luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

La Camera Deputaților nu s-au făcut „testele de penetrare”

Breșa de securitate de la Camera Deputaților, în urma căreia s-au furat date personale și s-au publicat pe internet, împreună cu o cerere de răscumpărare, putea fi evitată dacă s-ar fi realizat „testele de penetrare”, a declarat Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică.

„Puteau fi evitate aceste breșe, această infiltrare, acest furt de date, dacă s-ar fi făcut niste `teste de penetrare`, identificarea de vulnerabilități înainte ca atacatorii să le găsească ei înșiși și să le exploateze. Se simulează niște atacuri cibernetice controlate și în urma lor se vede cum răspund sistemele respective și se iau o serie întreagă de măsuri (…) E foarte greu să pui degetul pe cine a greșit. Întotdeauna există mai multe elemente, sunt mai mulți factori, ca și la un accident auto, nu există un singur factor declanșator, poate să fie și carosabilul umed, poate să fie și neatenția, poate să fie și traficul”, a declarat, miercuri, la Antena 3, Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence.

„Vreau să vă spun că aceste atacuri cibernetice care sunt specializate pe zona aceasta de obținere de bani, de răscumpărare, au devenit una din cele mai profitabile afaceri pentru că prezintă un grad de risc foarte mic să devii hacker să te ascunzi în spatele unor sisteme, unor VPN-uri, iar partea aceasta de bani pe care îi obții în urma unor astfel de atacuri sunt sume colosale, vorbim de zece trilioane de dolari la nivel global în 2025”, a adăugat expertul în securitate cibernetică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe unele dispozitive din Camera Deputaților încă rula o versiune de Windows 7, de foarte mult timp depășită, a explicat miercuri ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

Întrebat, miercuri, cine ar fi trebuit să fie responsabil de securitate cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaților, ministrul Bogdan Gruia Ivan a spus că în momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaților, în anul 2019, Camera Deputaților a optat să își administreze și să gestioneze în regie proprie, prin intermediul Departamentului de IT, responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaților.

„Sunt situații în care din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situație. Un exemplu de la Camera Deputaților, până la a avea închis acest raport final, este faptul că sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii și software existente astăzi pe piață. Vă dau un exemplu, pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de foarte mult timp depășită. Acesta este evident atributul administrativ al departamentului IT al Camerei Deputaților”, a precizat Ivan.

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii ar fi obținut o serie de informații confidențiale. De altfel, pe Dark Web circula o poză cu cartea de identitate a premierului, Marcel Ciolacu, fost președinte al instituției, au mai dezvăluit surse din interiorul Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a spus că îşi va schimba cartea de identitate, după ce o copie a actului de identitate al premierului a intrat în posesia hackerilor.

„Sper ca până acum să nu fi făcut niciun împrumut„, a declarat, miercuri, premierul.

DIICOT face cercetări in rem pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, dar și șantaj, după ce în spațiul public a apărut informația că hackerii au cerut bani pentru a nu face publice informații confidențiale sau date personale.

Politica