marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Cutremurele din Gorj au afectat peste 120 de clădiri

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat hotărâri imediate de gestionare, în urma cutremurelor produse în Gorj. Acestea au afectat 121 de clădiri din tot județul. S-a avut în vedere, prioritar, să se intervină pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate, iar comisiile mixte formate în cadrul comitetului s-au deplasat în teren pentru constatarea efectelor negative, centralizarea datelor și prezentarea acestora în vederea inițierii demersurilor necesare revenirii la starea de normalitate.

Potrivit Instituției Prefectului – Județul Gorj , comisiile mixte s-au deplasat la toate locațiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel: 27 de unități de învățământ, 17 instituții publice, 1 unitate medicală, 20 de lăcașuri de cult, 5 operatori economici, 2 obiective turistice, 24 blocuri de locuit, 22 de construcții cu destinația casă de locuit, 3 alte construcții.

S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinația blocuri de locuit și case de locuit pentru ca utilizatorii acestori clădiri să nu fie puși în pericol și să fie informați despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce privește aceste categorii de construcții vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate”, transmite sursa citată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Guvernul va aloca 51 de milioane de lei pentru reabilitarea a 16 obiective din 5 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Gorj afectate de cutremur, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit agerpres.ro.

Marți am avut un dialog şi o analiză pe o serie de măsuri pe care am început să le materializăm, o parte dintre ele vor fi materializate chiar în şedinţa de guvern de astăzi. Am stabilit, astfel, să analizăm şi să aprobăm în şedinţa de guvern o hotărâre pentru reabilitarea şi, eventual, construcţii pentru clădirile care au fost afectate din judeţul Gorj. Este vorba despre aproximativ 51 de milioane de lei care vor fi alocaţi la 5 unităţi administrativ-teritoriale pentru 16 obiective„, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în şedinţa de guvern.

El a adăugat că Executivul va analiza în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind un programul de reabilitare a şcolilor cu risc seismic I.

Şi, de asemenea, un proiect de lege, tot în primă lectură, prin care se vor simplifica procedurile privind elaborarea documentelor şi diminuarea timpului de acordare a avizelor şi aprobărilor. Practic, aflarea în primă lectură a ordonanţei de urgenţă şi a proiectului de lege este determinată tot de decizia de a diminua timpul de avizare la nivelul ministerelor şi, în felul acesta, în şedinţa de guvern viitoare vom analiza şi aproba atât ordonanţa de urgenţă, cât şi proiectul de lege„, a precizat Ciucă.

În completare, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că suma de 51,4 milioane de lei va fi alocată pentru refacerea clădirilor afectate de cutremur din municipiul Târgu Jiu, oraşul Tismana, comuna Arcani, comuna Runcu şi comuna Stăneşti, pentru lucrări de reparaţii, consolidări, chiar şi desfiinţare de obiective de investiţii şi reconstruire la 16 obiective, toate din domeniul învăţământului.

Această hotărâre se bazează pe hotărârea Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă şi pe proiectul de hotărâre de guvern înaintat de Instituţia prefectului judeţului Gorj, respectiv Consiliul Judeţean Gorj şi avem toate avizele pentru acest proiect de hotărâre de guvern„, a explicat ministrul.

El a detaliat şi cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul guvernamental destinat consolidării şcolilor care sunt expertizate cu grad de risc seismic I.

Situația clădirilor cu destinație unitate de învățământ, din Gorj, este următoarea:

​- Pentru 16 dintre clădirile afectate, în urma raportului de sinteză prezentat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului – Județul Gorj a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, necesare efectuării lucrărilor de investiții, proiect care a obținut toate aprobările, fiind astăzi pe ordinea de zi a Guvernului României.

​- Pentru celelalte 11 clădiri cu destinația unitate de învătământ urmează ca în perioada imediat următoare, unitățile administrativ teritoriale să efectueze lucrările necesare.

​- În ceea ce privește activitatea elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spațiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i privește pe elevi și cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanții fiecărei unități școlare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi și la părinți.

– ​În ceea ce privește lăcașurile de cult, Raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului și Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

Cetățenii care dețin asigurare pentru locuințele afectate de cutremur pot iniția demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obțină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul județului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societățile de asigurare.

Politica