Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție sau ADHD este o afecțiune care are un impact semnificativ asupra emoțiilor, comportamentului și abilității de învățare a persoanei afectate.
Chiar dacă ADHD-ul este des întâlnit în rândul copiilor, această afecțiune poate fi prezentă și la adulți. Simptomele și tratamentul recomandat depind de ADHD-ul prezentat, motiv pentru care este importantă determinarea corectă a tipului existent.
Întrucât ADHD-ul este foarte comun, află în continuare mai multe despre tipurile și simptomele lor sau citește despre ADHD pe drmax.ro, pentru o descriere detaliată a acestei afecțiuni cronice!
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție este identificat de obicei în rândul copiilor de vârstă școlară, prin prezența unor schimbări comportamentale perturbatoare cum ar fi hiperactivitatea, incapacitatea de concentrare și decizii impulsive.
Există trei tipuri principale de ADHD care diferă între ele prin simptomele prezentate cel mai des, acestea fiind:
ADHD predominant impulsiv-hiperactiv
Persoanele cu acest tip rar de ADHD prezintă semne de hiperactivitate, comportament impulsiv și nevoia constantă de mișcare. Chiar dacă nu există semne de neatenție, copiii afectați de acest ADHD prezintă agitație continuă, lucru care poate afecta abilitatea de a mânca, de a face temele sau de a studia.
Copiii cu acest tip de ADHD tind să alerge constant sau să se urce pe diferite obiecte de mobilier. De obicei acest tip de comportament afectează și persoanele din jur, fie prin întreruperea lor, fie prin implicarea lor în activități impulsive sau nedorite.
Din cauza mișcării continue, copiii cu ADHD predominant impulsiv-hiperactiv tind să aibă un risc mai mare de accidentare sau lovire, comparativ cu restul copiilor.
Câteva dintre semnele și simptomele asociate cu impulsivitatea includ:
- dificultate în a aștepta, fie că este vorba de o anumită oră, zi sau chiar la rând;
- întreruperea frecventă a persoanelor din jur;
- probleme legate de controlul emoțiilor puternice;
- realizarea unor acțiuni riscante fără a înțelege consecințele lor.
În ceea ce privește hiperactivitatea, copiii care prezintă această tulburare pot manifesta:
- mișcare continuă, fie că este vorba de degete, picioare sau întregul corp;
- dificultate în a sta pe loc;
- mișcare constantă prin casă, care poate include fugă, sărit, urcat pe mobilier etc.
ADHD predominant neatent
Persoanele cu acest tip de ADHD nu prezintă simptome de hiperactivitate sau impulsivitate, însă atenția le poate fi distrasă foarte ușor, problemă care poate afecta abilitatea de concentrare.
De obicei persoanele sau copiii afectați de ADHD predominant neatent pot prezenta dificultate în organizarea și terminarea obiectivelor stabilite, dificultate în concentrarea pe detalii sau în menținerea unei conversații.
Câteva semne și simptome care pot sugera existența ADHD-ului predominant neatent includ:
- pierderea constantă a lucrurilor personale;
- uitare frecventă a detaliilor din cauza lipsei de concentrare;
- instalarea rapidă a senzației de plictiseală atunci când activitatea durează prea mult sau este prea complicată;
- probleme de concentrare, indiferent că este vorba de conversație, scris, citit etc;
- dificultate în tot ce implică organizare sau efectuarea planurilor din timp.
ADHD combinat
Acesta este cel mai comun tip de ADHD, persoană afectată prezentând comportament impulsiv, hiperactivitate și probleme de neatenție.
Întrucât acest tip de ADHD combină celelalte două tipuri, semnele și simptomele menționate mai sus vor fi prezente în mod egal.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste simptome tind să se schimbe de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că și manifestarea ADHD-ului poate suferi modificări.
Dacă cel mic prezintă simptome specifice acestei afecțiuni cronice, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător!
Referințe:
- Roth, Erica. “Types of ADHD: Inattentive, Hyperactive-Impulsive, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/adhd/three-types-adhd. Data accesării: 11.02.2023
- “3 Types of ADHD: What Are the Differences?” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/317815. Data accesării: 11.02.2023
- “What Is ADHD?” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html. Data accesării: 11.02.2023
Sursa foto: Shutterstock.com