„Am avut scoase la concurs, recent, patru posturi cu normă întreagă și două jumătăți și nu a venit nimeni”
De câțiva ani, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj se confruntă cu o lipsă cronică de medici, situându-se într-o situație în care echipajele de ambulanță nu au niciun medic disponibil în întreg județul.
Serviciul Județean de Ambulanță Gorj are în prezent 11 medici în cadrul personalului său. Totuși, doar cinci dintre aceștia sunt alocati echipajelor care se deplasează la cazurile grave, întrucât ceilalți trebuie să rămână la dispecerat pentru a asigura permanența.
„Din păcate, din cauza numărului mic de medici care fac parte din echipaje, iar atunci când apar concedii medicale sau concedii de odihnă, turele nu sunt acoperite, situația care se întâmplă în special pe perioada de vară. Din cei cinci medici pe care-i avem, unul este cu contractul suspendat și mai face o singură tură pe lună, pentru că a preferat să plece la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență“, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Ambulanței Gorj.
Tiberiu Tătaru a menționat că a adresat Ministerului Sănătății mai multe cereri, cu scopul de a identifica soluții pentru a mări numărul de medici de urgență.
„Am discutat cu domnul ministrul Rafila și cu toți secretarii de stat de mai multe ori și soluția cred că este la nivel de legislație, pentru că salarizarea este aceeași sau chiar mai bună la Unitățile de Primiri Urgențe și acolo medicul nu este obligat să stea în mașină toată ziua, astfel că e firesc să aleagă să lucreze la UPU. Din acest motiv, am solicitat Ministerului Sănătății o regândire a sistemului fie prin creșterea salariilor sau prin găsirea unor alte criterii care să-i determine pe medici să vină către serviciile de ambulanță. Una dintre strategiile lucru introdusă de curând în urma insistențelor noastre ale managerilor din țară a fost aceea că trebuie să se umble la numărul de medici rezidenți cu specialitate de urgențe, astfel încât să fie medici suficienți ca să acopere nevoile ambulanței, cât și a unităților de primiri urgențe“, arată Tătaru.
Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj a demarat eforturi pentru a recruta medici, inclusiv căutând candidați în Republica Moldova, dar din păcate, fără a obține rezultate pozitive. Recent, serviciul de ambulanță a organizat un concurs pentru a ocupa două posturi de medici, însă nu s-a înregistrat nicio prezență.
„Acum este în derulare un concurs pentru ocuparea postului de medic, dar nu vine nimeni. Am avut scoase la concurs, recent, patru posturi cu normă întreagă și două jumătăți și nu a venit nimeni. Nici măcar de la Chișinău nu am reușit să aducem. Va merge acolo directorul medical pentru a face diferite oferte studenților la Medicină în an terminal“, a mai adăugat Tiberiu Tătaru.
Un medic începător câștigă la Ambulanță circa 15.000 lei, iar unul cu experianță – 20.000 lei.