Primăria Craiova vrea să le ofere craiovenilor încă 8 fântâni arteziene. Autoritățile locale au pregătit studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Amenajare ansamblu fântâni arteziene pe Bulevardul 1 Mai”. Acesta va sta pe masa consilierilor locali din Bănie, joi, în ședința ordinară.
Studiul de Fezabilitate prevede un cost total de 45 de milioane de lei, pentru noile arteziene din Craiova. Termen de realizare a investiției a fost aproximat la 15 luni: 3 pentru proiectare și 12 pentru construcția efectivă.
Pentru cele opt fântâni împodobite cu statui, ce ar urma să fie plasate pe mijlocul bulevardului, au fost două variante de realizare a investiții, singura diferență dintre cele două reprezentând-o materialul din care urmează a fi realizare statuile.
Scenariul 1. Dotări: statui din bronz (sau aliaj de bronz), cu siluetă umană ce execută diverse mișcări artistice.
Tipologia 1: 4 statui din bronz (sau aliaj de bronz)
Tipologia 2: 1 statuie din bronz (sau aliaj de bronz)
Tipologia 3: 3 statui din bronz (sau aliaj de bronz)
Tipologia 4: 3 statui din bronz (sau aliaj de bronz)
Scenariul 2. Dotări: statui realizate din rășina acrilica armata, plus pigment de bronz, cu siluetă umană ce
execută diverse mișcări artistice.
Tipologia 1: 4 statui din rasina acrilica armata, plus pigment de bronz
Tipologia 2: 1 statuie din rasina acrilica armata, plus pigment de bronz
Tipologia 3: 3 statui din rasina acrilica armata, plus pigment de bronz
Tipologia 4: 3 statui din rasina acrilica armata, plus pigment de bronz
„Soluția recomandată de proiectant este Soluția 1, întrucât are un impact benefic mai mare asupra imaginii orașului și a atractivității acestuia, recomandare realizată și din cauza unor diferențe în ceea ce privește durata de realizare, calitatea lucrării, a materialelor și rezistența în timp. În Scenariul 1, statuile sunt propuse a fi realizate din bronz (sau aliaj de bronz). În Scenariul 2, statuile sunt propuse a fi realizate rășina acrilica armata pigmentata cu patina de bronz. Luând in calcul estetica, calitatea materialului, rezistenta și întreținerea în timp, Scenariul recomandat este Scenariul 1.”, se menționează raportul pus la dispoziția consilierilor locali.
Terenul pe care urmează a se amenaja ansamblul de fântâni de pe Bulevardul 1 Mai este alcătuit din alveole de spații verzi care separă sensurile de circulație auto ale bulevardului, pe întreaga sa lungime, respectiv între intersecția cu Bd. Știrbei Vodă și intersecția cu Bd. Nicolae Romanescu. Aceste alveole reprezintă spații verzi, acoperite predominant cu gazon, în lungul cărora pot fi identificate și observate mici platbande de trandafiri, astfel că spațiul este monoton și nu prezintă interes estetic. Bulevardul face legătura între două obiective importante ale Municipiului Craiova, Stadionul „Ion Oblemenco” și Parcul Nicolae Romanescu, amenajarea acestui ansamblu de fântâni crescând importanța urbanistică a zonei.
„Proiectul se desfășoară strict în interiorul alveolelor mediane și nu va afecta traficul pietonal sau pe cel auto. Fântânile sunt dotate cu statui arteziene, lumini și jeturi de apă, integrându-se în contextul local al zonei prin tematica statuetelor propuse (tematică artistică/ sportivă/ culturală). Scopul acestui obiectiv de investiții este de amenajare a unui ansamblu de fântâni arteziene de-a lungul Bulevardului 1 Mai. Acesta va avea o coerență conceptuală în abordarea obiectivului, înscriindu-se în limitele unor idei urbanistice moderne, care să influențeze pozitiv imaginea de ansamblu a Municipiului Craiova”, se specifică în referatul de aprobare.
Alte trei fântâni din Craiova pot fi refăcute
Pe lângă ansamblul de 8 fântâni arteziene noi, autoritățile locale vor să refacă și câteva dintre cele vechi. Prima astfel de fântână pusă în discuție este chiar cea de la intersecția bulevardului 1 Mai cu bulevardul Știrbei Vodă, mai exact insula de girație.
„Zona unde se dorește amenajarea noii fântâni arteziene este pe locul celei actuale cu posibilitatea de extindere în spațiul adiacent acesteia, respectiv în coroana circulară de zonă verde ce înconjoară bazinul actualei fântâni, eventual până la limita bordurii de delimitare a insulei de girație de partea carosabilă. În prezent fântâna arteziană existentă prezintă un grad avansat de degradare”, este explicația pe care consilierii locali o vor cântări, joi. Valoarea totală (inclusiv TVA) se ridică la suma de 9.761.401,55 lei, din care construcţii montaj, inclusiv TVA, va fi de 5.097.338,89 lei. Durata de realizare a investiţiei a fost stabilită la 9 luni, din care 3 luni proiectare şi 6 luni execuţie.
O altă arteziană care intră în reabilitare/modernizare este cea de la intersecția străzilor Calea Unirii cu străzile A.I. Cuza, Popa Șapcă și Str. Olteț. Zona unde se dorește amenajarea noii fântâni arteziene este pe locul celei actuale și pe o parte din spațiul adiacent acesteia. Scopul acestui obiectiv de investiții este de modernizare a fântânii arteziene situată în Piața Mihai Viteazul, respectiv dezafectarea acesteia și realizarea unei lucrări noi. Valoarea totală (inclusiv TVA) ar fi de 11.604.751,47 lei.
Cea de-a treia fântână arteziană pe care autoritățile locale o pot reface este în Piața Regele Ferdinand și Regina Maria. Terenul pe care urmează a se realiza modernizarea fântânii arteziene este o piață publică situată la intersecția străzilor Lipscani cu Calea Unirii. 5.622.650,83 lei ar urma să fie valoarea totală a investiției.