Protecția Civilă din România sărbătorește, pe 28 februarie, 90 de ani de la înființare. Aceasta a luat naștere în țara noastră pe 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Astfel că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, va desfășura, în perioada 27 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
„În acest an, ca o parte a activităților derulate de autoritățile centrale, organizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență, am pregătit o serie de manifestări sub egida „Săptămâna Protecției Civile”. Practic, urmează să organizăm la nivelul zonei de competență, județul Dolj, manifestări atât cu public, cât și manifestări în cadrul subunităților noastre de intervenție”, a spus inspector șef colonel Vlăduțoiu Bogdan, în cadrul unei conferințe de presă.
Începând de luni, 27 februarie, și până vineri, 3 martie, în intervalul orar 09.00 – 18.00, la toate sediile subunităților de intervenție, se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”.
„Sunteți așteptați în subunitățile noastre pentru a vă întâlni cu personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Activitatea este pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență”, a mai spus colonelul.
În săptămâna 27 februarie – 3 martie, pompierii doljeni vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ din județul Dolj, unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență.
Marți, 28 februarie, începând cu ora 12.00 la sediul inspectoratului din strada C.D. Fortunescu, nr.2, Craiova, va avea loc o ceremonie militară, marcându-se celebrarea Zilei Protecției Civile din România.
Miercuri, 1 martie, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”.
„Prin acest exercițiu dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor”, a mai adăugat colonelul.
Tot în perioada mai sus menționată, pompierii doljeni vor fi prezenți în spațiile cu aflunență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale și piețe), unde vor disemina mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un jc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”.
De asemnea, atenția se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.