marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

”Start în educație” pentru peste 1600 de copii din Mehedinți

1.686 de copii cu vârste între 3-6 ani, 87 de părinți și 28 de educatori din 46 de comunități defavorizate din județul Mehedinți sunt beneficiari ai programului ”Start în educație”, anunță reprezentanții World Vision România.

Proiectul, cel mai amplu de educație timpurie din țară, este derulat de Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu fundația unui operator de pe piața carburanților.

„În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală”, spun reprezentanții World Vision România.

Potrivit acestora, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații care să îi ajute să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Cei care au copii cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care “îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație”.

„Fetița mea a fost încântată de ghiozdănelul primit. A împarțit cu fratele ei cel mic o parte dintre materiale, jocuri și de fiecare dată când vine de la școală desenează împreună la masuță. Seara ne jucăm împreună, citim si folosim cât mai mult și mai bine aceste daruri primite.”, a declarat un părinte din județul Mehedinți.

De asemenea, 45 de grădinițe din județul Mehedinți au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive.

“Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei”, conform reprezentanților fundației.

Pe de altă parte, 28 de cadre didactice din județul Mehedinți au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Astfel ar urma să poată sprijini familiile în crearea unui mediu sigur acasă, pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari. În urma acestor cursuri, dascălii ar urma să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Sunt educatoare la început de drum și m-am înscris fără să stau pe gânduri la acest curs. Primisem deja ghiozdănelele și m-a acaparat cu totul bucuria din ochii copiilor. Acest curs a fost unic pentru mine – pentru că am învățat lucruri pe care abia aștept să le pun în practică, dar și pentru că am avut parte de un formator deosebit care ne-a transmis informațiile într-un mod foarte ușor de înțeles. Sunt foarte recunoscătoare pentru această experiență”, a declarat Paula Dobrică, cadru didactic în județul Mehedinți.

Conform World Vision România, ”Start în educație” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara.

Politica