vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Dolj. Gripa și virozele, în creștere

Cazurile de gripă și viroze respiratorii sunt în creștere în Dolj. De la o săptămâna la alta, din ce în ce mai multe persoane ajung la medic cu simptome specifice infecțiilor respiratorii.

Potrivit reprezentanților DSP, în ultima săptămână s-au înregistrat 2377 cazuri de IACRS, 616 cazuri de pneumopatii acute şi 40 cazuri clinice de gripă din care 18 confirmate cu test rapid şi 4 cu test PCR, în creștere față de săptămâna precedentă.

“Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (3031) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2622 cazuri). Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 348,49 o/oooo, gripă 5,57 o/oooo şi a pneumopatiilor a fost de 90,31 o/oooo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 9,60 %”, potrivit DSP Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numărul total al doljenilor care s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii, de la debutul sezonului este de 24.124, dintre care peste 80 de persoane au contactat virusul gripal.  Referitor la vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele la risc, până în prezent au fost imunizate cu vaccin tetravalent 79.220 persoane, mai transmit reprezentanții DSP, care au comunicat și măsurile prevenitve împotrivira contactării infecțiilor respiratorii.

Măsuri nespecifice, generale: Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Alte recomandări :

–     vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);

–     alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine;

–     evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool;

–     aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;

–     mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul;

–     evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;

–     evitarea spaţiilor închise, supraaglomerate;

–     evitarea vizitelor la persoanele bolnave;

–     izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave cu evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală;

–     folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei;

–     spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse.

 Masuri specifice:

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie.

·        Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

·        Gravide;

·        Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

·        Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;

·        Toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile.

Politica