vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Valer Dellakeza și Oana Pellea, recompensaţi la Gala Premiilor UNITER

Ediţia a 32-a a Galei Premiilor UNITER are loc luni la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, ocazie cu care vor fi acordate premii de excelenţă, pentru întreaga activitate şi distincţii speciale unor mari artişti ai scenei, precum şi trofeele actorilor nominalizaţi pentru evoluţiile din 2023, transmite Agerpres.

Ediţia din acest an pune un accent pe ideea de deschidere. Gala UNITER este o celebrare a universului teatral din România.

Premiile acordate de Senatul UNITER sunt:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premiul de Excelenţă „Ion Caramitru”: Valer Dellakeza, pentru o carieră excepţională, încununată cu rolul profetul Ieremia din spectacolul „Bros”, în regia lui Romeo Castellucci, jucat pe marile scene ale lumii

Premiul pentru întreaga activitate actriţă: Oana Pellea

Premiul pentru întreaga activitate actor: Dan Condurache

Premiul pentru întreaga activitate regie: Petrică Ionescu

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: Viorica Petrovici

Premiul pentru întreaga activitate critică şi istorie teatrală „George Banu”: Miruna Runcan  

Vor fi şi premii speciale, acordate actorilor Rodica şi Mugur Prisăcaru, pentru performanţa în arta teatrului de păpuşi şi marionete; Operei Comice pentru Copii, pentru coerenţa şi consistenţa programelor de educaţie prin artă a publicului tânăr; Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, pentru iniţierea şi realizarea proiectelor teatrale „La câţiva oameni distanţă de tine”, spectacol în regia lui Radu Afrim şi „Tinereţe fără bătrâneţe”, workshop condus de Silviu Purcărete.

Premiul preşedintelui UNITER revine Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu la 30 de ani.

Pentru a 32-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki şi Octavian Szalad. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Valer Dellakeza, născut pe 29 martie 1942, Craiova, este unul din numele mari ale teatrului craiovean și național, primind numeroase premii și aprecieri în țară și străinătate. Debutul pe scena craioveană are loc în 1954, la 12 ani.

Până în 1989 a interpretat zeci de roluri, dintre care amintim câteva memorabile: Iordache („D-ale carnavalului”), regia Valeriu Moisescu), Bertoldo („Henric al IV-lea”), regia Georgeta Tomescu), Ilie („Tache, Ianke și Cadâr”), regia Valentina Balogh, Trahanache („O scrisoare pierdută”), regia Mircea Cornișteanu, Rică Venturiano („O noapte furtunoasă), regia Mircea Cornișteanu), Ludovic al XIII-lea („Marion Delorme”), regia Georgeta Tomescu), Dan („A treia țeapă”), regia Mircea Cornișteanu). Se face remarcat în lumea teatrului în 1989, cu rolul Unchiul Vanea din piesa „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Mircea Cornișteanu, rol pentru care primește Premiul U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist). Apogeul carierei se petrece în 1999 cu rolul Truffaldino („Slugă la doi stăpâni” regia Vlad Mugur) pentru care revista „Scena” îl declară cel mai bun actor al anului. În anul 2000 i se decernează Premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii desemnat de UNITER, potrivit tncms.ro

A colaborat cu regizorul Silviu Purcărete în spectacole de referință pentru teatrul european și mondial: Madam Ubu („Ubu rex cu scene din Macbeth”), Demetrius („Titus Andronicus), Egist („Orestia”), Ducele Orsino („A 12-a noapte”), Bernardino („Măsură pentru măsură”).

Alte roluri importante din această perioadă sunt: Jupânul Jacques („Avarul”, regia Bocsárdi Lászlo), Gaev („Livada de vișini”, regia Alexa Visarion), Excelența („Unde-i revolverul?, regia Mircea Cornișteanu), Senectus („Caligula”, regia Bocsárdi Lászlo), Tót („Familia Tót”, regia Bocsárdi Lászlo).

Recent, a fost distribuit în mega producția teatrală internațională „Bros”, regia Romeo Castellucci, în rolul profetului Ieremia. A jucat în filme regizate de Lucian Georgescu, Dan Pița, Cristi Puiu, Sinișa Dragin, Bogdan Cristian Drăgan, Adrian Petringenaru, Vlad Păunescu etc.

Distincții

2004 – Societar de onoare al Teatrului Național Craiova

2012 – Cetățean de onoare al municipiului Craiova

2013 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, acordat de Președintele României Traian Băsescu

2019 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer”, acordat de Președintele României Klaus Johannis

2023 – Ordinul „Coroana Romaniei” în grad de „Cavaler”, acordat de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei

În 2022, Teatrul Național Craiova l-a sărbătorit cu recunoștință pentru împlinirea celor 80 de ani de viață, din care 62 de ani, această emblematică instituție glorificată de 12 premii internaționale, a stat și pe umerii acestui maestru al teatrului românesc.

Oana Pellea s-a născut la 29 ianuarie 1962 în București. Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat, și a actorului român Amza Pellea.

Cariera Oanei Pellea cuprinde peste 50 de roluri importante în teatru și 20 în film.

În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul „Children of men”, în regia lui Alfonso Cuaron (OSCAR 2013) , produs al studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat în întregime la Londra și a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii, potrivit wikipedia.org

În 2007 a fost distribuită în producția britanică „I really hate my job”, regia Oliver Parker.

În 2007 a fost distribuită în producția americană „Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar („Pitof”).

Este prezentă, într-un rol important, în distribuția filmului „Biblioteque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaționale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaționale de film.

Începând cu stagiunea 2004-2005, joacă la teatrul Bulandra în spectacolul „Scaunele”, la Teatrul Foarte Mic în spectacolul „Mă tot duc” și la teatrul Metropolis în „Buzunarul cu pâine”.

La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești „FestCO”, ediția a VII-ea pentru „Cel Mai Bun Spectacol” cu piesa „Buzunarul cu Pâine” de Matei Vișniec, traducerea Virgil Tănase. Titlul piesei în franceză este „Du pain plein les poches”.

2015 premiul Omul Anului la secția Actor, premiu oferit de Ziarul Cotidianul.

La 1 decembrie, 2000 Oana Pellea a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Ofițer „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Academia Română i-a acordat Oanei Pellea, 16 decembrie 2010, premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga cariera teatrală și cinematografică.

Regele Mihai I al României i-a decernat Oanei Pellea decorația Crucea Casei Regale a României, la 25 octombrie 2012.

Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România. De asemenea, a câștigat de două ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă.

Oana Pellea a primit numeroase premii internaționale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.

Foto: Facebook/ Teatrul Naţional Craiova

Politica