duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată de pompierii mehedințeni

În fiecare an, la data de 13 octombrie, marcăm ”Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, cu scopul de a promova o conștientizare globală cu privire la necesitatea reducerii impactului dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea acestora, minimizarea consecințelor și, nu în ultimul rând, pregătirea pentru intervenție.

Pompierii mehedințeni au organizat, cu această ocazie, o acţiune de informare şi educare preventivă a elevilor și dascălilor din cadrul Școlii Gimnaziale Stângăceaua, dar și a preșcolarilor din cadrul gradiniței,  unde au desfăşurat lecţii deschise, cu rolul de a deprinde modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor evenimente de urgență.

”În vederea perfecționării nivelului de pregătire, pompierii din cadrul subunităţilor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Drobeta” al Judeţului Mehedinţi, desfăşoară periodic instruiri și exerciții de antrenament pe linia situaţiilor de urgenţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor, ISU Mehedinți organizează în mod continuu acțiuni de informare și educare preventivă. Aceste activități au ca obiectiv creșterea conștientizării și sensibilizării populației, dar și pregătirea acesteia pentru a reacționa eficient. Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului ce trebuie adoptat în funcţie de manifestarea acestora”, se arată în comunicatul transmis de ISU Mehedinți.

Județul Mehedinți se află într-o zonă expusă la o varietate de hazarduri naturale, inclusiv inundații, cutremure, alunecări de teren, precum și fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi seceta, înzăpezirile, grindina, înghețul, furtunile și viscolul.

Statisticile din ultimul deceniu indică o tendință de creștere atât în ceea ce privește intensitatea, cât și frecvența calamităților naturale, inclusiv cele legate de hidrometeorologie.

”Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

Cunoașterea riscurilor generatoare de situații de urgență, dar și a regulilor și măsurilor ce trebuie respectate sunt esențiale în lupta pentru supraviețuire.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă, rolul său fiind unul major, având sarcina de a manifesta responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător, prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor venite din partea instituţiilor abilitate”, se mai arată în comunicat.

Politica