joi, octombrie 31, 2024

Ultima ora

Sport

Medicii craioveni, sfaturi pentru protecția copiilor, vara aceasta

Cei mai expuși sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar

În timpul sezonului estival, gripa și răceala devin mai puțin frecvente, fiind înlocuite de virozele digestive și afecțiunile cutanate specifice temperaturilor ridicate, precum boala mână-picior-gură. Micuții, în special cei care frecventează piscinele, sunt expuși riscului de a contracta diverse micoze și infecții.

Medicii subliniază importanța igienei stricte și a măsurilor preventive pentru a proteja copiii de aceste afecțiuni. Oscilațiile termice și stresul psihoemoțional sunt factori declanșatori pentru diverse afecțiuni, inclusiv răcelile banale.

„Ne întâlnim des cu mână-picior-gură, o afecțiune specifică temperaturilor ridicate. De asemenea, avem și boli infecto-contagioase precum varicela. Una din opțiunile prin care copiii se pot proteja este să-și igienizeze mâinile înainte de a mânca,”ne- a declarat dr. Diana Belu, medic pediatru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cea mai frecventă patologie prezentă în cabinet în această vară sunt infecțiile digestive, care dau erupții pe piele, însoțite sau nu de febră, în funcție de tulpină. „Boala mână-picior-gură merge în multe situații fără febră. Acum, fiind foarte cald afară, micuții sunt duși la piscine, unde pot contracta micoze. Problema cea mai mare este că se scapă foarte greu de ele. E foarte important să faci duș înainte de a intra în apă. Dacă toată lumea ar face asta, riscul de a lua boli de piele ar fi considerabil mai mic,” a mai spus dr. Belu.

Pe perioada estivală, există două tipologii de posibili factori declanșatori ai răcelilor banale și durerilor de gât: factorul psihoemoțional, și anume creșterea nivelului de stres, și factorul ambiental, mai exact ridicarea temperaturilor și oscilațiile termice, foarte frecvente în acest an.

Mediul extern, prin ridicarea temperaturilor și prin fluctuațiile termice – am avut un sezon plin de capricii – pune la grea încercare capacitatea organismului de a se adapta. Oscilațiile termice dintre zi și noapte, accentuate de fenomenele meteo, ploi torențiale, vânt puternic și de aerul condiționat, sabotează abilitatea de autoreglare a corpului. Aceste provocări slăbesc sistemul imunitar, deja vulnerabil după sezonul rece,” ne-a explicat dr. Andreea Barbosu, medic de familie.

Toate aceste oscilații devin o provocare pentru sistemul imunitar, slăbindu-l chiar, în condiții în care oricum ”iese” destul de vulnerabil după sezonul rece și uneori cu greu reușește să se adapteze la sezonul cald.

„Pentru a preveni consecințele factorilor care favorizează virozele respiratorii, este indicat să ajutăm sistemul imunitar să se stabilizeze cât mai rapid și să se întărească. Măsurile profilactice încep de la obiceiurile alimentare sănătoase și de la menținerea unui echilibru în viața de zi cu zi, fără excese alimentare sau comportamentale care ar putea diminua capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor,” a subliniat dr. Barbosu.

Pe lângă patologia respiratorie, în acest sezon, anumite boli sunt mai frecvente din cauza creșterii temperaturilor. Aceste boli variază de la afecțiuni oftalmologice la afecțiuni ale pielii. Pentru a preveni îmbolnăvirile în rândul copiilor mici și al sugarilor în sezonul cald, medicii recomandă:

  1. Menținerea unui ambient normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer.
  2. Neschimbarea regimului alimentar, fără introducerea de alimente noi în această perioadă.
  3. Hidratarea corespunzătoare: sugarii trebuie alăptați ori de câte ori solicită.
  4. Îmbrăcarea lejeră: hainuțe din materiale naturale comode, evitând expunerea la căldură intensă.
  5. Utilizarea apei plate sau cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, fructe proaspete și foarte bine spălate.
  6. Evitarea expunerii la soare: utilizarea ochelarilor de soare, pălăriilor și loțiunilor pentru protecție solară cu SPF între 30 și 50.

Dr. Belu atrage atenția și asupra igienei stricte: „Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate. Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei. Crema cu protecție solară are nevoie de 20-30 de minute pentru a fi absorbită suficient, deci ungeți copiii cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a ieși cu ei afară. Acordați atenție părților care sunt adesea uitate, precum urechile, nasul și buzele. Cel mai bine este să repetați aplicarea de protecție solară la fiecare două ore, după baie, ștergere, joacă în nisip și când copilul transpiră excesiv.”

Cele mai răspândite afecțiuni contractate de la piscină sau de la mare includ conjunctivita, otita, infecții respiratorii și digestive, afecțiuni cutanate precum pruritul și acneea cauzată de clor. Cei mai expuși sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

„Principala cauză a acestor neplăceri este înghițirea apei contaminate. Microorganismele din apă pot pătrunde în urechi, ochi, nas și piele. Dezinfectanții utilizați pentru curățarea apei pot provoca reacții alergice, prurit sau dermatite de contact, în special la persoanele sensibile,” a concluzionat dr. Barbosu.

Politica