se pare că ar mai fi nevoie de aproximativ 100 de oameni, pentru desfășurarea în siguranță a activităților, dar și pentru ca munca să fie împărțită corespunzător și echitabil. În Penitenciarul Craiova sunt aproximativ 900 de deținuți.

Am făcut grevă în afara unității aproximativ două ore, continuând în interior, până la ora 12:00. Facem activități, dar reduse, strictul necesar. Condițiile de muncă și siguranța personală sunt mână în mână. Dacă nu avem numărul de personal necesar pentru a asigura misiunile, atunci ne expunem. Ca un exemplu, în loc de 4 oameni la instanță, cu 20 de deținuți, noi avem 2 oameni. Ne expunem, pentru că noi trebuie să avem un raport deținut – cadru, pentru siguranța lui, dar și a noastră. La Penitenciarul Craiova ștatul de funcții este subdimensionat. Adică este mai mic cu aproximativ 100 de posturi, față de cât am avea nevoie să funcționăm legal, să avem proporționalitatea asigurată de 1 la 2. La nivel de țară avem 20.000 de posturi pe sistem. Din 20.000 sunt undeva la 13.000. Este un deficit de 7.000 de persoane. La Craiova avem situația în care un om lucrează pentru doi oameni. Avem secții unde sunt doi oameni în ștat și lucrează doar unul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apar disfuncționalități. Nu putem să dăm concedii. Nu putem să asigurăm toate secțiile. Nu putem să asigurăm instanțele. Oamenii de pe secții nu pot să vină să servească masa. Este un drept constituțional. Ar trebui să stăm o oră, noi stăm doar 30 de minute, dar nici atât nu putem să asigurăm. Avem restanțe la concedii din anul 2022. Este foarte mult. S-a resimțit stresul acesta”, a declarat Florin Deloreanu, președintele Sindicatului Polițiștilor de Penitenciare Craiova, pentru Jurnalul Olteniei.

Cele mai mari probleme apar atunci când vine vorba de siguranța polițiștilor de penitenciare. Florin Deloreanu susține că mașinile pe care aceștia le au la dispoziție sunt vechi și le provoacă probleme când transportă deținuții. Totodată, în Penitenciarul Craiova ar fi existat incidente nefericite cu deținuți care sunt diagnosticați cu diferite boli. Aceștia ar fi aruncat, nu doar o dată, cu fecale în personal.

Protestele polițiștilor de penitenciare continuă în toată țara, până la finalul acestei săptămâni. Apoi, va avea loc un miting, în București, pe data de 25 octombrie, urmând și runde de negocieri cu Ministerul Justiției și Ministerul Muncii.

Pe condiții de muncă, noi, ca centru zonal, avem în subordine 6 județe. Răspundem de toate instanțele de aici. Tot ce avem de prezentat ține de Penitenciarul Craiova. Avem 4 mașini, toate de peste 300.000 de kilometri. Am schimbat două motoare până acum. În ultimele 6 luni, am avut peste 10 incidente, mașini care au luat foc. Acum două-trei săptămâni, am avut un transfer în țară și s-au stricat ambele mașini. Am fost nevoiți să chemăm colegii de la poliție să asigure paza.

Deținuții au diferite boli. Sida, sifilis, TBC. Aruncă pe noi cu diferite substanțe, cu fecale. Este riscul meseriei, dar, ne ducem la familie acasă fără să știm. Să iei un TBC la o vârstă precoce, să mergi cu soția și copiii să faci analize pentru că administrația nu e în stare să asigure niște lucruri, adică să izoleze oamenii care au TBC sau sida, e puțin descurajant, să stai cu frică. Toate lucrurile sunt știute la nivel de administrație. Încercăm să ne poziționăm acolo, ca să asigurăm continuitatea în serviciu. Momentan, facem grevă prin rotație, la nivel de țară, până la finalul săptămânii, iar pe 25 octombrie vom avea un miting în București. După acel miting, intrăm la negocieri cu Ministerul Justiției, cu Ministerul Muncii, cu toți factorii responsabili”, a mai spus președintele Sindicatului Polițiștilor de Penitenciare Craiova.

Politica