„Estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030”
Gorjul este unul dintre judeţele în care s-a arătat un interes major pentru specializarea în domeniile energiilor regenerabile, alături de Hunedoara, Caraş-Severin, Tulcea şi Constanţa, conform statisticilor. În acest sens, există o mare probabilitate ca în judeţ să fie introduse 3 noi ocupaţii care se referă la energia eoliană, în viitor.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a realizat, la finalul anului trecut, actualizarea clasificării ocupaţiilor din România. Astfel, au fost introduse meseriile: tehnician instalare turbine eoliene, tehnician mentenanţă turbine eoliene, tehnician inspecţii şi reparaţii pale de turbine eoliene.
„Importanţa introducerii acestor meserii şi calificări noi în Clasificarea Ocupaţiilor din România este si mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030, atât în zona de energie fotovoltaică, cât şi în energia eoliană. Din statistici reiese faptul că primele 5 judeţe unde s-a arătat un interes major către specializarea în domeniile energiilor regenerabile sunt: Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Tulcea, Constanţa.
Astfel, ca şi rezultat intermediar al proiectului care se va finaliza în septembrie 2023, putem spune că avem peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de aşteptare suplimentară, înscrişi , care au participat deja la partea de orientare şi consiliere în carieră, 700 din maxim 700 finanţaţi prin proiect, 580 de persoane care au finalizat deja cursurile de specializare din maxim 700 finanţaţi prin proiect”, au transmis oficialii RenewAcad.