Zile de foc pentru pompierii mehedințeni. Au avut de stins 27 de incendii. 25 dintre acestea au izbucnit la vegetație uscată și două la un depozit de lemne și o anexă gospodărească. Pompierii fac apel la oameni să oprească arderile necontrolate.
„Pompieri militari și echipe ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins peste 260 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, 35 hectare de litieră, 30 tone de gunoi menajer și 10 metri liniari de gard.
Forțele de intervenție au depus eforturi susținute pentru a limita și lichida incendiile care s-au întins pe suprafețe foarte mari, în zone greu accesibile, și care, din cauza vântului puternic, riscau să se extindă cu repeziciune.
Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
În calea focului, animale precum aricii și broaștele țestoase, des întâlnite de pompieri pe timpul intervențiilor, nu au forță să se salveze și cad pradă flăcărilor”, transmite ISU Mehedinți.
În plus, cei care nu respectă legea, dacă sunt prinși, riscă amenzi usturătoare.
„Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice”, mai arată ISU Mehedinți.