O nouă întâlnire în cadrul Conferințelor Patrimonium Drobetense are loc la finalul lunii ianuarie. Evenimentul, programat în 26 ianuarie, este intitulat „ La porțile Daciei” și îl are ca invitat pe dr. Cătălin Borangic.
„Dacii ocupă, de mai mult de un secol, un loc central în mentalul colectiv românesc. Pentru a înțelege care sunt resorturile interioare ale acestei fascinații, Muzeul Regiunii Porților de Fier vă propune o incursiune profundă în istorie, pornind de la momentul când dacii pătrund în conștiința Antichității și, făcând un arc peste timp, până în zilele noastre”, spun organizatorii evenimentului.
„Călătoria imaginară în timp, propusă în cadrul acestei conferințe începe cu unele din primele manifestări ale desprinderii dacilor din masa tracică, descoperite în zona Porților de Fier, și individualizarea acestui grup eterogen față de diversele entități culturale care au stat la bazele fondării Regatului dac din munții Orăștiei. Întreruptă aproape două milenii, conexiunea culturală cu războinicii daci își reocupă locul în cultura românească la începutul secolului XX, bifurcându-se aproape imediat în dacologie și dacomanie. Deși profund antagonice, ambele curente concurează pentru recuperarea moștenirii dacice și integrarea acesteia în patrimoniul istoric și identitar românesc”, declară dr. Cătălin Borangic.
Evenimentul are loc de la ora 16.00, la Muzeul Regiunii Porților de Fier (Pavilion Multifuncțional, str. Independenței nr. 2).