sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

SF-ul „Tineretului”, aprobat. Ce spune proiectantul

Studiul de fezabilitate pentru Centrul Sportiv „Stadionul Tineretului” a fost aprobat de consilierii județeni. Investiția va depăși 367 milioane lei, iar termenul de execuție este de 30 de luni. Proiectantul Centrului Sportiv a explicat, în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) Dolj, principalele elemente de unicat pe care complexul le va avea, dar și detalii tehnice.
„Prin această investiție, Consiliul Județean recuperează un teren care n-a mai fost utilizat aproape 30 de ani. Prin această investiție se pun bazele unui pol sportiv serios, care va pune Craiova pe harta competițiilor naționale și internaționale. Noul centru sportiv are câteva elemente de unicat. Pe lângă cea mai mare sală acoperită din țară, de 130 de metri, el va fi singurul velodrom în sală, din țară. Una dintre puținele săli cu capacitatea de 6.000 de locuri. Este, de asemenea, unicat și la nivel regional. Cele mai apropiate piste de velodrom sunt la Plovdiv și la Budapesta. Cele două nu sunt de aceeași anvergură cu acest proiect. Vom încerca să omologăm velodromul la nivel internațional de categoria 1. Velodromul va avea o lungime de aproximativ 250 de metri, o înclinație între 12 și 24 de grade și o viteză de proiectare de 85 km/h. Arena de atletism va fi și ea omologată pentru competiții europene de categoria 1. Va avea o pistă ovală cu o lungime de 200 de metri  și o lățime de 6,2 metri. Întreg centrul sportiv va fi structurat pe 5 niveluri”, a spus proiectantul Centrul Sportiv „Stadionul Tineretului”.
Potrivit reprezentanților CJ, prin această investiție, cu capacitate de aproape 6.000 locuri, se va asigura mărirea numărului de spații dedicate diverselor categorii de sporturi, în municipiul Craiova, pe lângă Stadionul „Ion Oblemenco” cu 30.000 locuri, stadionul de atletism cu 5.000 locuri și Sala polivalentă cu 4.000 locuri.

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile a vorbit despre importanța noului proiect.

„În urmă cu doi ani, am organizat o dezbatere publică, la care au luat parte ministrul Tineretului și Sportului, președintele Comitetului Olimpic Român și cel al Federației de Atletism, cinci campioni olimpici și alți patru mondiali, precum și președinți de cluburi sportive, iar părerea unanimă a fost că este necesară construirea unei săli multifuncționale, care să permită practicarea atât a sporturilor individuale, cât și a celor de echipă.
La Craiova va fi realizată o bază modernă, prevăzută cu pistă de atletism – de altfel, singura din țară care corespunde cerințelor de nivel european – și cu un velodrom acoperit – la fel, unic în România și care va oferi condiții moderne de antrenament, pentru că, la ora actuală, cicliștii noștri se pregătesc în Bulgaria.
Avem girul Federației Internaționale de Atletism și al Federației Internaționale de Ciclism, pentru că, prin ceea ce vom construi, ne dorim să respectăm toate standardele în domeniu, în vederea găzduirii unor competiții de nivel european și chiar mondial.
Valoarea investiției în realizarea noii baze este estimată la 73 de milioane de euro, din care 48 de milioane de euro, fără TVA, vizează construirea efectivă a centrului sportiv. Consider că este un proiect de maximă importanță nu doar pentru sportul doljean, ci pentru tot sportul românesc. Anticipez că, timp de 6 – 7 luni pe an, sala va fi ocupată de loturile naționale, care vor ajunge aici pentru a se antrena, cu atât mai mult cu cât în țara noastră nu se găsește nimic asemănător”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
De asemenea, consilierii județeni recomandă viitorului constructor soluția de încălzire cu centrală termică pe gaze naturale a centrului.
„S-a recomandat aceasta deoarece, din punct de vedere economic, această variantă asigură condițiile pentru omologarea pistelor de ciclism și atletism de către federațiile internaționale de specialitate, cu utilizarea unui sistem manual de asigurare a zonei de siguranță pentru pista de ciclism, care este mult mai convenabil din punct de vedere financiar”, se arată în proiectul CJ.
La acest moment nu se cunoaște care va fi sursa fondurilor pentru marele complex sportiv craiovean, dată fiind și investiția extrem de mare, aproximativ 75 de milioane de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica