vineri, ianuarie 3, 2025

Ultima ora

Sport

Criza vaccinurilor: Hexavalent și ROR lipsesc din cabinetele medicilor de familie

Vaccinul hexavalent, care se administrează bebelușilor în primele luni de la naștere, lipsește, în acest moment, în majoritatea județelor țării, în timp ce vaccinul ROR lipsește în aproximativ 15 județe, atrag atenția medicii de familie. Cele două vaccinuri fac parte din schema națională de vaccinare care, teoretic, este asigurată gratuit de Ministerul Sănătății în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) se administrează bebelușilor la vârsta de două luni (prima doză)4 luni (a doua doză) și 11 luni (a treia doză), potrivit schemei naționale de vaccinare. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).

Vaccinul ROR (rujeolic-rubeolic-urlian) se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni (prima doză) și copiilor între 5 ani și 7 ani (a doua doză), potrivit schemei naționale de vaccinare. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dr. Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familie, afirmă că sunt probleme cu aprovizionarea cu vaccin hexavalent în aproape toată țara, în timp ce vaccinul ROR lipsește în aproximativ 15 județe.

În județul Dolj, unde Gindrovel Dumitra este medic de familie, vaccinul ROR lipsește de două luni din cabinetele medicilor de familie. Dolj, Timiș și Suceava sunt doar câteva dintre județele unde vaccinul ROR este de negăsit în ultima perioadă, scrie hotnews.ro

Din farmaciile din România lipsește de asemenea, de luni bune, și vaccinul împotriva varicelei. În acest caz, vorbim despre un vaccin care nu este cuprins în schema națională de vaccinare asigurată gratuit, așa că vaccinul este disponibil doar contra cost, în farmacii, însă în ultimele luni este de negăsit. Glaxo­Smith­Kline, gigantul farmaceutic care produce vaccinul împotriva rujeolei, și-a închis acum doi ani filiala din România, însă dăda atunci asigurări că nu vor exista întreruperi în aprovizionarea pieței românești cu produsele companiei.

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, avertiza, în luna iulie a acestui an, că România ar putea fi lovită de o nouă epidemie de rujeolă, mai gravă decât precedenta, declarată în anul 2016, și cu mai multe decese, deoarece numărul copiilor vaccinați este acum mai mic decât atunci.

Dr. Mihai Craiu a prezentat atunci, în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, cea mai recentă situație a vaccinării ROR la copii disponibilă în țara noastră- un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019.

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a declarat dr. Mihai Craiu.

„Din păcate, pot să vă spun că în situația în care prin România trec niște zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile – a tras semnalul de alarmă și Organizația Mondială a Sănătății – există un risc mare ca rujeola să vină înapoi și nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, este semnalul de alarmă tras de medic.

Politica