Alianța de stânga a câştigat alegerile din Franța. Macron pe 2, extrema dreaptă pe 3

Delia Pătru
6 Min Read
Foto: Facebook/Jean-Luc Mélenchon

Alianţa Noul Front Popular (NFP, stânga) s-a clasat pe primul loc în turul doi al alegerilor legislative anticipate de duminică, urmată de macronişti şi Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta), a cărei ascesniune este larg îndiguită, potrivit primelor estimări, care nu degajă nicio majoritate în vederea formării unui Guvern, relatează AFP și news.ro

Premierul Gabriel Attal a anunțat că va demisiona luni dimineață, iar liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, a transmis că alianţa de stânga este pregătită să guverneze.

Tabăra prezidenţială se clasează pe locul doi, cu 150-180 de mandate, potrivit Ifop.

Partidul Rassemblement national (RN., extremă dreapta) şi aliaţii săi sunt creditaţi cu 120-150 de mandate.

Partidul Les Républicains (LR, dreapta) şi alte formaţiuni de dreapta urmează să obşină 60-65 de mandate.

Diverse formaţiunide stânga sunt creditate, la rândul lor cu zece mandate.

”Frontul republican”, construit între cele două tururi ale acestui scrutin cu scopul de a limita un val RN care ar fi urmat să năvălească în hemiciclul Adunării Naţionale, pare aşadar să fi dat roade, după 210 de retrageri ale unor candidaţi din tabăra prezidenţială sau de stânga.

Cu 172-215 deputaţi, potrivit primelor estimări ale institutelor Ifop şi Ipsos, NFP ar putea să devină prima forţă politică la Palatul Bourbon, o creştere faţă de cei 151 de deputaţi aleşi în 2022 sub culorile NUPES.

Altă surpriză majoră este rezistenţa taberei macroniste, creditată cu 150-180 de deputaţi.

Este vorba despre 80-100 de mandate mai puţin ca în urmă cu doi ani.

Însă pariul dizolvării lansat de către Emmanuel Macron în urmă cu o lună, în seara unei grele înfrângeri în alegerie europene, (14,6%, s-ar fi putut solda cu o derută mult mai mare.

În RN, sentimentul este dezamăgirea.

Partidul de extremă dreapta şi aliaţii săi obţin un număr de aleşi istoric de 120-150 de deputaţi, de la 89 în iunie 2022.

Însă i se evaporă visul de a-l pune pe Jordan Bardella la Matignon, cu o majoritate absolută, care i se părea de atins în seara primului tur, o victorie aşteptată care urma să deschidă calea cuceriri puterii de către Marine Le Pen în vederea alegerilor prezidenţiale din 2027.

Jordan Bardella, președintele RN, ajuns acum pe locul al treilea împreună cu aliații săi, după Noul Front Popular și Ensemble, a reacționat la rezultatul celui de-al doilea tur. Evocând cel mai important câștig obținut în toată istoria sa al RN, el a deplâns aliața ”lipsei de onoare și a aranjamentelor electorale periculoase care îi lipsește în această seară pe francezi de o politică a redresării”.

”Aceste acorduri electorale aruncă Franța în brațele extremei stângi a lui Jean-Luc Melenchon”, a mai spus acesta. „Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a conchis el.

Lidera extremei drepte franceze. Marine Le Pen, a declarat duminică seara, la aflarea primelor estimări ale rezultatelor, care au plasat tabăra sa pe locul al treilea, spre totala surpriză, că victoria sa a fost doar ”amânată”, insistând că Rassemblement National (RN) a fost ”principalul” partid din Franța.

”Valul se ridică. Nu a crescut suficient de mult de data aceasta, dar încă este în creștere. În consecință, victoria noastră este doar amânată”, a declarat ea pentru postul privat de televiziune TF1, adăugând:”Am prea multă experiență pentru a fi dezamăgită de un rezultat în care ne dublăm numărul de deputați”.

Această împărţire în trei aruncă Franţa în ceaţă, după un scrutin care a mobilizat puternic alegătorii, cu o prezenţă la vot de 67%, cea mai puternică din 1997 încoace.

Niciun bloc nu pare în măsură să alcătuiască singur un guvern, după ce niciunul nu a atins pragul majorităţii absolute de 289 de mandate.

Până la consolidarea cifrelor, au loc luări de poziţie ale marilor lideri, se poartă negocieri intense şi se contutează mai multe scenarii – toate fără precedent în republica a V-a.

Emmanuel Macron, care urmează să ia miercuri parte la summitul NATO de la Washington, trebuie să depună eforturi pentru a-şi  asigura partenerii şi mediile financiare de stabilitatea Franţei.

În timp ce a reunit, potrivit cutumei, liderii majorităţii, duminică seara, la Palatul Elysée, anturajul preşedintelui a declarat AFP, înaintea primelor rezultate, că nu ”este avută în vedere o luare de cuvânt în acest stadiu”, la sfârşitul scrutinului.

Săptămâna care se profilează aduce multe negocieri dure cu privire la posturi în Adunarea Naţională, înaintea deschideri, la 18 iulie, a celei de-a 17-a legislaturi a Republicii a V-a, care va începe cu alegerea prezidului şi apoi cu constituirea grupurilor politice.

În contextul în care 76 de deputaţi au fost aleşi în primul tur, duminica trecută, ceilalţi 501 urmează să se prezinte începând de luni, de la ora locală 14.00 (15.00, ora României), la Adunarea Naţională, pentru a-şi ridica trusa de bun venit, inclusiv eşarfa tricoloră.

Distribuie acest articol