Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a organizat, miercuri, la Casa Universitarilor, evenimentul aniversar „Dolju-n bucate de 10“, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Convenția Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova.
La eveniment au participat localnici voluntari din localitățile: Dăbuleni, Bârca, Pielești, Giurgița, Băilești, Izvoare, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Moțăței, Mischii, Poiana Mare, Craiova; de asemenea, studenți ai Universității din Craiova, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, precum și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România – filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro – Europa“ – filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria. Echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și făcut simțită prezența cu bucate alese.
„Dolju-n bucate este un proiect care împlinește 10 ani. Vreau să remarc faptul că dumneavoastră sunteți foarte implicați în acest proiect. Prima ediție a acestui proiect a avut loc holul central al Universității din Craiova și nu de puține ori am avut, în edițiile noastre o reprezentare serioasă a Universității din Craiova, prin studenții ei și prin cadrele didactice, implicate direct. Ceea ce vedem pe mese sunt produse realizate de ei. În spatele acestei gastronomii tradiționale stă, de fapt, familia. Sunt rețete de la străbunici. Este important că ei le păstrează, chiar și reinterpretate. Avem și foarte multe localități, astăzi, alături de noi. E foarte bine că avem astfel de tineri alături de noi și e important că cineva o să ducă ștafeta mai departe. Vă mulțumesc pentru implicare”, a spus Amelia Etegan, manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
Pe mesele cu bucate s-au regăsit, printre altele, pâine-n țăst, turte coapte și prăjite, prăjituri, dulcețuri, vin, țuică și rachiu, raci umpluți, ouă roșii, brânză, platouri țărănești cu șunculiță, ceapă și usturoi verde, ajvar, păstrăv ca la Ohrid, orez la tuci, gogoși picate, pui copt pe pâine, sarmale cu nuci și stafide, mâncare de prune, lutiniță, saramură de pește, jumări, mămăligă, carne la garniță, păpuși de dragavei, cozonaci, sarmale, boabe fierte, ouă pe plită, fasole cu ciolan, ghiveci la cuptor în tuci, prăjitură-n foi, friptură de miel la cuptor, bureți scăzuți, salată de vinete, salată de fasole galbenă, prăjitură faguri, plăcinte cu mere, sărățele cu brânză, cornulețe cu gem, raci umpluți cu praz pe pat de orez, lapte covăsit, urdă, gogoși cu brânză și mărar sau zaibăr.
Cei prezenți s-au putut delecta cu cântecele interpretate de soliștii Luiza Turcu, Emilia Glăvan, Larisa Cârlugea, Roxana Resteanu, Alexandru Lilea și cu suitele de jocuri populare ale Ansamblurilor folclorice „Hora Desnățuiului“ de la Bârca și „Bordeiașul“ din Bechet.