miercuri, noiembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Doljul trece la economie verde, prin Tranziție Justă

Doljul este unul dintre cele 6 județe vizate, la nivel național de Mecanismul pentru Tranziție Justă. În cele 6, potrivit reprezentanților Guvernului, se produce peste 60% din poluare, la nivel național. Între acestea se regăsește și județul Gorj.
Într-o conferință susținută joi la Craiova, reprezentanți ai administrației locale, dar și ai administrației guvernamentale au vorbit despre importanța Programului Tranziție Justă 2021-2027 la nivelul județului Dolj. Peste 400 de milioane de euro pot fi accesați.
Prezent la Craiova, Ovidiu Cîmpean, secretar general în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a vorbit, în special pentru reprezentanții administrațiilor locale din județ, fie primari, fie reprezentanți ai instituțiilor, despre beneficiile acestui program. Secretarul general a dezvăluit că se așteaptă la crearea de peste 370 de întreprinderi și 1.800 de locuri de muncă: „Cele 6 județe au fost selectate pentru că în ele se produce peste 60% din poluare. Scopul este acela de a atenua impactul trecerii de la o economie care poluează la o economie verde. Pentru Dolj, rezultatele așteptate sunt 375 de întreprinderi nou înființate, 1.800 de locuri de muncă create, aproape 1.000 de întreprinderi care vor beneficia de fonduri din surse de energie regenerabilă și 4.000 de gospodării care vor primi statutul de proximator. Consider că trebuie să ne mișcăm de 3 sau chiar 4 ori mai repede decât am făcut-o în perioada 2014-2020, pentru a ne asigura că la nivelul județului vom avea o absorbție de 100% a fondurilor din toate programele de finanțare existente. Este foarte important parteneriatul dintre Minister și autoritățile locale, dar și între autoritățile locale și societatea civilă”.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a spus că nu mai puțin de 412 milioane de euro pot fi accesate pentru proiecte verzi și susținerea economiei verzi.
„412 milioane de euro pot fi accesate de autoritățile publice și de IMM-urile din Dolj pentru proiecte verzi și de susținere a economiei verzi. Împreună, autoritățile publice și mediul de afaceri din județ pot accesa acest program de finanțare pentru mai multe componente care să asigure tranziția către o economie sustenabilă: dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului, sprijinirea tranziției forței de muncă, investiții pentru întreprinderi mari, energie verde și mobilitate nepoluantă și pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de declinul economic.
Scopul Planului Teritorial al județului Dolj, finanțat prin Fondul pentru Tranziție Justă, este acela de a atinge câteva obiective importante pentru dezvoltarea regiunii, conform cerințelor unei economii verzi: peste 300 de întreprinderi noi, aproape 2.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de șomeri care vor beneficia de sprijin, 4.000 de gospodării aparținând persoanelor cu venituri reduse care vor fi sprijinite pentru a îndeplini condițiile de prosumatori, aproape 60 de ha de teren ce vor fi decontaminate sau vor beneficia de reconversie și 50 mW capacitate de producţie suplimentară din energii regenerabile.
Este foarte important ca fiecare dintre părțile care sunt interesate de accesarea acestor fonduri să înceapă să își pregătească deja strategia de dezvoltare și proiectele”, a spus Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.
Prezentă de asemenea la eveniment, Olguța Vasilescu s-a arătat interesată de acest program despre care a anunțat că va fi accesat, inclusiv cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
„Sunt lucruri care ne interesează pe toți. Mulțumim Ministerului, iar noi, dacă vom avea nevoie de sprijinul Consiliului Județean, vom veni cu siguranță la dumneavoastră, pentru că sunt lucruri care ne interesează și pe noi, Craiova, și banii nu putem să-i accesăm singuri”, a spus edilul Craiovei, Olguța Vasilescu.
Potrivit Guvernului României, obiectivul acestui mecanism constă în sprijinirea investițiilor necesare pentru a ajuta teritoriile în care efectele negative ale tranziției sunt cele mai pronunțate la nivel economic și social, în vederea combaterii și atenuării disparităților regionale.
Fondul, care la nivel național însumează peste două miliarde de euro, va sprijini lucrătorii afectați de tranziția energetică actuală în efortul de a se orienta către noi calificări și noi locuri de muncă. Totodată, banii vor oferi sprijin întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și, în cazuri specifice, întreprinderilor mari, pentru a crea locuri de muncă.
Fondul mai vizează, printre altele, reabilitarea terenurilor industriale dezafectate din sectorul minier și a siturilor industriale abandonate, prin crearea de noi spații verzi.

Politica