miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Donald Trump va fi judecat pentru fraudă fiscală în octombrie 2023

Tribunalul din New York a stabilit data de 2 octombrie 2023, cu 13 luni înainte de alegerile prezidențiale din 2024, pentru procesul civil al lui Donald Trump și a trei dintre copiii săi, acuzați de fraudă fiscală în cadrul Trump Organization, potrivit AFP.

În acest caz, procurorul general al statului New York, Letitia James, îl acuză pe miliardarul republican și pe copiii săi că au manipulat „deliberat” evaluările activelor grupului – care includ cluburi de golf, hoteluri de lux și alte proprietăți – pentru a obține împrumuturi mai bune de la bănci sau pentru a-și reduce taxele.

Aceasta solicită daune de 250 de milioane de dolari în numele statului, precum și interzicerea fostului președinte și a rudelor sale de a conduce companii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procesul îi vizează, de asemenea, pe trei dintre copiii fostului președinte, Donald Trump Jr, Eric Trump și Ivanka Trump, scrie hotnews.ro

Judecătorul Arthur Engoron, de la Curtea Supremă a statului New York, a stabilit marți un calendar al procedurilor care se întinde din decembrie 2022 până la 2 octombrie 2023, când este programat să înceapă procesul.

Donald Trump, care săptămâna trecută și-a declarat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, face obiectul mai multor proceduri judiciare, dar în prezent nu se confruntă cu nicio acuzație.

La trei zile după anunțarea candidaturii sale, ministrul justiției, Merrick Garland, a anunțat numirea unui procuror special, Jack Smith, pentru a prelua două anchete în curs de desfășurare de către justiția americană: una privind eforturile lui Donald Trump de a modifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, cealaltă privind gestionarea arhivelor Casei Albe.

Acest procuror special va avea responsabilitatea de a spune dacă îl va pune sub acuzare pe Donald Trump în oricare dintre aceste două cazuri, dar decizia va aparține ministrului.

Fostul președinte (2017-2021) a ieșit slăbit din alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, după rezultate mai slabe decât se așteptau pentru republicani și mai multe înfrângeri pentru candidații pe care i-a susținut, în timp ce unul dintre potențialii săi rivali pentru alegerile primare din partid, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a fost reales triumfător.

Marți, Curtea Supremă a SUA a permis, de asemenea, transferul declarațiilor fiscale ale fostului președinte, respingând un ultim apel al lui Donald Trump.

O comisie a Camerei Reprezentanților, aflată până în ianuarie în mâinile democraților, a cerut timp de trei ani documentele trimise de miliardar către IRS între 2015 și 2020.

Dar, spre deosebire de fiecare președinte începând cu anii ’70, Donald Trump a refuzat întotdeauna să-și facă publice declarațiile fiscale și a luptat cu înverșunare în instanță pentru a bloca solicitarea Congresului.

Lipsa de transparență a lui Donald Trump, care a făcut din averea sa un argument de campanie, a alimentat ani de zile speculații cu privire la amploarea averii sale sau la potențiale conflicte de interese.

Cu toate acestea, nu este sigur că transferul dosarelor sale fiscale către Congres va ridica vălul de pe afacerile septuagenarului.

Comisia, care a solicitat aceste declarații fiscale pentru a elabora reguli de etică privind afacerile prezidențiale, nu ar trebui să le facă publice. În ianuarie, republicanii vor recâștiga controlul asupra Camerei Reprezentanților și probabil că vor renunța la această activitate.

Politica