duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Culele istorice din Dolj au fost inaugurate. Pot intra în patrimoniul UNESCO

Investiția în ambele cule, declarate monumente istorice de interes național, se ridică la aproximativ un milion de euro

După lungi perioade de muncă și restaurare meticuloasă, două cule din Dolj, care se aflau într-o stare avansată de deteriorare, vor putea fi explorate de către public. Povestea lor nu va mai fi ascunsă pentru locuitorii din Dolj și nici pentru turiștii care aleg să viziteze județul. Inaugurarea lor s-a făcut cu mare fast vineri, 15 septembrie. Cei mai cunoscuți cântăreți de muzică populară au fost prezenți la eveniment, iar Consiliul Județean i-a servit pe invitați cu mâncare tradițională.

Culele Izvoranu-Geblescu din comuna Brabova și Cernăteștilor din comuna Cernătești, ambele construcții semifortificate, care în trecut au servit ca puncte de apărare și observație pentru localnici, și-au redobândit atmosfera și farmecul lor caracteristice de altădată.

Datorită finanțărilor europene obținute de către Consiliul Județean Dolj, aceste cule au fost restaurate, consolidare, echipate cu necesarul și au fost transpuse în muzee, pregătindu-se astfel să fie integrate în circuitul muzeal, cu responsabilitatea supravegherii lor căzând în sarcina experților de la Muzeul Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cosmin Vasile: „Ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj”

„Culele Izvoranu – Geblescu și Cernăteștilor sunt ultimele rămase în picioare în zona aceasta a Olteniei. Sunt două locuințe așa cum erau odinioară, cu specificul lor. Cea mai veche din România este cula de la Cernătești, încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Doljul înseamnă multe locuri frumoase, Oltenia înseamnă locuri unice în Europa și are o capitală, Craiova.

Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice, inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru de a recupera patrimoniul cultural și istoric al județului, de la cei care au scris proiectul pentru a accesa fondurile europene necesare, până la cei care au pus conceptul nostru în practică și la cei care au fost astăzi prezenți la spectacolul inaugural. 

Angajamentul Consiliul Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. De mâine, vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! Ne vedem la cule!” , a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

La evenimentul de inaugurare a participat și primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care a lăudat inițiativa lui Cosmin Vasile și a declarat că este alături în demersurile pentru integrarea culelor în patrimoniul UNESCO.

Ar fi fost păcat ca aceste monumente istorice care ne-au fost lăsate să nu poată ca într-o zi să-și recapete strălucirea, așa cum se întâmplă astăzi. Ne gândim că s-au făcut deja demersurile ca să intre în patrimoniul UNESCO. Ar fi unul dintre puținele lucruri pe care noi le avem în patrimoniul UNESCO, ca și țară. Dacă le-am avea turiștii nu ar fi decât cei care se pregătesc mâine să vină, din Craiova, ci ar fi poate foarte mulți din afara țării”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

„Culele din Oltenia sunt pe lista indicativă a României pentru accederea la patrimoniul UNESCO încă din 1991”

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, și-au exprimat aprecierea față de reușita doljenilor de a reda vitalitatea culelor de odinioară.

România e cea mai frumoasă țară de pe pământ, dar trebuie să adaug că Oltenia este cea mai frumoasă regiune din România. Este de datoria noastră să aducem trecutul în prezent, să aducem generațiile de acum conștiința istoriei. Un sfârșit este un nou început, de aici poate începe o nouă viziune de dezvoltare locală. Nu e de ajuns să aduci istoria la lumină, să investești și să scoți la lumină un obiectiv, trebuie să dezvolți socio-economic astfel încât toată România și Europa să afle” – Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Redați patrimoniului mondial și european culele din Oltenia. Culele sunt cartea de vizită a Olteniei și țin să felicit Consiliul Județean Dolj. Uniunea Europeană face eforturi să conserve patrimoniul cultural bun al Europei și să sprijine și să promoveze artele și industriile creative din statele membre, iar componentele culturale sunt incluse în numeroase politici, precum: educația, cercetarea, dezvoltarea regională și relațiile externe. Culele din Oltenia sunt pe lista indicativă a României pentru accederea la patrimoniul UNESCO încă din 1991. Este timpul să finalizăm acest dosar” – secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Janina Sitaru.

Câți bani s-au băgat în cule?

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității numite astăzi Brabova. Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare din prezent a fost nevoie de un tâmplar care să lucreze așa cum se lucra în urmă cu 100 de ani. Nu toată tâmplăria a rămas aceeași, la Cula Izvorul-Geblescu, pentru că o bună partea din ea era aproape distrusă.

377232262 215335374868458 6269154256280270369 n

În cazul Culei Cernăteștilor, aceasta a fost construită tot de boierii cu același nume, în comuna Cernătești, istoria consemnând că, încă din secolul XIV, după voința domnitorului Mircea cel Bătrân, acolo a fost ridicată o construcție militară de către Dimitrie Cernat.

377224929 692834379358665 8764593786156673874 n

Investiția în ambele cule, declarate monumente istorice de interes național, se ridică la aproximativ un milion de euro. Acestea sunt construcții semifortificate, de apărare, ce au fost martore ale secolelor XVIII și XIX, și sunt prezente, preponderent, în zonele deluroase ale Olteniei. Doljul are trei astfel de construcții. Pe lângă cele reabilitatea, doljenii se mai bucură și de Cula Poenaru, din comuna Almăj, care este parte din instituția școlară din comună.

Politica