Grupul eco-sportiv și cultural de voluntari Jnepenii organizează, în perioada 4-6 august (vineri-duminică, inclusiv), concursul montan “Trofeul Jnepenilor 2023”, în Parcul Național Buila-Vânturarița, cu tabăra și camparea în Costești, la Hanul Vatra. Este a cincea etapă din Campionatul Național de Turism Sportiv Ștafeta Munților 2023 și FRTS 2023. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face în echipe de câte trei persoane, cu o minimă condiție fizică. Pentru cei care au nevoie de cazare, în zonă se găsesc mai multe pensiuni și vile de închiriat.
După Festivalul Licuricilor din Costești și Buila Trail Race Bărbătești, Oltenia de sub munte găzduiește un nou eveniment dedicat pasionaților de natură și de munte. Parcul Național Buila-Vânturarița este cel mai mic parc național din România, o arie protejată în surpafață de 4.186 hectare. Acoperă o zonă montană splendidă, bogată în habitate comunitare bine conservate, o mică “insulă” din Subcarpații Getici care face trecerea de la deal la munte, cu relief carstic, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văi, păduri, pajiști etc. Se întinde pe teritorul localităților Costești, Bărbătești și Băile Olănești. În arealul ei se află și Mănăstirea Pătrunsa.
Categoriile de concurs:
FAMILY – echipe formate din 3 persoane, minim un adult și obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniți.
JUNIORI – echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu vârsta cuprinsă între 14 – 20 ani împliniți.
ELITE – echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex.
SENIORI – echipe formate din 3 persoane cu vârsta cuprinsa între 35-50 ani, indiferent de sex.
VETERANI – echipe formate din 3 persoane cu vârste peste 50 de ani, indiferent de sex.
FEMININ – echipe formate din trei fete, indiferent de vârstă.
OPEN – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de vârstă și sex.
Probele de concurs:
RAID MONTAN – traseele au o dificultate medie spre ridicată. Se recomandă celor care participă pentru prima dată la un concurs din Ștafeta Munților & FRTS, sau nu au experiență în parcurgerea traseelor de drumeție, să se consulte cu membrii echipei de organizare în alegerea categoriei de concurs. Echipamentul obligatoriu pentru această probă este:
– individual: încălțăminte de munte cu talpă profilată, lanternă, fluier, pelerină de ploaie;
– echipa: busolă, trusă sanitară, bidon pentru apă, rucsac, sursă de foc.
CUNOSTINȚE TEORETICE – test grilă cu 15 întrebări; întrebarile și răspunsurile vor fi afișate în prealabil pe www.stafetamuntilor.ro.
ORIENTARE – parcurgerea unui traseu cu ajutorul hărții de orientare și a busolei, a cărui distanță nu va depăși 2,5km în plan aerian, cu o diferență maximă de nivel de aproximativ 60 m.
ESCALADA – o manșă de cățărare la care poate participa un singur membru al echipei (excepție făcând categoria family, al cărei traseu nu ajunge la zona stâncoasă).
PROBA CULTURALĂ – distracția continuă seara în jurul focului de tabără! Cei mai inspirați și creativi ne vor încânta cu cântece, poezii, scenete și surprize.
Programul concursului începe vineri, cu întâmpinarea participanților și înscrierea echipelor, urmată de ședința tehnică axată pe introducerea traseelor din ziua următoare. Sâmbătă, de la 8.30, după concursul de cunoștințe teoretice, au loc probele de raid montan, escaladă și orientare, până la ora 17.30. După un scurt răgaz pentru odihnă, de la ora 21:30, la petrecerea din jurul focului de tabără vor intra în rol și concurenții de la proba culturală, seara încheindu-se cu afișarea rezultatelor. Duminică are loc festivitatea de premiere, de la ora 11.30.
Informații suplimentare: 0724.003.294 – Răzvan Ciobanu, sau prin mesaj direct către Jnepenii, pe Facebook.