sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Petiție pentru scoaterea trotinetelor electrice de pe trotuar

Petiție pentru scoaterea trotinetelor electrice de pe trotuar în Slatina. Aceasta a fost lansată, pe platforma Declic, de Florin Duca, consilier local ales pe listele partidului și a adunat deja peste 200 de semnături. Actuala conducere liberală a Primăriei Slatina precizează însă, conform adevărul.ro, că inițiativa consilierului ales este una în nume personal.

Legislația în vigoare permite circulația pe pistele pentru biciclete, acolo unde acestea există, iar în cazul în care acestea lipsesc, pe carosabil, menționează sursa citată, însă sunt nu de puține ori adolescenți și copii, care nici măcar nu ar trebui să le folosească, sunt surprinși pe trotuare.

„Vă rugăm să dați o hotărâre prin care să se interzică circulația trotinetelor electrice pe trotuarul destinat pietonilor! Motivul pentru care solicităm această hotărâre este de a proteja cetățenii Slatinei și de a nu le pune în pericol integritatea corporală, a evita accidentele la care pot fi victime în special copiii și vârstnicii iar plimbarea pe trotuar să nu fie mai periculoasă decât cea pe carosabil uneori!  Acesta este motivul pentru care inițiem această petiție! Vă mulțumim!”, se arată, potrivit adevărul.ro, în petiția lansată pe platforma Declic și adresată Primăriei Slatina și Consiliului local. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anterior inițierii petiției, Duca afirma, pe facebook: „Aseară în jurul orei 21.00 un tanăr aflat pe o trotinetă Bolt a căzut în fața farmaciei din zona Zahana, si doar printr-o minune a scapat doar cu cateva zgarieturi. Avea toate sansele sa nu se mai ridice de jos, cei prezenți la acest incident eram gata sa sunam la 112 sa chemam ambulanța crezand ca nu se mai scoala de jos.

Pericolul plutește în aer și nimeni nu vede cu adevarat ce presupune un eveniment de acest gen decat dupa ce produce.

Legislația se va schimba si in Romania dar va trebui si respectată întocmai, deci regulile care urmează să fie introduse pentru utilizarea trotinetelor electrice în țara noastră sunt următoarele:

Este obligatorie purtarea unei căști de protecție care respectă standardele EN 1078 sau EN 1080, atât pentru adulți, cât și pentru minori. Cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi între 200 de euro și 800 de euro pentru nerespectarea cerințelor tehnice și de echipare.

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor stabilește specificațiile tehnice pe care trebuie să le respecte trotinetele electrice. Acestea includ, printre altele, absența scaunelor, limitarea puterii motorului la maximum 0,5 kilowați și dotarea cu un dispozitiv de avertizare acustică și un regulator de viteză.

Trotinetele trebuie să aibă marcajul CE conform Directivei 2006/42/CE.

Mai mult, regulile de circulație pentru cei care folosesc trotinetele electrice în România, presupun următoarele:

Trotinetele electrice pot fi folosite doar în orașe, pe drumuri unde viteza maximă este de 50 km/h, dar nu pe trotuare, piste de biciclete sau drumuri din afara orașelor.

Este interzis să mergi cu trotineta pe contrasens sau pe trotuar. Trotinetele trebuie să circule într-un singur rând, iar șoferul trebuie să aibă ambele mâini pe ghidon, cu excepția cazului în care semnalizează.

Parcarea pe trotuar este permisă doar în locurile special amenajate de primării, care pot organiza și sisteme de închiriere a trotinetelor.

Nu este permis să transporți pasageri, obiecte sau animale, și nici să tractezi alte vehicule sau animale.

Dacă treci pe roșu la semafor, ți se poate confisca trotineta.

Pista de biciclete de la noi din Slatina e folosită și de trotinetele electrice, un pericol real pentru pietoni de toate vârstele, mai ales pentru copii mici și bătrâni!”

sursa foto: facebook/ Florin Duca

Politica