Angajată Casa de Pensii Dolj: „Se spune că este nivel unitar de salarizare dar nu este deloc unitar”
Angajații de la Casele de Pensii din țară, inclusiv cei din Dolj, au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de nivelul salariilor lor, care nu a fost modificat de 7 ani. Această situație pare nedreaptă, mai ales că alți angajați ai statului, care sunt încadrați în aceeași lege, au beneficiat de creșteri salariale, susțin ei.
„Revendicările noastre sunt aceleași cu cele din 26 octombrie, respectiv nivelul de salarizare care ne nemulțumește profund și care este cel mai mic din sistemul bugetar raportat la volumul de muncă care în ultimii ani s-a triplat. Avem în cârcă recalcularea, evaluarea, migrarea tuturor dosarelor de pensie care sunt 5 milioane, numeroasele modificări legislative care ne impun atât adaptarea cât și recalcularea multor prestații speciale. Plecarea colegilor către alte instituții unde sunt mai bine plătiți generează faptul că noi rămânem din ce în ce mai puțini. Ne nemulțumește profund, ne determină să facem ore suplimentare care întotdeauna sunt neplătite. Avem 160.000 de pensionari de care se ocupă circa 70 de oameni, ceea ce presupune atât înscrieri noi, toate drepturile care se acordă prin intermediul caselor de pensii și care nu sunt deloc puține”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Răzvan Covale, reprezentantul angajaților din Casa Județeană de Pensii Dolj.
O angajată lucrează acolo din 2001, iar alta din 2002. Cea din urmă s-a declarat nemulțumită de programul de lucru și de salariul care deși se spune că este unitar, nu este deloc așa.
„Din 2018 nu s-a mai schimbat salariul. De-a lungul timpului a fost nevoie și de judecată ca să câștigăm unele drepturi salariale. A trebuit să ne aliniem cu legea 71/2015, după aceea a venit legea 73/2017 a fost din nou nevoie. Se spune că este nivel unitar de salarizare dar nu este deloc unitar. Sunt unii ca noi care rămân pe loc.
Programul de lucru este de la ora 08:00 la ora 16:30. Vinerea este până la 14:00. În fiecare zi avem program cu publicul. Unii colegi lucrează în weekend și peste program fără să fie plătiți. Iar dacă nu este peste program, este înainte de program, adică la 06:00 sau la 07:00”, ne-a declarat Cătălina Surcel.
Potrivit angajaților, de când au început protestele nu a apărut niciun semn. Oamenii sunt conștienți că nu se pot produce modificări legislative peste noapte, tocmai de aceea vor să fie chemați la negocieri.
„Sunt proteste în 17 Case de Pensii Teritoriale. Încercăm să ne coordonăm și să facem în comun ceva care să determine decidenții politici să asculte și doleanțele noastre”, a mai adăugat Răzvan Covale.