Hemoroizii externi arată ca niște mici umflături în afara anusului care provoacă sângerări și mâncărimi. Remediile la domiciliu includ băi calde, comprese reci și aplicații topice. Hemoroizii rezultă adesea din încordarea în cursul unei mișcări intestinale (constipație). Majoritatea hemoroizilor externi nu vor cauza probleme suplimentare, dar pot deveni mai dureroși dacă dezvoltă un cheag (tromb). În cazul în care o persoană are dureri severe, un medic poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a hemoroizilor. În acest articol, detaliem ce sunt hemoroizii externi, cauzele comune și cum poate scăpa o persoană de ei.
Care sunt opțiunile de tratament?
De obicei, hemoroizii externi nu necesită un tratament specific decât dacă nu dezvoltă un cheag și devin dureroși. Majoritatea vor dispărea de la sine, în câteva zile. Cei care persistă pot provoca disconfort, mâncărime și unele dureri. Remediile casnice pot fi eficiente în ameliorarea acestor simptome. Pacienții pot încerca diverse remedii pentru a trata hemoroizii, cum ar fi:
- efectuarea de băi calde;
- curățarea ușoară a anusului după o mișcare intestinală, adesea prin utilizarea de șervețele umede sau tampoane de bumbac;
- aplicarea de pungi de gheață acoperite cu pânză pentru a reduce inflamația;
- administrarea de analgezice fără prescripție medicală, pentru a ameliora durerea și disconfortul;
- aplicarea de unguente, cum ar fi cremele cu hamamelis sau hidrocortizon, pentru a ameliora mâncărimile.
Intervenție chirurgicală
Medicii pot trata uneori hemoroizii externi care dezvoltă un cheag prin intervenție chirurgicală. Există două tipuri de intervenții chirurgicale pentru hemoroizii externi:
- prima implică efectuarea unei mici tăieturi în hemoroizii externi trombozați și drenarea sângelui din cheag. Un medic poate efectua această intervenție chirurgicală sub anestezie locală. Această procedură nu îndepărtează hemoroizii în sine. Cu toate acestea, dacă un medic poate efectua această procedură în termen de 48 de ore de la apariția unui hemoroid, va exista o ameliorare a durerii mai rapidă decât în cazul altor tratamente.
- a doua formă de intervenție chirurgicală este hemoroidectomia: este o procedură care îndepărtează complet hemoroizii și necesită anestezie generală.
Tratamente în timpul sarcinii
Multe dintre remediile menționate deja sunt potrivite pentru a fi folosite în timpul sarcinii pentru a trata hemoroizii externi și pentru a ușura durerea. Cu toate acestea, gravida trebuie să consulte întotdeauna medicul înainte de a folosi orice aplicație topică pe hemoroizii externi, pentru a se asigura că aceasta nu interferează cu sarcina.
Simptomele hemoroizilor externi
Hemoroizii externi dau adesea mâncărimi și iritații și pot provoca, de asemenea, durere și disconfort. Cu toate acestea, nu toată lumea prezintă aceste simptome, unele studii relevă faptul că mai mult de jumătate dintre cei cu hemoroizi externi nu au raportat niciun simptom. Persoanele cu hemoroizi externi pot simți adesea o umflătură sensibilă dacă ating zona din jurul anusului.
Sânge în scaun
Persoanele cu hemoroizi externi pot observa, de asemenea, urme de sânge atunci când elimină scaunul. Sângele tinde să fie de culoare roșu aprins, deoarece de obicei iese direct din hemoroid, mai degrabă decât din orice altă parte a tractului gastrointestinal. Sângele provenit de la hemoroizi ar trebui să fie minim. Orice persoană cu hemoroizi externi care observă o cantitate semnificativă de sânge ar trebui să contacteze un medic.
Cheaguri de sânge în hemoroizi
Hemoroizii externi pot fi foarte dureroși dacă devin trombozați. Hemoroizii trombozați apar, de obicei, de culoare albastru-violet pe pielea deschisă la culoare și gri, negru sau maro închis pe pielea închisă la culoare. Un hemoroid trombozat apare atunci când venele care cauzează umflătura hemoroidului dezvoltă un cheag de sânge. Ca urmare, sângele nu poate circula către hemoroid, iar efectul poate fi chinuitor. Adesea, organismul va absorbi cheagul de sânge în timp, reducând simptomele și atenuând durerea. Când cheagul de sânge trece sau când organismul îl reabsoarbe, un hemoroid extern poate lăsa uneori în urmă o etichetă perianală pe piele. Un medic poate recomanda îndepărtarea chirurgicală dacă acest tag de piele prinde în mod regulat scaunul și este dificil de menținut curat.
Cauze și factori de risc
Pe lângă constipație, sunt și alte cauze posibile ale hemoroizilor, precum:
- ridicarea de obiecte grele sau greutăți mari;
- o dietă săracă în fibre;
- obezitatea;
- statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp;
- sarcină;
- ascită: o acumulare de lichid care pune presiune suplimentară asupra stomacului și intestinelor.
Diagnosticarea hemoroizilor externi
Un medic poate diagnostica hemoroizii externi prin evaluarea simptomelor persoanei și prin efectuarea unui examen fizic. Orice persoană care suspectează că are hemoroizi externi ar trebui să consulte un medic. Unele dintre simptome, cum ar fi sângerarea, se pot datora altor afecțiuni mai grave, inclusiv:
- cancer anal;
- fisură anală;
- cancer colorectal;
- boală inflamatorie intestinală;
- abces perianal.
Metode de prevenire a hemoroizilor externi
Principala modalitate de prevenire a apariției hemoroizilor externi este evitarea constipației și a apariției scaunelor tari, uscate și greu de eliminat. Sfaturile pentru a preveni hemoroizii externi includ:
- creșterea cantității de fibre alimentare din dietă la 25-30 de grame/zi, prin consum de fructe proaspete, legume, pâine integrală și cereale din abundență;
- consumul unei cantități suficiente de apă în fiecare zi, astfel încât, de fiecare dată când o persoană urinează, urina să fie de un galben deschis;
- angajarea într-o activitate fizică regulată, care favorizează mișcarea naturală a intestinelor;
- folosirea toaletei atunci când este necesar și fără a întârzia pentru o perioadă inutilă de timp;
- statul pe toaletă cât mai puțin timp.
Persoanele care au probleme recurente cu constipația și hemoroizii ar trebui să discute cu un medic despre opțiunile de tratament.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
Healthline, „External hemorrhoids: Causes, symptoms, treatment and more”: https://www.healthline.com/health/external-hemorrhoids
Medical News Today, „What external hemorrhoids look like and how to get rid of them”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322732