Ziua Olteniei a fost sărbătorită marți, la Craiova, în prezența aleșilor orașului și a peste 100 de invitați. Muzica live, mâncarea tradițională și amintirile istorice au fost în prim-planul evenimentului.
Susținută la Centrul Constantin Brâncuși, Ziua Olteniei s-a sărbătorit marți pentru a 6-a oară. Înființată în 2017, prin hotărâre de guvern, Ziua Olteniei a fost organizată anul acesta, în parteneriat, de către Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj. Reprezentanți ai celor 5 județe din Oltenia au luat parte la manifestarea organizată la Craiova.
Prezent la eveniment, primarul orașului, Olguța Vasilescu, a ținut să vorbească despre momente importante, istorice, care au pus Oltenia pe harta țării. Edilul urbei a amintit nume precum Mihai Viteazul sau Tudor Vladimirescu.
„Ziua Olteniei este sărbătorită încă din anul 2017. Atunci s-a hotărât că această zonă aparte are nevoie de o zi a ei. O sărbătorim mereu în jurul datei de 21 martie, pentru că acesta a fost momentul când Tudor Vladimirescu a intrat în București. Suntem o regiune aparte, care niciodată nu a cunoscut subordonarea. În momentele în care turcii au vrut să deservească această regiune, s-au ridicat haiducii. De aici au pornit unirile. Unirea de la 1600, cu Mihai Viteazul, apoi mica unire de la 1859 a fost prefigurată cu 2 ani înainte, la Craiova. Mă bucur că astăzi, alături de noi, sunt reprezentanți ai celor 5 județe care alcătuiesc Oltenia. Pentru mine, Oltenia este cea mai frumoasă regiune din România”, a spus primarul orașului, Olguța Vasilescu.
La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a vorbit la rândul său despre importanța Zilei Olteniei, dar a amintit și mari proiecte culturale care vor fi inaugurate anul acesta.
„Încă din 2017, de când parlamentul a votat o lege prin care ziua de 21 martie este Ziua Olteniei, Consiliu Județean a încercat ca, în fiecare an, să aducă spiritul nostru. Tradițiile noastre folclorice, culinare, istoria. Marile noastre personalități încercăm să le ținem acolo sus, pe postamentul pe care-l merită. Suntem într-un oraș cu mari personalități. Marin Sorescu, Dianu, muzeul Exilului Românesc de la Casa Dianu, care va fi inaugurat în această toamnă. Cele două cule de la Cernătești și Brabova vor fi și ele inaugurate anul acesta. Să nu uităm de un alt proiect. Muzeul Băniei Rurale, proiect care se va realiza pe fonduri europene, pentru că Bănia a reprezentat forța și spiritul națiunii noastre”, a spus președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
După rememorarea datelor istorice, cei prezenți s-au putut delecta cu mâncăruri tradiționale oltenești, puse la dispoziție de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Muzica live nu a lipsit nici ea din peisajul de sărbătoare de la Centrul Brâncuși.