Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că, potrivit concluziilor preliminare din raportul Corpului de control, principala cauză a accidentului de la cariera Jilț a fost transportul muncitorilor cu o mașină de transport marfă și a precizat că a dispus extinderea controlului la toate achizițiile făcute de Complexul Energetic Oltenia.
„Principala cauză a fost că cele două echipe de reparații au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă, care nu putea transporta persoane, împreună cu ehipamentele. Acesta s-a răsturnat pe un drum foarte accidentat, principala cauză fiind tocmai folosirea unui autovehicul de transport marfă, fără nicio protecție pentru persoane”, a precizat Virgil Popescu. El a menționat că gradul de uzură a mașinilor și durata de funcționare a acestora este de peste 40 de ani.
Ministrul a amintit demiterile de la CE Oltenia imediat după producerea tragediei.
„Am dispus extinderea controlului la toate achizițiile de la CE Oltenia. Drumurile ar trebui făcute în mod profesionist”, a mai spus ministrul Energiei.
„Domnule ministru, doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate și să fie identificate cauzele pentru care aceste contracte nu au asigurat condițiile normale de desfășurare a activității”, a intervenit premierul Ciucă, potrivit g4media.ro
„Am cerut schimbarea directorului comercial și a tuturor responsabililor de starea drumurilor, schimbarea coordonatorului privind protecția și securitatea în muncă. Am considerat că e o gravă eroare de management ca șeful de tură din momentul în care s-a produs accidentul să fie promovat ca șef de carieră și am cerut schimbarea acestuia din funcție. Alte două persoane au fost identificate în concluziile preliminare ca fiind direct implicate. (…) Am cerut remedierea de urgență a condițiilor de transport persoane. E în procedură de verificare tot parcul auto”, a replicat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a mai precizat că a cerut ca în termen de maximum 15 zile să fie prezentat un plan clar de exploatare în condiții de siguranță.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat, de asemenea, că a fost sistat transportul cu autovehicule neomologate.
„Vă solicit ambilor miniștri ca în ședința de săptămâna viitoare să prezentați termenul în care împreună vă veți asigura de verificarea și implementarea măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia dar și în celelalte structuri în care trebuie să urmărim modul în care se îmbunătățesc condițiile de muncă și de securitate în muncă. Activitatea se va extinde în toate structurile de producere a energiei electrice din subordinea Ministerului Energiei. (…) Și veți pune la dispoziția organelor de cercetare penală toate datele”, a mai declarat premierul.
Ministrul Virgil Popescu a precizat că a dispus ca toate companiile din industria energetică să facă o evaluare a activității și a riscurilor, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.
„E foarte bine, doar că e un pic târziu și avem nevoie ca toată lumea să conștientizeze responsabilitatea pe care o au pentru asigurarea și îmbunătățirea condițiilor de muncă și mai ales a securității în muncă”, a replicat premierul.