Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit, sâmbătă dimineața la ora 9:34, la 95 de ani, la reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013, a anunțat sâmbătă biroul de presă de la Vatican.
„Cu tristețe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34 (10.34 ora României – n.r.), în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.
Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil”, potrivit sursei citate. În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica informații despre protocolul de înmormântare, scrie digi24.ro
De câteva zile au fost făcute informații publice despre starea de sănătate precară a fostului papă. Însuși Papa Francisc a vorbit despre starea de sănătate a predecesorului său și a cerut oamenilor să se roage pentru acesta.
Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care în ultimele luni arăta tot mai slăbit, se deplasa în scaun cu rotile, dar a continuat să primească vizitatori.
Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, dar, pe măsură ce starea de sănătate a fostului Papă Benedict a devenit precară, a devenit tot mai neclar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui Papă care a demisionat din funcție, scria ieri BBC.
Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013 invocând bătrânețea, a devenit primul papă în 600 de ani care a renunțat la această funcție.
Cardinalul german Joseph Ratzinger a fost ales papă în aprilie 2005 și a ales să se numească Benedict. S-a ajuns la situația ca în apropiere de Vatican să trăiască doi papi, deoarece Benedict a locuit în Grădinile Vaticanului la mănăstirea Mater Ecclesiae și a apărut ocazional alături de succesorul său.
„Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scria BBC.
Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai în vârstă papi aleși vreodată.
Benedict al XVI-lea a condus Biserica Catolică timp de mai puțin de opt ani, până în 2013. În cea mai mare parte a pontificatului său, Biserica Catolică s-a confruntat cu acuzații, reclamații legale și rapoarte oficiale privind zeci de ani de abuzuri asupra copiilor de către preoți.
La începutul acestui an, fostul Papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care a fost arhiepiscop de München, între 1977 și 1982.
Foto: Facebook/Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti