miercuri, noiembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Stație de pretratare a deșeurilor, la Ghindeni

Consiliul Județean (CJ) Dolj va construi o stație de pretratare a deșeurilor în comuna Ghindeni. Investiția vine în urma proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”. Din acest motiv, consilierii județeni urmează să aprobe vineri, 24 februarie, includerea în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Dolj a unui teren de 80.000 mp, situat în comuna Ghindeni. Valoarea estimată a terenului depășește 230 mii lei.
„Propunem includerea în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Dolj a imobilului teren în suprafaţă de 80.000 mp, situat în comuna Ghindeni, T 190, P 15/1, număr cadastral/carte funciară nr. 33221 Ghindeni, intravilan, arabil, cu valoare de inventar de 231,80 mii lei”, se arată în proiectul CJ Dolj.
Terenul de la Ghindeni a trecut în proprietatea UAT Dolj încă din noiembrie 2022. În hotărârea aprobată în toamna anului trecut, privind trecerea terenului în proprietatea domeniului public Dolj, reprezentanții CJ spuneau că „rolul unui instalații de tratare a deșeurilor colectate separat este tratarea și neutralizarea deșeurilor în vederea eliminării mirosurilor specifice și a efectelor negative produse prin depozitarea lor în depozitele de deșeuri, precum şi diminuarea cantităţilor de deşeuri depozitate şi valorificarea lor, în vederea atingerii ţintelor asumate de România. În cadrul asistenței tehnice contractate în vederea elaborării aplicației de finanțare se vor elabora o serie de studii care vor stabili cea mai bună opțiune tehnică pentru județul Dolj, luând în considerare opțiunile din P.J.G.D. pentru realizarea unei instalații de tratare a deșeurilor colectate separat cu o capacitate maximă de 97.000 t/an (total intrări în instalație în anul 2025). În instalație vor fi tratate atât deșeuri municipale reziduale cât și biodeșeuri menajere, similare și din piețe colectate separat. Tratarea deșeurilor reziduale într-o astfel de instalație va duce atât la stabilizarea biologică a deșeurilor (în proporție de 70%), cât și la reducerea semnificativă a cantității depozitate, asigurând astfel îndeplinirea obiectivelor și țintelor prevăzute pentru județul Dolj”, se arată în proiectul CJ din luna noiembrie.
Consilierii județeni au prezentat și avantajele unei astfel de instalații, și anume: „Creșterea procentului de materiale reciclabile sortate; reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare; posibilitate de obținere de biogaz (gaz cu conținut mare de metan, care este sursă de energie regenerabilă). Biogazul produs este stocat, condiționat şi folosit pentru producerea energiei; reprezintă o alternativă de tratare a deşeurilor folosită la nivel internaţional, fiind una din cele mai eficiente şi responsabile metode de gestionare a deşeurilor, fără impact negativ semnificativ asupra mediului şi populaţiei; procesul de tratare este închis, fără emanare de mirosuri în atmosferă (procesul de degradare biologică are loc în incinte închise, cu preluare de gaze, filtrare sau refolosire), deşeurile fiind prelucrate de la sosirea acestora în staţie; nu vor exista depozitări de deşeuri în incinta amplasamentului; din staţie vor rezulta deşeuri ce vor fi valorificate; se vor crea oportunităţi de locuri de muncă atât în perioada de construcţie, cât şi în perioada de operare; valoarea estimată a investiției este de 40 milioane euro, finanțată din fonduri europene”, se mai arată în proiectul CJ, aprobat în noiembrie 2022.
„Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Dolj” este finanțat din fonduri POS Mediu, respectiv POIM. Proiectul prevedere gestionarea deşeurilor municipale, precum şi premisele pentru asigurarea serviciilor de gestionare a deşeurilor de la populaţia judeţului Dolj.
Unul dintre demersurile obligatorii pentru obținerea finanțării presupune identificarea unui teren potrivit investiţiilor, pentru construcţia unei instalaţii de tratare a deșeurilor colectate separat, în suprafață de minim 5 ha. În acest sens, consilierii au decis că terenul de la Ghindeni este cel potrivit pentru realizarea stației de tratare a deșeurilor.

Politica