sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Tinerii din România și alte două țări au făcut pâine, la Bucovăț

Our Daily Bread, proiect implementat de Asociația pentru Tineri Streets privind promovarea tradițiilor și a obiceiurilor legate de pâine

Asociația pentru Tineri Streets implementează proiectul Our Daily Bread. Scopul acestuia este promovarea tradițiilor și a obiceiurilor legate de pâine în rândul tinerilor români, georgieni și greci.

Astfel că, românii împreună cu tinerii din cele două țări au pus osul la treabă și au preparat pâine, la Bucovăț. Principala activitate are loc în această comună, în perioada 16 – 24 februarie 2023.

Tinerii participă la sesiuni de informare, dezbateri, ateliere de facut pâine, workshop-uri, vizite la muzee și case tradiționale, activități culturale. Grupul țintă e format din 30 de tineri cu vârsta între 18 și 26 de ani, din Romania, Georgia și Grecia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Importanța cunoașterii valorilor identitare, la nivel individual, comunitar și național este fundamentală pentru ca tinerii să înțeleagă și consacreze locul lor în lume.

Tradițiile însumează întreaga istorie a unui popor, oglindind modul de viață al oamenilor de-a lungul vremurilor, cu obiceiuri și mestesuguri prin care ei își asigurau hrana și exprimând în forma imaginilor artistice necazurile și bucuriile, dragostea de țară și năzuința spre libertate și lumină.

Pâinea este simbol esențial al vieții și al hranei, generează industrie și progres. Valențele sacre ale pâinii au fost transmise în tradițiile populare din Grecia, Georgia și România, locuitorii satelor din aceste țări având un comportament aparte în fața pâinii proaspete pusă pe masă. Produsele de panificație însoțesc marile sărbători din lumea satului și marile evenimente din viața omului – nașterea, nunta și moartea.

Prin acest proiect ne propunem cresterea nivelului de cunostinte despre traditiile si obiceiurile legate de paine si industria de panificatie in randul tinerilor. De asemenea, ei își vor dezvolta competente lingvistice, oratorice, civice, antreprenoriale, interpersoanle si interculturale”, transmite Lăzărescu Dorina, președintele asociației.

Activitatile îi ajută pe tineri să își dezvolte competentele necesare pentru pastrarea si valorificarea traditiilor si obiceiurilor legate de paine. Ei vor constientiza importanta culturilor traditionale georgiene, grecesti si romanesti in cadrul culturii populare europene.

Vor intelege rolul pe care traditiile si obieceiurile il au in educatia culturala a tinerilor, vor sti sa evalueze cu obiectivitate propria cultura si alte culturi, vor constientiza propria identitate culturala nationala prin interactiunea cu alte culturi.

Aceștia îsi vor dezvolta atitudini proactive – tolereanta, respectul, empatia, incredea in sine si colegi, vor constientiza importanta metodelor noformale in cadrul activitatilor de invatare si vor fi capabile sa le aplice in alte proiecte.

Proiectul Our Daily Bread este finanțat de Uniunea Europeană.

Politica