luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Devine Gorj noua zonă Vrancea? Reprezentanții INFP: „Suntem la cheremul naturii”

UPDATE: Aproximativ 160 de replici a avut cutremurul de 5,7 grade produs marți în Oltenia, arată cele mai decente date ale Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat că ce s-a întâmplat acum în Oltenia reprezintă o intensificare deosebit de mare, cea mai mare din ultimii 200 de ani.

S-a depășit această magnitudine calculată, de 5,5 grade, și practic a fost un dublu șoc, au fost două cutremure mari, cu magnitudinie de peste 5 grade. S-a mai întâmplat asta o singură dată în istorie, acum 80 de ani, când s-a înregistrat un cutremur de 5,2 grade.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.

A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a declarat directorul INFP.

El a precizat că în această zonă vor fi montate 3 stații seismice, pentru a obține mai multe date și vor fi montate GPS-uri cu care se vor monitoriza deplasarea faliilor.

Seismul s-a simțit pe o arie mare, a mai spus directorul INFP, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade, scrie hotnews.ro

Devine Gorj noua zonă Vrancea? „În niciun caz”, este răspunsul reprezentanților INFP. Aceștia au spus că ar trebui să așteptăm cutremure de cel mult 6 grade pe scara Richter.

Cei de la INFP spun că, în perioada următoare sunt așteptate în continuare replici, dar de o intensitate mai mică, respectiv în jur de 4 grade magnitudine maximă, fiind de așteptat ca activitatea seismică în acea zonă să înceapă să scadă.

Se poate activa și o altă zonă seismică? „Nu, pentru că seismele (din Gorj – n.r.), chiar dacă sunt destul de mari, nu sunt atât de puternice încât să activeze alte zone”.

Reprezentanții INFP au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor: „Suntem la cheremul naturii”.

Cutremurul de marți s-a înregistrat la ora 15:16, a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de doar 6,3 kilometri. A fost urmat până acum de 94 de replici, iar în localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, au mai anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.

Cutremurul de marți este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe Richter a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Politica