Având ca scop protecția oricărui cont virtual privat, parolele nu sunt folosite de mare parte din utilizatori în mod corespunzător, arată datele unor analize realizate de-a lungul ultimilor ani.
Parolele slabe, ușor de intuit de către grupuri de hackeri, îi pot ajuta pe aceștia din urmă să acceseze foarte simplu conturi private de email, pe rețele sociale, dar și pe alte tipuri de website, riscând compromiterea totală a acelor conturi – pierderea accesului, furt de identitate, folosire date personale sau chiar financiare în scopuri ilegale, pierderi de bani în mod direct.
Conform unui raport publicat recent pe blogul din România al companiei de securitate informatică Eset, în anul 2021 circulau pe piețele infracționale online aproximativ 24 de miliarde de combinaţii de nume de utilizator şi parole.
Această valoare a crescut cu 65% față de anul precedent, alimentată de dezvoltarea accesului la internet, în paralel cu ignorarea recomandărilor de securitate de către foarte mulți utilizatori de servicii online. Astfel, infractorii cibernetici pot accesa ușor conturi private pe internet, ajutați de parolele simple alese de deținătorii acelor conturi.
Ce parole să nu folosești în niciun caz
O listă a celor mai ușor de intuit parole folosite în anul 2022, întocmită de către NordPass, indică faptul că, în 30 de ţări, cea mai populară parolă a continuat să fie termenul „password”. Utilizatorii români folosesc termenul românesc – „parola”. În top, urmează cifrele în ordine crescătoare: „123456” și „123456789”. Alte parole foarte frecvente sunt „guest”, „qwerty”, „12345678”, „111111”, „12345”, sau „123123”. În plus, foarte mulți utilizatori aleg pentru parole data de naștere sau numerele de înmatriculare ale automobilelor personale, detalii ușor de aflat.
Specialiștii în securitate online avertizează că asemenea parole foarte simple aduc riscuri enorme: conturile pe care teoretic le protejează pot fi compromise în mai puţin de o secundă. Există în prezent fel de fel de programe informatice care îi ajută pe hackeri să aibă acces rapid la conturile slab protejate.
Cele mai importante conturi pentru utilizatori
Amprenta digitală a fiecăruia dintre noi poate cuprinde astăzi o largă serie de informații de conectare. Cele mai frecvente sunt conturile de e-mail și de social media, unde adesea sunt stocate și date de conectare de la alte conturi. De mare importanță sunt desigur conturile pentru servicii bancare și de trading online.
La capitolul divertisment, frecvente sunt conturile de servicii de streaming cu filme și seriale, servicii de ridesharing, precum și jocurile online. În sectorul de jocuri de noroc, spre exemplu, parolele sunt foarte importante, căci oferă acces la conturile utilizatorilor care joacă la cazino sau la pariuri online cu bani reali. Astfel, indiferent că îți place să joci la ruletă, blackjack, baccarat, bingo, poker, pariuri sau la pacanele NetBet, dacă o faci cu bani reali, fii sigur că alegi o parolă complexă și o notezi într-un loc sigur.
Operatorii de gambling licențiați ONJN acordă maximă atenție securității conturilor și solicită utilizatorilor crearea de parole mai sigure, care îndeplinesc cerințe minime de securitate pentru a fi valide, însă nu au cum împiedica o persoană să acceseze contul tău în, cazul în care are datele de logare.
Ca urmare, tot mai multe firme ce oferă servicii online au implementat de altfel această procedură de a solicita parole mai complexe, care includ obligatoriu cifre, litere mari și mici plus alte semne, existând și un număr minim de caractere. În cazul serviciilor bancare, autentificarea se face în Uniunea Europeană neapărat cu 2 factori de verificare. Proceduri similare au fost alese voluntar și de alți operatori de servicii de e-mail, social media, chiar shopping online.
Parolele sunt importante inclusiv pentru că în unele tipuri de conturi pot fi stocate detalii ale cardurilor, pe lângă datele personale. Valoarea tranzacţiilor frauduloase cu carduri în anul 2021 a depăşit 32 de miliarde de dolari şi este de așteptat să crească până la 38,5 miliarde de dolari până în anul 2027, mai spun specialiștii care au întocmit raportul mai sus menționat.