miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Pericolul din piscină, cum să-l eviți. Sfaturi de la dr. Alexandra Bocîrnea Chirea

Respectarea acestor sfaturi nu numai că va proteja sănătatea, dar va asigura și o experiență estivală plăcută și sigură

În plin sezon estival, vizitele la piscină și expunerea prelungită la soare devin parte integrantă a vacanțelor noastre. Totuși, aceste activități pot aduce riscuri pentru sănătatea pielii și nu numai. Dr. Alexandra Bocîrnea Chirea, medic primar dermatolog, oferă recomandări esențiale pentru a ne proteja.

Dr. Bocîrnea Chirea atrage atenția asupra dermatitei de contact și alergiei aquagene, menționând că „dermatita de contact este cauzată de hipocloritul din piscine și se manifestă prin roșeață și mâncărime.” Alergia aquagenă se produce după intrarea în apă şi se manifestă prin mici pete roşii, intens pruriginoase. Însă, potrivit dr. Alexandra Chirea, doar persoanele cu status alergic au acest risc.

Acneea la clor reprezintă agravarea leziunilor preexistente de acnee, secundar expunerii la clorul folosit pentru dezinfectarea apei piscinelor. Clorul este un agent iritant ce determină uscarea excesivă a pielii având ca rezultat stimularea sintezei de sebum de către glandele sebacee (glande responsabile de apariția acneei). În acest tip de acnee predomină comedoanele, în special la nivelul feței, în timp ce leziunile inflamatorii sunt mai rare, explică medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Xeroza (uscăciunea cutanată) este secundară deteriorării stratului protector lipidic de pe suprafața pielii. „Pruritul (senzația de mâncărime) este secundar xerozei cutanate. Apare după înot și afectează în special persoanele cu piele sensibilă, atopica. Tratamentul constă în aplicarea emolientelor și evitarea contactului prelungit cu apa”, ne explică medicul.

Aceasta a mai vorbit și despre infecţiile microbiene și micoze. Primele sunt declanşate de stafilococii patogeni de pe tegumentul persoanelor cu semne evidente de boală. Aceștia se găsesc în apa stagnată şi caldă având un mediu prielnic de supravieţuire şi dezvoltare şi astfel infectează pielea celor sănătoşi, producând furuncule, foliculite sau alte piodermite.

„Micozele (ciupercile) sunt favorizate de umiditate, căldură şi maceraţia tegumentară. Zonele cu apă mică, supraîncălzita de soare şi suprapopulate, aşa cum sunt cele de pe marginea piscinelor, constituie cel mai propice rezervor. Micozele sunt cele mai frecvente afectiuni datorate înotului în piscinele publice. Spaţiile interdigitale și talpa piciorului sunt cel mai adesea afectate de micoze. Candidoza cutanată poate apărea după o vizită la piscină, dezvoltându-se în pliurile pielii, frecvent (submamar, axilar, inghinal). Pitiriazisul versicolor este o ciupercă ce se manifesta prin macule (pete) mici roz, cafenii-brune sau albe, localizate cel mai adesea pe trunchi însoțite uneori de prurit (mâncărime)”, a explicart dr. Alexandra Bocîrnea Chirea.

În această perioadă, ne mai putem confrunta și cu verucile vulgare. Acestea sunt leziuni mici, de culoarea tegumentului, cu suprafață keratozică (aspră, rugoasă). Sunt localizate cel mai frecvent la nivelul tălpilor si degetelor. Transmiterea lor este favorizată de microtraumatisme (mici zgârieturi sau leziuni superficiale, răni) secundare macerației tegumentului prin contactul prelungit cu apa. Netratate, leziunile se extind și pot deveni dureroase. Verucile plantare pot apărea în urma mersului desculţ pe marginea piscinelor. 

„Molluscum contagiosum este o infecție virală produsă de Poxvirus. Se transmite prin contact direct, prin obiecte contaminate sau prin autoinoculare fiind favorizată de locurile aglomerate. Este mai frecventă la pacienții atopici și se prezintă sub forma unor mici leziuni de culoarea tegumentului, ombilicate central, cu dimenisuni intre 1mm – 1cm. La copii sunt localizate cel mai frecvent la nivelul feței, gâtului si membrelor, iar la adulți afectează în special zona inghinală, genitala”, a adăugat medicul.

Afecțiunile pielii nu sunt singurele care pot pune probleme în sezonul estival. Printre cele frecvente se numără conjunctivita.
Această afecțiune se manifestă prin roșeață, mâncărime și secreții oculare, frecventă la înotători, explică medicul. Otita, infectarea urechii, cunoscută sub numele de otită, apare adesea din cauza germenilor din apă, fie că vorbim de mare sau piscine.

„Otita este o infecție la nivelul urechii cauzată de germenii din apă. Otita poate să apară dupa înotul în apa mării sau în bazine. Otitele externe sunt cauzate de apa intrată în conductul auditiv, ce conduce la apariția unei inflamații locale. În toate formele de conjuctivită și otita este necesară efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist oftalmolog respectiv ORL”, ne detaliază medicul.

Giardioza și sindroamele diareice pot fi cauzate de înghițirea apei contaminate cu paraziți sau bacterii precum E.coli și Campylobacter, avertizează dermatologul. „Principalele simptome sunt: scaunele diareice, durerile abdominale sau reacțiile cutanate sub forma de urticarie sau eczematide. Sindroamele diareice provocate de înghițirea accidentală a apei contaminate cu E.coli se manifestă cu scaune diareice insotite de dureri abdominale. Contaminarea apei din piscina cu E.coli sau Campylobacter are loc prin intermediul materiilor fecale de la copii care poartă scutec sau adulți care prezintă sindrom diareic acut. Dizenteria bacilară determinată de Shigella  are loc prin ingestia de apă contaminată cu materii fecale și este cauzată de un bacil numit Shigella care determină sindrom febril, dureri abdominale și scaune diareice”, spune aceasta.

Dr. Bocîrnea Chirea subliniază că „cei mai expuși riscurilor sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit.”

Femeile cu imunitate scăzută pot dezvolta candidoză vaginală din cauza modificărilor florei vaginale provocate de clor și umiditate.
„Una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă femeile după vizite repetate la pisicină este apariția candidozei vaginale. Aceasta este determinată de Candida Albicans iar boala poate să apară în urma modificărilor florei vaginale din cauza clorului din apă, umidității și a materialului sintetic al costumelor de baie. Afecțiunea apare, de obicei, la femeile care au imunitatea scazută”, spune aceasta.

Dr. Alexandra Bocîrnea Chirea ne îndeamnă să fim atenți și să luăm măsurile necesare pentru a preveni problemele dermatologice și pentru a ne bucura de sezonul cald în siguranță.

„Majoritatea patologiilor favorizate de frecventarea piscinelor pot fi prevenite prin urmatoarele reguli simple: efectuarea unui duș înainte și după înotul în apa piscinelor sau mării și ar trebui să existe locuri special amenajate; evitarea ingestiei accidentale de apă în timpul înotului; purtarea de încălțăminte specială pe toate suprafețele comune ale piscinelor (la dușuri, băi); ștergerea pliurilor și a picioarelor cu prosop foarte bine și evitarea menținerii slipului și costumului de baie foarte ud o perioada lungă de timp pe piele; utilizarea prosoapelor proprii pentru acoperirea șezlongurilor; utilizarea căștilor de înot speciale pentru evitarea pătrunderii apei contaminate în conductul auditiv extern”, a punctat medicul dermatolog.

Respectarea acestor sfaturi nu doar că va proteja sănătatea, dar va asigura și o experiență estivală plăcută și sigură.

Politica